Varför har Ralph Lauren misstolkats i Sverige?

I år är det 50 år sedan Ralph Lauren startade sitt eget varumärke i samma namn. En resa som började med tillverkning av slipsar och som idag gjort han till kunglig, inom mode- och konfektionsbranschen!

Företaget och Ralph själv förknippas främst med den välkände polospelaren till logga och de klassiska oxfordskjortorna i olika färger. Just den bilden av märket är väldigt förekommande i Sverige och har gjort plagg från företaget näst intill föraktat av många. Innan jag fick någon djupare kunskap inom ämnet var min bild just den samma som för majoriteten, alltså oxfordskjortorna på killar och män som älskar visa upp sig själva och de materiella ting de äger. Diskussionerna om vem som fyndat bäst till vem som var ensam med sin flödade och de sågs överallt så som på krogar, företag, skolgårdar osv.

Ralph Lifshitz var namnet han föddes i men som senare på eget initiativ blev Lauren. Ralph startade sin karriär med att tillverka slipsar och startade då bolaget, The Ralph Lauren Corporation. Redan ett år efter starten skapade han sin första egenritade kollektion under namnet Polo och det var där resan startade. Den klassiska loggan dröjde till fyra år innan den lanserades tillsammans med måttsydda skjortor för kvinnor. Tätt efter det kom oxfordskjortan eller i alla fall den första modellen av skjortan vi förknippar Ralph Lauren med idag.

1974 kom ett av Raplh Laurens största genombrott. Han designade först kostymerna till Robert Redford’s karraktär i The Great Gatsby. Några år efter det fick han även jobbet som kostymansvarig till den Oscars belönade filmen, Annie Hall.

Sedan dess har The Ralph Lauren Corporation gjort sig känt som ett företag med plagg av högsta kvalité och design. Först i USA, där man i princip klädde hela landet och senare ut över hela världen. Där man idag kan hitta en butik näst intill varje stor stad och är det någon butik jag rekommenderar är det deras flagship store i London!


Företaget erbjuder idag flera olika klädlinjer. Allt från deras klassiska Polo linje till denim och western, men deras absoluta spets är fantastiska Purpel Label. En skräddad linje av absolut yttersta kvalité. Ett tecken på det är Hollywoodstjärnorna frekventa användning av just Ralph Lauren Purpel Label på olika galor och filmer.

Så släpp dina barndomstankar om mannen och företaget Ralph Lauren. Ett företag som på bara 50 år skapat en otrolig historia med kläder av yttersta nivå. Så jag tycker absolut de är värt att kolla in ditt gamla favoritmärke igen efter alla dessa år!

Kram
Anton

Comments

 1. Lisa

  Måhända handlar det inte endast om en misstolkning av stil, Ralph Lauren har fått mycket kritik för att använda sig av rasistiska framställningar av amerikansk ursprungsbefolkning i sina egna reklamkampanjer. Förmodligen bedöms varumärket i vissa kretsar som oetiskt? Eller, det har varit min tolkning men jag kan såklart ha fel.

  1. antoncederberg

   Hej Lisa!
   Förlåt för sent svar.
   Jag tror absolut din tolkning kan ha med saken att göra och det var något jag glömde lyfta. Jag tror dock inte att de flesta svenskar tänker på de i första hand, i alla fall inte de jag pratat med om varumärket.
   Min blogg handlar främst om att inspirera och informera om stil och inlägget var riktat mot det. Att väcka en tankeställare om varför världens mest igenkända oxfordskjorta har fått ett dåligt rykte.

   Tack så mycket för feedbacken, det uppskattas mycket! Sedan skall jag ta med mig detta i framtiden för att skapa en mer nyanserad bild!
   Anton

Leave a comment