Bruce of Los Angeles

När Acne släpper sin andra bok har de vänt blickarna mot vilda västern och fotografen Bruce Bellas.

Det svenska modemärket Acne sysslar med mycket mer än bara mode. Förra året släppte de boken Snowdon Blue med fotografier av den legendariske fotografen Lord Snowdon som porträtterat många av vår tids största skådespelare, konstnärer, modeskapare, författare, politiker, musiker och kungligheter. När Acne nu släpper sin andra bok Rodeo – Bruce of Los Angeles har de istället vänt blickarna mot vilda västern och den amerikanske fotografen Bruce Bellas. Bruce Bellas arbetade som kemilärare fram till slutet av fyrtiotalet då han började fotografera kroppsbyggare i Los Angeles. Under namnet Bruce of Los Angeles blev han känd för sina erotiskt stilistiska bilder av den nakna manliga kroppen. År 1956 startade han även sitt eget magasin, kallat The Male Figure. Bruce Bellas stil blev dominerade länge det manliga nakenfotografiet och han har influerat fotografer som Robert Mapplethorpe och Bruce Weber.

acne-studios-vince-aletti-rodeo-book3-hires

Men det är inte bilder på kroppsbyggare som Acne valt att ha med i sin bok, utan bilder på cowboys. Bilderna är utvalda av fotografen, kritikern och curatorn Vince Aletti och visar cowboys som tämjer hästar, rider tjurar eller bara står och hänger vid rodeon. Bilderna har tagits vid rodeos i Arizona, Kalifornien, Oregon och Kanada.

– De är Bellas mest personliga verk, säger Vince Aletti. De har en subtilare, mer komplicerad syn på modern maskulinitet.

I samband med att boken släpps har Acnes grundare och huvuddesigner Jonny Johansson även skapat en kollektion av cowboyboots, jeans och tröjor inspirerade av Bellas cowboybilder. Vissa av skorna och plaggen bär till och med bilderna som tryck.

BRUCE

– Jag är fascinerad av cowboys, säger Jonny Johansson. Det är den ultimata mannen.

Här kan du se och beställa kläderna och boken.