Gather: Lucy Macrae

Första dagen på Gather festival började med en talare som kanske blev festivalens mest omtalade. Hon heter Lucy Macrae.

Lucy Macrae beskrev den inledande ceremonin som den ideala morgonen: “Hihop poetry, laser show and meditation”. Hon berättar att hon vanligtvis vill börja morgonen “Väldigt, väldigt lugnt”.

– Jag tycker att dagens början är helig. Jag försöker göra tiden i min ”vakna-upp-bubbla” så lång som möjligt, säger hon.

Lucy McRae’s föreläsning handlade om hennes kreationer; allt från Parfympiller som manipulerar kroppens svettdoft, musikvideon ”Indestructible” till artisten Robyn och framtidens ”dag-spa”. Många visuellt intressanta projekt som exemplifierar hennes titel som ”kroppsarkitekt”.

– Anledningen till varför jag uppfann titeln ”kroppsarkitekt” var för att det inte fanns någon jobbtitel som representerade min bakgrund som klassisk ballerina, arkitekt och modedesigner. Det finns inga förutbestämda förväntningar på vad en kroppsarkitekt är så jag kan jobba med NASA, Robyn, ett skönhetsmärke eller göra en konstinstallation, säger hon.

Hennes pappa är matematiklärare och hennes mamma är lärare inom konst. Kombinationen av kreativiteten från konsten och vetenskapen från matematiken har skapat ”kroppsarkitekten” Lucy Macrae.

– Det galna är att jag nu får email där folk skriver ”Hej, jag är en kroppsarkitekt”, säger hon.

Hennes intresse ligger i kroppen men inte som den är i dag. Lucy Macrae tänker gärna tusentals år in i framtiden. Människokroppen är inte skapad för att existera utanför jorden. Men om så blir fallet vill hon att ta reda på vad vi behöver göra för att förändra människans biologi.

– Jag tror inte att mitt jobb är att säga ”så här ska det bli”. Jag är mer intresserad av att presentera vilka förutsättningar det finns för olika möjliga framtider. Jag tycker att det är viktigt att vi ställer de rätta frågorna. Om 2.500 år, lever vi fortfarande på jorden? Eller lever vi interstellärt mellan stjärnor?

En del av hennes konst kan anses vara stötande och obekväm för betraktaren. Men det är medvetet. Lucy Macrae tror på att vara utanför komfortzonen.

– Värdet jag får ut av att vara utanför min komfort zon är så radikalt att det formar mig. Jag har nästan lärt mig det som en teknik, säger hon.

Var kommer det ifrån?
– Jag funderar på om det kan komma från min barndom. Jag gick på en skola där jag kände mig väldigt annorlunda från alla andra. Det var en känsla av att vara utanför. Kanske var det där det började.

I nuläget är Lucy Macrae baserad i Los Angeles där hon arbetar som lärare på en arkitektskola. Hon och eleverna skapar till exempel filmer om framtidens laboratorium och vilken typ av vetenskap och uppfinningar som utforskas där.

Vad som händer efter Los Angeles vet hon inte än, men ett drömprojekt är att göra en långfilm.

– Den skulle handla om den mänsklighetens framtid. Jag har börjar skriva ner tankar och idéer. Har teknologin förändrat människans natur? Vad är dödens framtid? Vad är könets framtid?

Vi konstaterar att det är en film vi båda vill se.
Här kan du hålla koll på framtidens Lucy Macrae.