Eddie Åhgren

I åttio år har ett av dämonregissören Ingmar Bergmans första manus funnits i släkten Åhgrens ägo. Nu har Eddie Åhgren sett till att manuset äntligen blir till liv.

När Ingmar Bergman var i femtonårsåldern skrev han ett av sina första kortfilmsmanus tillsammans med sin skolkamrat och vad som skulle komma att bli Eddie Åhgrens farfar Rolf. Sedan dess har manuset funnits i släkten Åhgrens ägo och nu har Eddie sett till att filmen äntligen blivit till liv. Kortfilmen är Eddies examensarbete från programmet Visuell kommunikation vid Beckmans Designhögskola i Stockholm.

– Jag vill inte avslöja för mycket av filmen, men den handlar om en ung tjej som blir hembjuden av en äldre man, säger Eddie. Det slutar inte så bra. Filmen heter liksom originalmanuset B.J.G. 108. Jag vet inte varför den heter så, men jag har en teori om att det skulle kunna stå för Birger Jarlsgatan 108, där filmen utspelar sig

Eddie har helt och hållet utgått från originalmanuset, men valt att filmen ska utspela sig idag.

– Det har varit intressant att få det gamla manuset att leva idag. Men jag har också velat ha tidlös stämning i filmen och har undvikit samtida referenser.

Vad var din relation till Ingmar Bergman innan du började med filmen?
– Jag tycker mycket om tidlösheten i Bergmans filmer. Det är något jag också försökt få in i min film. Jag är absolut ingen Bergmanexpert, men det är något som jag tror har varit bra i mitt arbete då det hade kunnat bli en last för mig. Tyvärr fick jag aldrig möjlighet att träffa Bergman, det hade jag gärna gjort nu när jag arbetar med det här.

Eddie Åhgren bakom kameran.
Eddie Åhgren bakom kameran.

Under arbete med filmen har Eddie knutit till sig en mängd stora namn. Rollerna spelas av skådespelarna Maria Kulle, Johan Holmberg och Maya Rung, fotograf är Crille Forsberg som tidigare arbetet med filmer som Cornelis och Om Gud Vill och musiken har skrivits av Joakim Åhlund som bland annat spelar i Teddybears. Eddie har även fått stöd av stylisten Matilda Bång, scenografen Sara Forsberg och Niclas Carlsson och Felix Herngrens produktionsbolag FLX. Materialet är inspelat och just nu sitter Eddie med den sista klippningen.

– Filmen ska vara klar den 22 maj och visas på Beckmans examensutställning. Tanken är att den även ska visas i andra sammanhang, men vi får se vad som händer.

Vad ska du göra efter din examen?
– Jag har ingen bokad plan. Jag har arbetat mycket med koncept och reklamidéer, men har även fått ett ökat intresse för film. Film är ett intressant medium där man kan binda samman många uttrycksformer.

Examensutställningen visas 22-26 maj på Beckmans Designhögskola i Stockholm.