Olika sidor av Stockholm Fashion Week

Under de senaste dagarna har säsongens modevecka stundat och det är säkerligen ingen som missat det. Sveriges och även delar av världens press och personer från branschen samlades för att ta del av 2019s vår- och sommarkollektioner. Något som kan vara bra att ta med sig är att på diverse modeveckor visas kollektioner för ett halvt år fram i tiden. Alltså visas vårens på hösten och tvärtom.

I måndags smygstartade Stockholm Fashion Week med den årliga NK-Galan. Årets upplaga av banketten utspelade sig på Berns i Stockholm.
Årets vinnare av NK-galans olika priser blev enligt följande:
Årets vinnare av NKs hederspris: MIKAEL JANSSON (Fotograf).
Årets vinnare av NKs stilikon: SEINABO SEY.
Årets vinnare av NKs varumärkespris: FILIPPA K.
Årets vinnare av NKs innovationspris: HOUDINI (Sportklädesvarumärke).
Årets vinnare av NKs framtidslöfte: ALL BLUES (Smyckesvarumärke).

På modeveckan var även jag tillsammans med min vän Lukas. Vi åkte dit med främsta syfte att arbeta backstage men även för att se och njuta av modeveckan och staden. De vi fick göra under vårt arbete var egentligen det mesta från att lyfta bord till att steama kläder. Vårt främsta uppdrag var dock att hjälpa till under visningar med att klä och stylea modellerna. Eftersom att vara designer har fler outfits att visa än modeller så kräver flera ombyten och dem på ca 60 sekunder. 1 minut kan låta lugnt men när det är kläder som knappt går på eller flera små rosetter som skall knytas, då är det allt annat än lugnt arbete.


Arbetet gick väldigt bra och jag fick lära mig väldigt mycket om hur saker och ting fungerar “behind the scenes” under en visning. Vad som funkar bra och vad som funkar mindre bra. Det roligaste var framförallt att få träffa människorna bakom skapelserna. De tre jag fick jobba med var By Malina som designas av Malin Andrén, Ida Klamborn och Naim Josefi. Min favorit var den sistnämnde Naim. Otroligt duktig och intressant kille med supercoola looks, där både design och material var genomtänkt ut i minsta detalj. Han var t.ex. först i världen med att skapa en 3D-printad sko och har även vunnit Project Runway Sverige.

Övrig tid utanför arbetet så var det en visning vi hann med att gå på och det var Lazoschmidl. Ett varumärke med väldigt utmanande design där de vill framhäva den maskulina sensualiteten. Väldigt intressant att se och utvärdera men betydligt svårare att faktiskt bära själv. Annars var vi runt på stan, drack öl, kollade in de nya höstkollektionerna i butikerna och bara allmänt mådde bra!
En mycket fin och lärorik vecka så ni kommer garanterat få höra om nya modeveckor i framtiden!

Kram
Anton

Leave a comment