Africa is a Great Country

Vi matas ständigt med bilden av hur Afrika dör. Med utställningen Africa is a Great Country som nu visas på Liljevalchs konsthall vill fotografen Jens Assur istället visa hur Afrika lever.

Inte sällan skildras Afrika som katastrofernas kontinent. En kontinent av konflikter, krig, svält och sjukdomar. En mörk bild av en mörk kontinent. Det är en bild som Jens Assur länge varit med och bidragit till. När han år 1992 åkte till Somalia som fotoreporter på Expressen mötte han en sjuårig pojke vars fot blivit helt söndertrasad av en landmina. Bilderna därifrån fick ett stort genomslag i media och fick Jens att inse att man kunde göra krig och katastrofer synliga genom bilder. Efter det återkom han ständigt till Afrika och bevakade folkmordet i Rwanda, konflikterna i Sydafrika, AIDS-epidemin i Uganda och krigen i Angola, Kongo och Sudan. Tillsammans skildrade hans fotografier en bild av Afrika som visserligen var sann, men som också var ensidig. Det var bara en bild av en kontinent som är mycket mer än krig och konflikter.

Jens Assur – Kicukiro, Kigali, Rwanda.
Jens Assur – Kicukiro, Kigali, Rwanda.

Med Africa is a Great Country vill Jens Assur inte visa en annan bild av Afrika, utan många andra bilder av Afrika. Bilder av en kontinent som har lika många sidor som den har städer. Till den redan kända bilden av Afrika ville han lägga till bilder av urbanisering, tillväxt, modernisering och medelklass. Bilder av bilköer, höghus, nöjesfält och städer som breder ut sig. Bilder av vardagen i städer som Maputo i Moçambique, Dar es-Salaam i Tanzania, Kigali i Rwanda, Lagos i Nigeria och Accra i Ghana.

Med en handbyggd storformatskamera har Jens besökt tolv städer i Afrika. Kameran har tillåtit honom att ta ett steg bakåt och ta in helheten och sammanhanget, utan att mista skärpedjupet. Bilderna som hänger på väggarna i Liljevalchs konsthall mäter två och en halv gånger tre meter vilket inger en känsla av att själv befinna sig på platserna som skildras. Som betraktare känns det som att man själv står på landningsbanan vid den internationella flygplatsen i Maputo, mitt bland villakvarteren i Kigali eller vid Victoriafallen i Zimbabwe.

– Jag tror inte på att gå riktigt nära individen när man vill beskriva och förstå en persons vardag, säger Jens Assur. Istället tar jag ett steg bakåt för att betrakta det samhälle och det sammanhang som människan lever i.

Jens Assur – Lake Malawi, Lilongwe, Malawi.
Jens Assur – Lake Malawi, Lilongwe, Malawi.

Jens Assur är fotograf, regissör, manusförfattare och filmproducent. Sedan tiden som fotoreporter på Expressen har han arbetat konstnärligt och djuplodande med film och fotografi. Han har skildrat både konsumtion och kommunism, svenska studentkorridorer och thailändsk turism. Inte sällan med en vilja att engagera och väcka debatt.

Utställningen Africa is a Great Country visas på Liljevalchs i Stockholm fram till den 2 juni. Den kommer sedan att visas i flera svenska städer och tre afrikanska huvudstäder.