Henri Cartier-Bresson

The Man, The Image & The World. Det är titeln när Fotografiska visar en efterlängtad utställning med Henri Cartier-Bresson.

Henri Cartier-Bresson är en av vår tids mest betydelsefulla fotografer. Med en enkel kamera och en känsla för komposition och koncentration skildrade han människor och händelser från världens alla hörn. Hans vision var att bevara livet i livsögonblicket. Under sin långa karriär dokumenterade han några av det senaste århundradets stora historiska händelser. Han var i Tyskland när dörrarna till koncentrationslägren öppnades, i Spanien under inbördeskriget, i Kina när Kuomintang föll och Mao tågade in i Peking och i Paris när de radikala vänstervindarna blåste in under 1968. Men hans bilder berättade även om de små händelserna och de vanliga människorna. När han skulle fotografera kröningen av den brittiska kungen Georg VI valde han att vända kameran bort från kungligheterna och istället rikta den mot åskådarna. Cartier-Bresson menade att man måste vara engagerad i det man betraktar genom sökaren. Något som kräver koncentration. Det var även där essensen i hans bilder låg, i koncentrationen på motivet och ögonblicket.

Sevilla, Spanien, 1933. © Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos
Sevilla, Spanien, 1933. © Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos

Henri Cartier-Bresson växte upp i den franska småstaden Chanteloup-en-Brie och började tidigt ta semesterbilder med en enkel lådkamera. Som ung studerade han måleri och skulle under den senare delen av sitt liv att återkomma till målningarna och teckningarna. Men det var med sina fotografiska bilder han satte som störst avtryck i historien. Både hans estetik och hans inställning till det fotografiska mediet skulle komma att ha stor betydelse fotografiets utveckling. Han har kallats en av vår tids mest kompletta fotografer och ses av många som fotojournalistikens fader. Själv ville han inte sätta ett namn på sig själv och sitt fotograferande, utan sade att det enda han ville var att vara uppmärksam på livet.

I utställningen The Man, The Image & The World. A retrospective visas mer än 250 bilder från Henri Cartier-Bressons långa liv och många resor. Det är bilder på kärlek, lidande, sorg och närhet, bilder från Kina, Iran, Spanien, USA och Japan och bilder på kulturpersonligheter som Pablo Picasso och Truman Capote. Helt enkelt bilder av liv. The Man, The Image & The World. A retrospective visas på Fotografiska i Stockholm fram till den 26 maj.