Helmut Newton,Fat Hand and Dollars, Monte Carlo, 1986 © Helmut Newton Estate

hngp216

Helmut Newton – Bergstrom over Paris, Paris, 1976 © Helmut Newton Estate

!NEWTON P20-21

Helmut Newton

Det är humor, mode, glamour, sex och provokation när Helmut Newtons storslagna fotografier nu ställs ut på Fotografiska.

Helmut Newton är en av vår tids mest framstående och radikala fotografer inom mode och reklam. Hans konst har genom åren vållat både uppståndelse och debatt, inte minst för hans sätt att porträttera kvinnor. Stora fotografier med nakna kvinnor i höga klackar är karaktäristiska för Newton och kanske också de som han förknippas starkast med, men i utställningen på Fotografiska har man möjlighet att se sidor av Newton som visar att han var mer än så.

– Det är en stor ära att få presentera en utställning med den ikoniska fotografen Helmut Newton, säger Min-Jung Jonsson, utställningsansvarig på Fotografiska.. Utställningen består av 180 verk och visas i tematisk ordning: mode, naket, porträtt, sex och humor. Tillsammans summerar de Newtons vision om världen och fotografi.

Helmut Newton föddes i Berlin på tjugotalet men tvingas redan som artonåring att fly sitt hemland och hamnar till slut i Australien där han bosätter sig och träffar sin blivande fru June Brunell. På femtiotalet tar Newtons karriär som modefotograf fart ordentligt och han reser runt i Europa och fotar för bland andra engelska och franska Vouge, där han några år senare skulle komma att få en heltidstjänst. Newtons första fotoutställning ägde rum på Nikon Gallery i Paris år 1975 och ett år senare ger han ut sin första fotobok White Women. På nittiotalet hyllas Newton för sin karriär och sina verk med att tilldelas diverse priser och utmärkelser, band annat i hemlandet Tyskland. År 2004 kör Helmut Newton ihjäl sig då han tappar kontrollen över sin Cadillac i Beverly Hills. Han blev 83 år gammal.

Helmut Newton – Yves Saint Laurent, Rue Aubriot, Paris, 1975 © Helmut Newton Estate
Helmut Newton – Yves SaintLaurent, Rue Aubriot, Paris,1975 © Helmut Newton Estate

Helmut Newton arbetade främst med mode och redaktionella uppdrag från modemagasin som Vouge, Elle och Queen men också erotiska tidningar som Playboy. Han ville att fotografierna skulle förmedla en berättelse och ett budskap, det var viktigt för honom att hans modeller hade personlighet. Newton jobbade mycket med den svenska modellen Gunilla Bergström som syns i flera av fotografierna på utställningen, exempelvis i en omtalad bild för Hermés där hon avbildats likt en häst, ståendes lättklädd på alla fyra med en sadel på ryggen.

”Det perfekta modefotot liknar inte ett modefoto, utan en filmscen eller ett porträtt. Vad som helst, bara inte ett modefoto” – Helmut Newton

Huruvida Helmut Newtons bilder uttrycker en sexistisk och förnedrande kvinnosyn är något som fortfarande debatteras. Det är svårt att säga emot att många av Newtons bilder är provokativa och anspelar på både sex och nakenhet, i vissa fall även sadomasochism. Men det finns även en antydan till humor i många av hans bilder och tittar man noga kan man se att han i vissa bilder även leker med transgender. Dessutom porträtteras många av hans kvinnorna med både auktoritet och självsäkerhet. Baserat på de allra kändaste av hans fotografier är det lätt att döma ut Helmut Newtons bilder som misogyna, men utställningen ger en inblick i en bildvärld som är betydligt mer mångsidig än så.

Helmut Newton – Fred the Bull, 1995 och X-Ray, Van Cleefs & Arpels, French Vogue, 1994, © Helmut Newton Estate
Helmut Newton – Fred the Bull, 1995 och X-Ray, VanCleefs & Arpels, French Vogue, 1994, © Helmut Newton Estate

En del av utställningen fokuserar även på Newtons porträttkonst. Han fotade en hel del porträtt genom sin karriär, men bara personer som han själv var intresserad av. Bland dessa människor fanns Karl Lagerfeldt, Prinsessan Caroline av Monaco, Paloma Picasso och inte minst hans fru June för att nämna några. Däremot fotades inte speciellt många unga skådespelare då Newton ansåg dessa tråkiga. Hans porträtt är blottande och visar på människors felande och brister.

Det är tydligt att Helmut Newton med hans provokativa uttryckssätt inspirerat många. Samtida stora fotografer som Herb Ritts och Mario Testino, kända regissörer som Roman Polanski och inte minst modeskapare har influerats av Newtons stil. Är det någonting man med säkerhet kan påstå om Newtons konst är att den väcker känslor.

Utställningen med Helmut Newton är producerad i samarbete med June Newton och visas på Fotografiska mellan 31 maj – 29 september 2013 

Josefine Nyberg