RECEPT: KRÄMIG RÖDBETSSOPPA

soppa

För ett litet tag sedan gjorde jag denna goda rödbetssoppan. Supernyttig, jättegod och framför allt enkel. Jag toppade den även med lite rostade pumpafrön och stekta sojabönor men de glömde jag lägga på innan jag tog bilden. Ett tips är att göra en ganska stor laddning – så har man över till lunchlådor.

RÖDBETSSOPPA: ca 700 gram rödbetor, 1/2 blomkålshuvud, en burk kokosmjölk, 2 vitlöksklyftor, 5 dl vatten, 2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar, citron, honung, salt och peppar.

Koka rödbetorna och lägg i blomkålsbitarna framåt slutet. Häll av en del av vattnet men spara ca 5 dl. Lägg i pressad vitlök, buljong och kokosmjölk. Mixa med stavmixer. Låt puttra ihop en stund på LÅG värme (om plattan är för varm kan jag garantera ett smärre vulkanutbrott). Smaka av med citron, honung, salt och peppar. Det går även bra att låta den stå och koka lite längre (typ 30 min), och jag tycker att smakerna brukar bli bättre då. Vill du ändra konsistensen gör du det med vatten alt. mer kokosmjölk. Vill du istället reducera mängden vätska är det bara att koka den lite längre utan lock.

CITRONKRÄM: 1 dl krämig kokosmjölk (alt creme fraiche om du inte vill ha kokossmaken), rivet citronskal och saft efter smak.

Använd det krämiga i kokosmjölken (lägger sig automatiskt på toppen om du har kokosmjölken i kylen) och blanda med citronskal och citronsaft. Toppa gärna även med något grönt så som sojabönor eller ruccola.

Leave a comment