Erika Emerén: “Jag har länge varit besatt av tårtor”

Erika Emerén är konstnären som intresserar sig för glittret i vardagen, det enkla, som egentligen rymmer stor komplexitet. Hon inspireras av popkultur och folkkultur, och blandar de båda hej vilt. Vi fick upp ögonen för Erika då hennes färgglada “Cake-vases” fått mycket uppmärksamhet precis överallt den senaste tiden och frågade därför Erika om vi fick prata lite med henne om tårtor, konst och glitter.

När en klickar på ”About” på din hemsida står det cakes, frosting, decoration and glitter. Det är den finaste about texten jag läst, kan du utveckla lite?
– För mig så är allt som glittrar guld. Jag tycker att dekoration och DIY har ett stort värde. Det är vad som ligger till grunden för mitt egna arbete. Jag vill uppdatera idén om folkkonst genom att implementera tekniker och estetik från DIY, som jag anser är en nutida version av traditionellt handarbete. Idag ser vi hur hobbyism och hantverk inom hemmet boomar sociala medier. För mig är det en stor inspiration för hur jag jobbar.

Hur började ditt intresse för konst och skapande?
– Min pappa hade sin verksamhet på gården, där han och hans medarbetare restaurerade nordamerikanska veteranbilar. Det är ett fantastiskt hantverk. De köpte in bilarna, som oftast var i extremt risigt skick, de saknade delar och gick ej att köra. När de ej kunde finna de delar som saknades, byggde dem på nytt. Att forma metall är en komplicerad process, som kräver tålamod och stor kunskap.

Inne i huset fanns det plats för annan typ av hantverk. Jag intresserade mig tidigt för att baka och måla. Bakning var speciellt intressant då det handlar så mycket om kemi, om att ha de rätta mängderna av de olika ingredienserna och temperatur i ungen. Jag började tidigt att experimentera och slutade med recept vid en tidpunkt. Detta betydde dock flera gånger att kakorna och tårtorna såg lite ledsna ut, men det var kul.

Under mina designstudier på Beckmans grundade jag mitt intresse för skapande i mer traditionella metoder. Jag jobbade mycket med trä och betonggjutning. När jag flyttade till Holland för drygt två år sedan, för att starta min master på Design Academy, plockade jag upp mitt intresse för att experimentera med tekniker mer grundade i hemmet och i folkkultur. Jag ville se om det var möjligt att implementera den kunskapen jag hade med från mitt hem i en design kontext.

Hur skulle du beskriva ditt konstnärsskap?
– Jag är intresserad av glittret i vardagen, det enkla, som egentligen rymmer stor komplexitet. Tekniska lösningar i skapandet är det som driver mig framåt. Min största kunskap sitter i händerna. När jag arbetar praktiskt så sker saker, som jag aldrig kan få ner på papper innan.

Under de närmsta åren har jag främst jobbat med hur en kan gjuta på olika sätt. Jag vill blanda färg och form på ett sätt som i någon form ger resultat som inte helt kan kontrolleras. Det ska finnas ett inslag av överraskning. Innan jag började med processer som tvingade mig att ge upp perfektion, så kämpade jag länge med att ge varje detalj den uppmärksamhet som behövs. Jag gillar att jobba snabbt, jag gillar naiva uttryck. Med detta sagt så betyder det ändå att det som ser enkelt ut, ofta är väldigt komplext.

Vad inspireras du av?
Jag inspireras av popkultur och folkkultur, i min värld så blandas de båda hej vilt. Varje dag sparar jag en ny tårt-video från sociala medier. Just nu lyssnar jag väldigt mycket på disco från sent sjuttiotal. Musik är ju väldigt viktigt, när jag var yngre trodde jag att jag kunde jobba med det, men nu är det mer att musik inspirerar mig att jobba med händerna. Utan musik har jag svårt att fokusera.

Min äldsta vän, konstnären Ella Jax inspirerar mig konstant i mitt skapande. Hon jobbar mer politiskt än jag och får mig att reflektera över hur jag presenterar mitt arbete. Ella har en fantastisk bildvärld där hon mixar politiska budskap, med humor och starka mönster och färger. Vi har känt varandra sedan vi var 3 år gamla, vi satt och ritade tillsammans sedan vi var små.

Generellt sätt så är det mina vänner som ger mig kraft och nya idéer, det behöver inte vara uttalat, men att bara umgås och snacka är viktigt. På något sätt har det blivit så att de flesta omkring mig är kreativa människor, som ger utlopp för sin konstnärlighet på olika sätt.

Kan du berätta lite om dina tårt-vaser?
– Jag har länge varit besatt av tårtor, de är en symbol för vardaglig och högtidlig firande. Dem är ofta dekorerade och till för att delas. De förgyller stunder.

Mat är även något som länge har delats över landsgränser, det är därför vi kan se att liknande typer av spettekaka finns i bland annat Polen, Tyskland, Japan och Frankrike. Jag ville ge en uppdaterad idé om vad folkkonst över nationella gränser kan vara.

Jag byggde en maskin, inspirerad av hur spettekaka görs. Gjutlera appliceras med en sprits för kakdekoration på en roterande papier mache form. Beroende på hur snabb rotationen är och hur jag applicerar leran, så varierar texturen på vaserna. Alla objekt blir unika, då de är omöjliga att replikera.

Hur uppkom idéen till dem?
– Jag researchade svensk folkkonst, väldigt snabbt kunde jag se hur symboler, tekniker och mönster har vandrat över landsgränser. Svenska folkdräkter liknar till exempel de som finns i Holland, där jag bor nu. Under tidigt 1900-tal reste så kallade hårkullor över Europa för att sälja sina smycken gjorda av hår. Dessa kvinnor var de som försörjde sina familjer, samtidigt som de fick möjlighet att lära sig nya språk och se nya miljöer. Idag finns det bitvis en idé om att folkkonst är en symbol för nationalism och konservativa politiska åsikter. Detta är helt fel, folkkonst är något som historiskt sett har producerats lokalt, men det har ju aldrig varit separerat från influenser från andra håll och kanter.

Som konstnär kände jag att bilden av folkkonst ofta är ur ett historiskt perspektiv. Jag ville uppdatera denna bilden genom att sammanföra en traditionell teknik med mer nutida influenser. En kan säga att DIY idag är en form av folkkonst, den producerad oftast i hemmet. Det som framförallt intresserade mig med denna typ av hantverk, är att det finns ett stort fokus på dekoration. Symboler och mönster är en viktig del i hur ett objekt utformas. Spettekakan blev ett tydligt exempel på hur något kan byggas med enbart dekoration. Därför lyfte jag in denna i keramisk process. Glasyrerna jag sedan applicerar kommer mer från nutida bakverk, där artificiella färger får större plats.

Hittills i din karriär, vad är du mest stolt över? 
– Det bästa jag gjort än så länge är keramik residencyt på EKWC (European Ceramic Workcentre) som jag blev tilldelad denna vår under mitt mastersarbete på Design Academy. Jag och två till personer från min klass fick möjligheten att jobba under 3 månaders tid i en fantastiskt keramikstudio tillsammans med konstnärer från olika länder. Under en period var en japansk mästare i keramik där, av honom lärde jag mycket om glasyr och färg. Det var en hektisk tid, jag visste inte om jag skulle lyckas göra mina Cake Vases. Tekniken var oprövad och svår att genomföra, men i slutet så fick jag det att fungera. Det kändes stort.

Kommer vi få se dina vaser ställas ut i Sverige? (går dom att köpa?) 
– För tillfället har jag ingen utställning I Sverige. Jag bor nu I Holland, men jag hoppas såklart att få visa mina vaser på hemmaplan också. De är alla till salu.

Om du fick drömma fritt, hur ser framtiden ut? 
– Jag vill fortsätta arbeta med mina Cake Vases, just nu har jag bara börjat resan med tekniken och uttrycket. I förlängningen vill jag jobba med mer multifärgade ytor och även med att lägga på dekor. En dröm jag har är att samarbeta med mina vänner som är illustratörer, jag vill inbjuda dem att glasera mina vaser. För mig är det väldigt intressant att arbeta med personer, som tänker annorlunda än jag. För några år sedan var jag väldigt bestämd över hur jag vill att saker ska se ut, men nu ser jag fördelar med att släppa taget. Utöver detta så vill jag fortsätta att undersöka tårtor och dekoration i en tvärvetenskaplig anda. Jag vill blanda uttryck och material på ett fritt sätt. Min ambition är att fortsätta att undersöka vad samtida folkkonst är och hur det kan appliceras i en experimentell process.

https://www.instagram.com/erikaemeren/

http://www.erikaemeren.com