Jag har öppnat en öppen dörr

Jag har öppnat en öppen dörr är namnet på Lisa Jonassons och Matti Kallioinens utställning som nu öppnat på Grafikens Hus i Mariefred. Dörren de har öppnat är till det enkla och självklara, men vägen dit har varit både lång och krokig.

Lisa Jonasson och Matti Kallioinen kommer från skilda håll inom konsten. Där Lisas konst sprudlar av starka nyanser och surrealistiska motiv är Mattis mörkare och mer nedtonad och där Lisas främsta uttryckssätt varit grafiska bilder och collage har Mattis varit skulpturer och performances. Men trots sina skilda bildspråk möts konstnärerna i det enkla som ett uttryck för det svåra. Titeln på utställningen kommer från deras sökande efter det enkla och självklara inom konsten. Den öppna dörren. Men bakom det självklara uttrycket döljer sig något betydligt mer komplext.

Till utställningen på Grafikens Hus har både Lisa och Matti skapat en stor mängd grafiska blad som de tryckt i konsthallens verkstad. De senaste åren har Lisa annars ägnat sig åt minutiöst utklippta papperscollage med vilka hon skapat en bildvärld som är både sagolik och skrämmande. Det är en värld där man inte vet om det man ser är en människa eller ett monster, något verkligt eller något påhittat. Själv säger hon att hennes konst handlar om kroppen och de upplevelser som tar sig kroppsliga uttryck.

Lisa Jonassons
Lisa Jonassons Motståndsrörelse och Absolut gehör.

– Känslor manifesterar sig i kroppen, blir synliga för själva och för andra. Genom kroppen gör det inre livet sig hört, tar sig ut. Jag fascineras av de täta banden mellan inre och yttre verklighet, hur känslor tar sig fysisk form, påverkar en hållning, en gest. I mina bilder finns exempel på det.

Matti Kallioinens estetik är betydligt mörkare och mer minimalistisk. De enkla symbolerna i hans bilder har någonting både hoppfullt och suggestivt över sig. De vänder och vrider sig, möts och skiljs i en evig rörelse. Själv kallar han dem för krumelurer och säger att han ser dem som tvådimensionella skulpturer.

– Krumelurerna spelar på en av tecknandets mest grundläggande förutsättningar, att en linje inte bara är en linje utan också konturen av en tänkbar kropp. De vrider och vänder på denna självklarhet in absurdum, tills någon slags svävande, skiftande, flytande egenskap framträder.

Matti har tidigare arbetat med performances, skulpturer och installationer. Den som sett hans storslagna multimediala skulpturer och humoristiska installationer kommer att känna igen hans både mörka och komiska bildspråk, även om bilderna på utställningen är betydligt mindre och blygsammare. Något som Matti eftersträvat.

Matti Lisa
Matti Kallioinen och Lisa Jonasson.

– Medan mina skulpturala installationer har expanderat i format och komplexitet har jag samtidigt närt en önskan att hitta tillbaka till det anspråkslösa och enkla, till de former jag skulle rita i sanden om jag hamnade på en öde ö.

För Matti blev utställningen på Grafikens Hus ett sätt att kunna undersöka det tvådimensionella och ta sina krumelurer vidare. För Lisa blev det en möjlighet till rymd, att kunna utforska delar av sin småskaliga och detaljerade bildvärld i en större storlek. Förhoppningsvis öppnade det även en dörr för dem båda, en dörr som redan var öppen.

Utställningen Jag har öppnat en öppen dörr visas på Grafikens Hus i Mariefred fram till den 29 september.