Några dagar i Köpenhamn


Kort efter jag var hemkommen från vår huvudstad var det tid för att besöka vårt grannlands motsvarighet. Stockholms besöket kanske ni får en förklaring senare. Tisdag eftermiddag satte jag mig tillsammans med vänner och bekanta från textil högskolan för att besöka Köpenhamn. Anledning bakom det var, modeveckan i staden. Något som kanske inte undgått de med modeintresse.


Varför åkte då jag dit och vad hade jag för syfte med min resa?
Svaret på de frågorna är enkla, jag åkte dit för att framförallt njuta av design, konfektion och nöjen. Tillsammans med framförallt mina två vänner Lukas och Benjamin myste vi runt i Köpenhamn på mässor, butiksevent, restauranger och barer. Benjamin är också personen bakom bilderna på mig och Lukas i detta inlägg.


Jag var tyvärr inte på några visningar (inte tillräckligt cool) men jag fick se mängder av kreationer ändå, framförallt under mässorna Ciff och Revolver. Dessa 2 mässor håller öppet under modeveckans 3 dagar och totalt ställer över 300 varumärken ut sina kollektioner för hösten och vintern 2019. Det går att hitta välkända varumärken som Helmut Lang, Tiger of Sweden med mera men också brands du aldrig tidigare hört talas om. De kan vara nya varumärken eller att de härstammar från en helt annan del av världen.

En trend som fortsätter starkt och som J.Lindeberg och danska Heliot Emil presenterade starkt var sport- och outdoortrenden. Mycket funktionssmarta lösningar där plaggen ofta hade fickor och materialen ofta var i nylon. Man såg även att J.Lindeberg satsade stenhårt på stora oversizade dunjackor inför kommande höst, vilket är exakt vad vi nordeuropéer föredrar.

Ett annat varumärke som imponerade på mig var ett annat danskt märke Martin Asbjørn. De satsade på väldigt lösa silhuetter med lager på lager. I kollektionen fanns det mycket färg även om det var höst kollektionen. Vilket alltid piggar upp och som det kommer allt mer av. Denna vår t.ex. är ett utmärkt tillfälle att gå lös med färger.

Kram Anton

Leave a comment