Interaction by Burn x Morgan Phalen

När Into The Factory i somras förlorade sitt tillstånd var det inte bara musiken som ställdes in utan även festivalens planerade konstprojekt, Interaction by Burn. Nu för att hedra allt engagemang och hårt slit som lades ned på festivalen ställs nu konsten istället ut på Skeppsbron den 3-5e november.

Årets tema är Interaktion och samtliga konstverk är byggda i stora format för att skapa fysiska möten och upplevelser för besökarna. Årets utställare består av de 3 konstnärerna Adrian Tomic, Elias Aabjerg och Morgan Phalen.
Vi besökte en av konstnärerna dagarna innan öppningen på Skeppsbron för att höra lite om hans tolkning av temat, var inspirationen kom ifrån och om 15 kg glitter.

Vem är du?
– Jag är Morgan Phalen, förflyttad från San Fransisco via Mexico City, Boston, New York och LA. Jag har bott i Stockholm i nästan 4 år nu och skäms för att erkänna att jag inte kan språket än. Jag är fullt medveten om att det är en stor otjänst för Sverige, mig själv och en irritation för alla på cocktail partyt. Det har bara inte varit ett så stort hinder för mig och livet här. Jag hoppades lära mig det genom osmos men det fungerade inte. Sen att allas engelska och uppförande är oklanderliga tar helt klart bort desperations motivationen. I en grupp med vänner föredrar jag dock att inte förstå riktigt vad alla pratar om hela tiden, det ger mig mer utrymme att zooma ut, något jag är riktigt bra på.

Varför valde du att söka till Interaction By Burn?
– Min kompis Sophie Valencia Vogel (en av organisatörerna) skrev till mig och berättade om Interaction By Burn och bad mig berätta för de andra konstnärerna på plattform.
Jag hade jobbat med en meterhög skulptur och var exalterad över att ha en chans att skala upp den. I den mindre skalan hade jag redan föreställt mig små människor som promenerade omkring och igenom den. Skulpturen blev arkitektonisk och monstruös i min fantasi men skyddande som en elefant mamma med en kalv mellan sina ben. Som ett moder monster.

Var fick du inspirationen till verket ifrån?
– Jag älskar ideén om gamla, glömda abstrakta monument som fortfarande står på vakt i parker runt om i Europa. Det finns en riktigt bra sådan i Solna Centrum. Den är rostig och övervuxen och full av graffitti Sedd genom buskarna är den skrämmande och brutal. Jag tänker mig den om natten med tonåringar som hänger där, skrattar, dricker folköl, röker och taggar den med sina tonåriga politiska åsikter.

Hur valde du att tolka temat?
– Den övre halvan av min skulptur är täckt i ett tjockt lager med silver glitter medan den undre delen har lämnats som den är för att kunna slutföras genom en offentlig process. Jag vill att förbipasserande och alla som är sugna ska kunna märka, rita och klottra på den. Det blir något slags mellanting mellan en anslagstavla och en offentlig toalett. Jag skulle älska om benen var helt täcka, förhoppningsvis hittar tillräckligt många vandaler dit i helgen.

Hur känns det att utställningen hålls på Skeppsbron istället för Into The Factory?
– Jag är jätte exalterad över att ställa ut på Skeppsbron! Into the factory var en skitcool plats men jag har helt anpassat mig till den nya platsen. Det är superkul att få sätta upp sin konst på en sådan central plats och mittemot slottet. Det ger verkligen ett mycket mer expansivt sammanhang och mig en känsla av att vara en del av staden.

Hur mycket glitter har gått åt till din skulptur?
– Jag använde mig av en online kalkylator som kan räkna ut hur mycket glitter som behövs för att täcka en yta. Den räknade ut att jag behövde 15kg vilket visade sig vara helt fel, det slutade med att jag bara använde 4 kg så om någon vill ha något glittrat, snälla kontakta mig.

Vilka är dina favorit gallerier i Stockholm?
– Jag önskar att jag var bättre på att gå på vernissager. Jag växte upp med en konstnärsmamma och jag älskar gratis vin. Ett galleri jag verkligen gillar är Steisland Berliner, de visar upp många nya stora konstnärer, sen Loyal Gallery och galleriet vi har här på Plattform.

Interaction by Burn är öppet 3-5e november på Skeppsbron i Stockholm. Öppettiderna är 10-20 och är gratis för allmänheten. På lördagen arrangeras den officiella efterfesten på klubben Slakthuset.