Julia Hetta3
Hetta1
Hetta2
Hetta4

Julia Hetta

Fotografen Julia Hetta beskriver själv sitt bildspråk som poetiskt, stillsamt och måleriskt. Nu visas hennes bilder i utställningen Different Days på Gun Gallery i Stockholm.

Det finns något tidlöst och evigt över Julia Hettas bilder. Kompositionerna är stillsamt skulpturala och färgerna dova. Julia Hetta har fotograferat för tidningar såsom Vogue, Harper’s Bazaar, Acne Paper och Bon och modemärken som Dior Homme och Lovisa Burfitt och även i sina modebilder får hon tiden att stanna och betraktaren att tänka till. Kläderna och modellerna smälter samman till stillsamma och skulpturala stilleben mot de monokroma bakgrunderna. Bilderna för tankarna till holländskt måleri från sextonhundratalet, men också till minimalistiska skulpturer och installationer från sextiotalet. Julia Hetta beskriver själv sitt bildspråk som poetiskt, stillsamt och måleriskt. Hon sjunger långsamhetens lov och tror på de stilla skeendena. Hon skyr digitalisering och kablar och jobbar nästan uteslutande med dagsljus och väggar som hon målar eller tapetserar med sammet för att ljuset och färgerna ska bli så mjuka som hon vill ha dem. Det är inte den djupaste skärpan eller det största färgspektret hon vill åt, utan känslan av det mänskliga. Vare sig det är surrealistiska stilleben eller det senaste modet hon ska skildra.

Julia Hetta – Untitled, 2012
Julia Hetta – Untitled, 2012

Julia Hetta har utbildats vid Gerrit Rietveldt Art Academy i Amsterdam och ställt ut på Fotografiska Centre Culturel Suedois i Paris. I utställningen Different Days som nu visas på Gun Gallery i Stockholm visas en samling av Julia Hettas bilder från de senaste tio åren. Utställningen visas fram till den 20 juni. Det finns även ett soundtrack till utställningen som du kan höra här.