Ikväll inleds Stockholms feministiska filmfestival

Ikväll inleds årets upplaga av Stockholms feministiska filmfestival. Under fyra dagar kommer 28 akter visas runt om i Stockholm.  Alla filmer som visas under festivalen är gjorda av en kvinnlig regissör och har i största möjliga mån även en kvinnlig manusförfattare, producent och huvudkaraktär.

Stephanie Thögersen, initiativtagare till Stockholms feministiska filmfestival, säger själv att filmfestivalen finn till för att bryta ojämställdheten i bioutbudet. Filmerna som visas har skapats av kvinnor från hela världen och handlar om kvinnors liv och erfarenheter. Under de tre år som festivalen funnits har den hittills bara växt och i år kommer det visas 28 olika långfilmer, kortfilmer och dokumentärer.


Varför finns festivalen?
– Vi ville belysa och bryta ojämställdheten i filmutbudet. Det är så ojämställt! Både bland de filmer som går upp på bio och de filmer som når den stora publiken. När vi gick igenom de 100 mest sedda filmerna tio år bakåt i tiden såg vi att det i princip är lika vanligt att regissören heter Christopher Nolan som att det är en kvinna!

Vad kan vi vänta oss från årets filmskapare?
– Ni kan förvänta er att inte gå ifrån någon av filmvisningarna oberörd. Oavsett om det är ett tungt drama, feministisk western, brasiliansk skräckfilm eller feelgood-komedi så har vi plockat ut filmer som berör och som sitter kvar länge.


Finns det någon akt du ser fram emot lite mer?
– Min favoritfilm är den kinesiska filmen Angels Wear White som vi visar på lördag kväll om en receptionist som blir enda vittnet till ett brott på hotellet som hon jobbar på. Förutom att det är en spännande thriller så berättar filmen även om en större berättelse om hur kontrollen av kvinnors kroppar och sexualitet är så central i alla samhällen. Och så ser jag jättemycket fram emot att få visa isländska flygplatsdramat And Breathe Normally och få prata med regissören Isold Uggadottir som kommer! Och så visar vi en massa grymma dokumentärer, bland annat The Poetess om den första kvinnan som söker in till Saudiarabiens idolprogram ”Million’s Poet”. Hoppas att många kommer och ser de här filmerna, och alla andra grymma filmer vi visar i helgen!

Filmerna visas på Rigoletto, Zita, Bio Rio och Klarabiografen mellan torsdag och söndag. All information, program och biljetter hittar du här. Här kan du också se mer på Facebook och på Instagram.