Art Stad x Amanda Berg

Varje sommar vaknar Hötorgsterrassen till liv och öppnar upp för besökare att njuta av mat, dryck, musik och nu även konst. Under hela sommaren kommer sammanlagt åtta konstnärer ställa ut sina verk mellan den 4 maj och 17 september.
Från och med imorgon, den 1/6, är det dags för vår familjemedlem Amanda Berg att ställa ut sin konst. Inför detta har vi pratat lite med en av initiativtagarna till Art Stad, Paula Martin, samt ställt lite frågor till Amanda.

Vad är Art Stad?
–Art Stad är ett nytt projekt som jobbar för att ge konstnärer utrymme i det offentliga rummet. Fram till den 17 september kommer vi ha åtta individuella utställningar på Hötorgsterrassen, just nu visas illustrationer av Ellen Barksten.

Varför behövs ett sådant projekt?
–Det känns alltid viktigt att främja kultur. Genom att integrera konst på en plats som Hötorgsterrassen tror vi att det går att väcka intresse hos en bredare publik. I förlängningen kanske det kan bidra till att fler kan leva på sin konst.

Hur har urvalsprocessen sett ut?
–De som ställer ut använder sig av väldigt olika uttryck och medium, ingen utställning kommer vara den andre lik. Sedan har vi valt personer vars verk kommer till sin rätt i miljön vilket känns viktigt.

Är det här ett projekt ni kommer jobba vidare på?
–Det är förhoppningarna!

Hur har mottagandet varit hittills?
–Vi hade en superlyckad vernissage för Ellen Barksten förra veckan och hoppas på ett fortsatt intresse under sommaren.

Hej Amanda Berg! Hur skulle du beskriva ditt arbete?
–Ambivalent och lite rörig.

Amanda

Vad inspireras du av?
–Jag får ofta många idéer när jag tittar på fotografier. Det kan handla om kompositioner, färger och motiv. Jag är inte så mycket för realism och gillar därför att antingen förenkla eller kasta om och experimentera med motiven. Sen älskar jag att gå på museum. Det spelar ingen roll vad det är för utställning för det är liksom nåt med miljön på sådana ställen som gör att det börjar klia i fingrarna.

Arbetar du med någon speciell teknik eller material?
–Jag mixar akvarell, akryl, tusch, fineliner och avslutar ofta med en digital touch.

Vad kan en förvänta sig av din vernissage på torsdag?
–En liten samling av sånt jag gjort det senaste året. Jag är för dålig på att jobba tillräckligt länge med samma stil för att det skulle räcka till en sammanhållen utställning där alla verk rimmar med varandra. Jag blir så lätt uttråkad, så det har liksom blivit nytt hela tiden. Nya färgskalor, nya uttryck, nya tekniker. Jag ser det som en nackdel, för jag önskar verkligen att jag kunde landa nånstans så man hinner stanna upp, utvecklas och bli riktigt skicklig på något specifikt. I den här utställning bestämde jag mig dock för att sluta vara så självkritisk och istället ta vara på att jag är sådär rörig och spretig och låta det stå i fokus.

Har utställningen något namn?
–Jag tänkte kalla den för “-ish”. Den är ju lite sådär otydlig och… Amanda-ish.

Sommarens utställande konstnärer är följande:

4/5- 18/5               Tova Jertfelt
18/5- 1/6               Ellen Barksten
1/6- 15/6               Amanda Berg
15/6- 29/6              Bim Eriksson
29/6- 3/8               Ceasar Samolov
3/8- 17/8               Niklas Alriksson
17/8- 31/8              Frida Eriksson
31/8- 17/9              Fanny Roos

Hötorgsterrassens öppetider är söndag-torsdag kl. 10-23, fredag-lördag kl. 10-01.
Vernissager kl. 18-21.
Entré via Sveavägen 17 och Mäster Samuelsgatan 40/42.