COS satsar på garderobens bästa plagg!

Det är ett plagg som alltid funkar oavsett plats, tid och situation, det är den vita skjortan. Plagget passar alldeles utmärkt in på Nobelfesten (är snarare ett måste) och kan till och med användas som sovplagg.

Skall vi ta oss tillbaka i historien så var den vita skjortan från början ett underklädesplagg och såg då inte ut som den gör idag. Den hade då istället en så kallad popover knäppning, som innebär att det bara är knappar på halva skjortan så bäraren måste dra skjortan över huvudet för att klä på sig den. Passform, manschett och krage var inte heller något som användes eftersom skjortan bara var ett underklädesplagg.

Det dröjde ända fram till 1800-talet innan skjortan började användas som ytterplagg trots att det fram till 1900-talet ansågs som oförskämt. När allt fler stilregler bröts under 1900-talet kom den vita skjortan snabbt att bli populär. Knäppning hela vägen lades till och så även manschetter samt krage. Så ser vi till idag har verkligen skjortan haft en lång och intressant resa, från underklädes plagg till att idag nästintill konkurrera ut kavajen.

COS har äntligen tagit tag i varje individs mest självklara plagg och startat ett projekt kring den vita skjortan. Ett projekt som går ut på att skapa en modell för varje person, man som kvinna. Alla skjortor är såklart helt vita och är gjorda i 100% bomull. Modellerna varierar i såväl längd, bredd, krage och manschett.

Klicka in här för att undersöka vad COS skapat i sitt projekt!

Kram på er!
Anton

Leave a comment