Kostymens återkomst behöver inte betyda slutet på streetwear!

Burberry

Under de senaste månaderna eller egentligen ända sedan i juni har modeveckor världen över varit i full gång. Först var det herrveckorna och nu senast damveckorna, något som håller på att suddas ut allt mer. I städer som Stockholm och Köpenhamn visas oftast en mix av kvinnligt och manligt, medan de större modeveckorna i t.ex. Paris och New York har det länge varit uppdelat. Anledningen till de är troligtvis så enkel att modevärlden går hand i hand med samhällsutvecklingen. Vad som är kvinnligt och manligt är inte längre lika självklart. Lägg där till att de allra största modevarumärkena designar för både dam och herr vilket dem vill visa tillsammans under samma visning.

Dries Van Noten

Under modeveckorna har det tydligt visat sig att kostymen är påväg tillbaka. I näst intill varenda visning har den funnits där och framförallt är det kavajen som är given. Varumärken som Balenciaga, Celine, streetwearundret OFF-WHITE osv. har alla under sommaren haft visningar med kavajen i fokus. Silhuetten är fortfarande bred och voluminös, det är egentligen bara Heidi Slimane med Celine som tightar till det. Slagen är breda och spetsiga samt att axlar och bröst är mycket uppbyggda. När det gäller kostymbyxa till är den vida byxan fortfarande det som “the thing”. Två andra faktorer som som gäller för kostymbyxan är att längden oftast slutar vid ankeln och att byxorna är insydda för ökad dimension.

Calvin Klein

Trots kostymens och framförallt kavajens comeback i modevärldens centrum så tror inte jag streetwear kommer dö än på ett tag. Det kreativa och den ständiga strävan efter något nytt finns kvar, vilket ofta kommer från gatan och just streetwear. Det gör att kavajen ofta syns matchad med andra plagg än det som anses som klassist. Calvin Klein matchade t.ex. till något som liknade en våtdräkt och även skinnbyxan syntes flertalet gånger under visningarna. Detsamma gäller de skor som används till kostymerna, sällan är det kostymskor och är det de så är oftast sulan dubbelt så hög. Det som syns mest är framförallt sneakers men också en hel del sandaler.

Maison Margiela

Som ni kanske märker är de traditionella reglerna kring kostymen något som de flesta designers ser förbi. Kanske för att de kan säga att de har bemästrat stilen och får då enligt legenden bryta de regler som finns. Ett tecken på de, är vad som styleas under kavajen. Skjorta och slips är lika vanligt som t-shirt och ibland väljs det till och med att köra barbröstat under kavajen. Så valet är upp till bäraren och dennes känsla för dagen. Har ni ingen kostym och länge viljat införskaffa en är tiden nu inne. Detsamma gäller om ni har en bild av kostymen som superuppklädd, det kan den vara men som du nu läst det finns mängder av sätt att dressa ner den.

Hermés

Junya Watanabe

Så vi ses troligtvis i kostym senare i år!
Anton

Leave a comment