Väveriteknik

Jag har lovat sedan innan att jag skall skriva och visa er lite bilder från skolan när vi gör något praktiskt. Vår första praktiska kurs var väveriteknik som faktiskt avslutades igår med en tenta och förhoppningsvis gick det bra.

Väveri är verkligen otroligt gammalt och har funnits i över 2000 år. Det handlar kort och gott om att fläta samman en vågrätt och en lodrätt tråd och på så sätt skapa en väv. Det allra vanligaste sättet att binda en väv kallas tuskaft och innebär att trådarna går över och under varandra varje gång. Andra bindningar kan t.ex. gå under 3 trådar innan den går upp över 1 tråd för att gå ner igen.
De 3 vanligaste bindningarna är just tuskaft samt kypert (som alla jeans är vävda genom) och satin.
Det finns framförallt två sätt att väva på, genom maskin eller för hand. Tro de eller ej men handväv är roligare än vad man kan tro. Du ser verkligen exakt hur processen går till och kan hela tiden justera för att få det perfekta mönstret. Skall du dock göra ett stort tyg är inte handväv ett alternativ. Då används maskinväven.
Till de båda alternativen skapar du bindningarna i datorn som du sedan för över till maskinen innan vävning.
Här kommer lite bilder ur vår utbildning de senaste 2 månaderna.


Anton

Leave a comment