COS satsar på garderobens bästa plagg!

Det är ett plagg som alltid funkar oavsett plats, tid och situation, det är den vita skjortan. Plagget passar alldeles utmärkt in på Nobelfesten (är snarare ett måste) och kan till och med användas som sovplagg.

Skall vi ta oss tillbaka i historien så var den vita skjortan från början ett underklädesplagg och såg då inte ut som den gör idag. Den hade då istället en så kallad popover knäppning, som innebär att det bara är knappar på halva skjortan så bäraren måste dra skjortan över huvudet för att klä på sig den. Passform, manschett och krage var inte heller något som användes eftersom skjortan bara var ett underklädesplagg.

Det dröjde ända fram till 1800-talet innan skjortan började användas som ytterplagg trots att det fram till 1900-talet ansågs som oförskämt. När allt fler stilregler bröts under 1900-talet kom den vita skjortan snabbt att bli populär. Knäppning hela vägen lades till och så även manschetter samt krage. Så ser vi till idag har verkligen skjortan haft en lång och intressant resa, från underklädes plagg till att idag nästintill konkurrera ut kavajen.

COS har äntligen tagit tag i varje individs mest självklara plagg och startat ett projekt kring den vita skjortan. Ett projekt som går ut på att skapa en modell för varje person, man som kvinna. Alla skjortor är såklart helt vita och är gjorda i 100% bomull. Modellerna varierar i såväl längd, bredd, krage och manschett.

Klicka in här för att undersöka vad COS skapat i sitt projekt!

Kram på er!
Anton

Ett varumärke som levererar färg och mönster till våren!

Daily Paper tar chansen och gör vad man egentligen borde göra under vår och sommar, klä sig i mönster och färg!

Daily Paper är ett holländskt företag som bildades 2010 i Amsterdam. Grundaren är av afrikanskt ursprung vilket genomsyrar hela varumärket tillsammans med hans intresse för samtidens mode. Det är just exakt denna estetik de är kända för. Att skapa kreationer som går med dagens mode samtidigt som de innehåller influenser från Afrika. Företaget är inte så representerat i Sverige men finns att köpa hos t.ex. Caliroots och hos mina vänner på Xpeditionen!

Varumärkets vår- och sommarkollektion är inget undantag från företagets grundord. Kollektionen går i linje med dagens mode och det går att se den afrikanska inspirationen i form av t.ex. hattar och färgkombinationer. Kollektionen är även inspirerad från den fjärde industriella revolutionen som nu pågår i Afrika.

Ni kan kolla in deras kläder noggrannare på deras hemsida som ni hittar här!

Kram Anton!

En stilsäker outfit för våren

Kanske har ni redan sett influenser av det och till våren kommer det garanterat bli mer. Om inte annat är det ett starkt tips från min sida. Den klassiska countryside stilen, tänk dig hur stereotypen går runt på gatorna i delstaten Texas i USA blandat med en influens av en kille eller tjej klädd i färgglatt på Paris gator. Utgår du från det i vår är du hemma i mina ögon.

Precis som jag nämnde i det tidigare inlägget om Köpenhamn så är färg stort inför våren och sommaren. Som alltid tänker du men extra mycket säger modevärlden. Skjortor i en voluminös design i olika färger och mönster med några knappar för mycket uppknäppta. Ett par raka byxor som kan vara jeans, chinos eller kostymbyxor med helst ett par boots i mocka. Över din skjorta ser jag helst ett jacka som matchar byxan men gärna också en mocka- eller jeansjacka. Likt en av männen ovan som är från AMI Paris SS19 kampanj. Easy as that och du kommer vara snyggast på uteserveringen när de äntligen öppnar, vilket ser långt borta ut när man blickar ut genom fönstret idag.

Boots: Sendra Jeans: Our Legacy T-shirt: JW Anderson Jacka: Topman Handväska: Our Legacy
Kram Anton

Några dagar i Köpenhamn

Kort efter jag var hemkommen från vår huvudstad var det tid för att besöka vårt grannlands motsvarighet. Stockholms besöket kanske ni får en förklaring senare. Tisdag eftermiddag satte jag mig tillsammans med vänner och bekanta från textil högskolan för att besöka Köpenhamn. Anledning bakom det var, modeveckan i staden. Något som kanske inte undgått de med modeintresse.

Varför åkte då jag dit och vad hade jag för syfte med min resa?
Svaret på de frågorna är enkla, jag åkte dit för att framförallt njuta av design, konfektion och nöjen. Tillsammans med framförallt mina två vänner Lukas och Benjamin myste vi runt i Köpenhamn på mässor, butiksevent, restauranger och barer. Benjamin är också personen bakom bilderna på mig och Lukas i detta inlägg.

Jag var tyvärr inte på några visningar (inte tillräckligt cool) men jag fick se mängder av kreationer ändå, framförallt under mässorna Ciff och Revolver. Dessa 2 mässor håller öppet under modeveckans 3 dagar och totalt ställer över 300 varumärken ut sina kollektioner för hösten och vintern 2019. Det går att hitta välkända varumärken som Helmut Lang, Tiger of Sweden med mera men också brands du aldrig tidigare hört talas om. De kan vara nya varumärken eller att de härstammar från en helt annan del av världen.

En trend som fortsätter starkt och som J.Lindeberg och danska Heliot Emil presenterade starkt var sport- och outdoortrenden. Mycket funktionssmarta lösningar där plaggen ofta hade fickor och materialen ofta var i nylon. Man såg även att J.Lindeberg satsade stenhårt på stora oversizade dunjackor inför kommande höst, vilket är exakt vad vi nordeuropéer föredrar.

Ett annat varumärke som imponerade på mig var ett annat danskt märke Martin Asbjørn. De satsade på väldigt lösa silhuetter med lager på lager. I kollektionen fanns det mycket färg även om det var höst kollektionen. Vilket alltid piggar upp och som det kommer allt mer av. Denna vår t.ex. är ett utmärkt tillfälle att gå lös med färger.

Kram Anton