Föreställningen Drone reflekterar över tystnaden

Drone sägs innebära allt det ljud som existerar i tystnaden, något som koreografen och dansaren Erik Linghede ville utforska vidare. Erik är denna höst tillbaka med sitt tredje verk Drone, en visuell föreställning med minimalistisk scenografi där dans, ljus och musik möts, men där också tystnaden tillåts ta stor plats.
– Drone är en fantasi, en dröm samt ett spirituellt och filosofiskt utforskande.
Ikväll visas föreställningen i Täby och fortsätter sedan vidare i Sverige.

Erik Linghede har sin bakgrund i streetdance och hämtar mycket inspiration från filmvärlden. Han skapar ofta rörelserna går i slowmotion och ”hakar upp sig”, likt något som laddar dåligt. Föreställningen är en metafor för att vi människor är som drönare, förarlösa och programmerade efter givna normer och kulturer.

Berätta om Drone!
– Drone är mitt tredje verk efter min debutföreställning Hold 2014, och andra föreställningen Idiom 2016 och nu Drone 2018. Drone är en danföreställning med fyra dansare. Bambam Frost, Yared Cederlund, Katrine Johansen och Robin Sundberg. De är alla väldigt genialiska i sin förståelse för rörelse, performativitet och koreografi och vi har jobbat nära varandra i att skapa verket Drone. Inte minst Yared Cederlund som varit min koreografiassistent under processen.

Drone är en fantasi, en dröm samt ett spirituellt och filosofiskt utforskande. Det är här-och-nu utan ilussion samtidigt som det är en saga om en värld långt bortanför. Drone för mig är ett vidareutforskande av en känsla som jag får av att tänka på att människan lever, förstår, ser tänker och känner genom våra socialt konstruerade filter, lite förprogramerade. Samtidigt som vi har den fantastiska förmågan att känna, dela, utoforska och uppleva tillsamans med varandra.

Namnet Drone kom till mig när jag fick höra att man kallar allt ljud som existerar i tystnad för Drone. Jag tyckte det var så perfekt poetiskt on-point. Att människor hittar på ett begrepp “tystnad” men att i den tystnaden finns trots allt massa ljud. Det sätter fingret på vårt abstrakta förhållande till hur vi skapar vår värld omkring oss och kanske också förklarar styrkan i en tyst minut, ett drop i ett beat, meditativ tystnad mm. Att vi blir lite förtrollade av att höra hur tystnad låter. Hur världen låter utanför människan.

I en tid där jag tror många människor känner ett behov av en omstart/reboot så är Drone mitt sätt att skapa en scenisk portal för det. Drone för mig är ett tillstånd, inget du behöver förstå, och för mig en drömsk science fiction lek med begreppen fiktion och verklighet.

Din senaste föreställning hetta Hold, vad förenar och skiljer dem?
– I mitt första verk Hold så jobbade jag inom en liknande rörelsevärld som jag gör nu och jag ser det här och mitt andra verk Idiom som en inoficiell triologi. Dom hänger inte ihop mer än att dom gör det för mig och att rörelsespråket är delvis likt. Men dom behandlar välldigt grundläggande filosofiska frågor för mig. Drone känns lite som en merge mellan dom två tidigare verken.

Vad betyder dans för dig?
– Dans är nånting som är kul när man är ute och har blivit mitt sätt att göra konst på. :)

Hur ser du på dansens utveckling och plats i samhället?
– Dans har förändrat mitt liv, jag har inte vuxit upp med det nära mig men att få tillgång till att förstå vad det innebär att få känna med kroppen känns så ovärderligt. Sen har det förändrat mig för att jag fått lära känna så mycket människor som jag inte skulle träffat annars.

Du tar inspiration från film, berätta mer om det?
– Jag har min bakgrund inom en danstil som heter popping och den är uppbygd på att skapa ilussionistiska rörelsekvaliteter som ex mekaniskarörelser, slowmotion, digitala effekter såsom rewind funktion etc. Film är bra som inspiration och också ett medium som jag är uppväxt på och gillar att leka med i ett scenrum som är så verkligt, här och nu.

Hur ser turnén ut framåt?
– Vi turnerar i Sverige till andra veckan i December, ikväll är vi i Täby i Stockholm. Kolla in www.riksteatern.se/forestallningar/drone för att se vilka städer vi besöker.


Alla bilder är tagna av Senay Berhe.