Made By: Atlas Television – Atlasgruppens Tårar

Made By är ett nytt koncept där musik, konst och andra kreativa uttryckssätt får mötas, initierat av Pistonhead Foundation och Luger. Tillsammans med ett antal utvalda kreatörer och kollektiv vill de skapa tillfällen helt och hållet kurerade utifrån kreatörernas fantasier. Made By kommer att göra fyra nedslag under året och lördagen den 19/5 är det dags för det första, Made By: Atlas Television. Vi passade på att ställa lite frågor till de två konstnärerna bakom duon, Duda Bebek och Alexandra Karpilovski, för att höra mer om  kvällen.

Det är många som har åsikter om sponsrad konst, och huruvida det förstör eller möjliggör. Vissa anser att kreatörers drivkraft och plattformar utnyttjas av varumärken till små summor på bekostnad av det konstnärliga uttryckets genuinitet. Samtidigt är det också många som anser att näringslivets finansiella bidrag är avgörande för kulturell utveckling. Genom konceptet Made By vill Luger och stiftelsen Pistonhead Foundation helt enkelt göra det sistnämnda, och ge några utvalda kreatörer möjligheten att skapa tillfällen helt utifrån deras kreativa fantasier.

Konstnärsduon Atlas Television består av konstnärerna Duda Bebek och Alexandra Karpilovski. De har blivit tillfrågade att kurera det första tillfället av det nya konceptet Made By. Den 19e maj klockan 21.00 intar de Hilma i Stockholm och bjuder in till ATLASGRUPPENS TÅRAR. De beskriver att det kommer att bli en unik kväll som hämtar sin inspiration från filmklassikern Picassos Äventyr och dess surrealistiska humor. Tillsammans med många spännande gästspelare kommer festen att bli en ockupation där allt är möjligt; en plats där både inbjudna artister och gäster blir till skådespelare och statister i en levande föreställning. Bland annat kommer bandet LINES, som nyligen släppte släppte en låt tillsammans med Dolores Haze, att spela live.


Hej! Berätta mer om er!

– Atlas Television är som öppna kanalen fast med Dramaten-visioner. Vi träffades för tre år sedan och märkte fort hur bra vi samspelar som duo. Vi startade Atlas Television som skulle vara just som öppna kanalen; en fri plats utan restriktioner och lite i skymundan. Inte många som hör eller ser men jättekul att titta på när man är sjuk. Vi har ju enskilda konstnärliga verksamheter och det arbetet kan bli ensamt. Det är kul att ha teamkänslan och adrenalinet!

Kvällen tar inspiration från Picassos Äventyr, varför just denna?
– Det kom som en vision. Sedan föll bit efter bit på plats. Tex som Dudas måleri-duell med en hemlig konstnär som presenteras på Atlasgruppens Tårar. Veckorna innan hade hon utmanat konstnären i fråga om att fånga en skönhet på bild. När vi sedan såg att det faktiskt utspelar sig en måleri-duell i filmen kändes det ännu mer rätt.

Vad anser ni om sponsrad konst, eller varumärkens närvaro på kulturscenen?
– Varumärkens närvaro på kulturscenen kanske kan liknas verklighetens närvaro i visionerna.

Hur står sig Stockholms konstscen enligt er?
– Helt okej!

Vilket verk önskar ni att ni hade skapat, om ni får välja fritt?  
– En remake av Atlasgruppens Tårar på Dramatens stora scen med våra favoritskådespelare och mer tid än en månad på oss.

Kollektiv känns som något som historiskt förknippats mycket med just konstsammanhang. Hur skiljer sig kollektivets skapande från det individuella?
– Konstnärligt arbete är i första hand individanpassat eftersom det handlar om ens inre liv, visioner och idéer som kommer från dig själv. Det kan bli motigt att förverkliga ensam då samhället inte är individanpassat. En skillnad är just att det blir enklare att nå ut om man arbetar kollektivt.

Ni säger att ni vill bryta ner den hierarkiska trappan, kan ni utveckla detta?
– Vi vill skapa en upplevelse där alla är inkluderade och har en egen oberoende roll och samtidigt delaktiga i ett större sammanhang. Att ha en stor akt och mindre performativa uppträdanden som leder väg fram till denna, känns inte som Atlas Television utan vi ser på det som att alla är lika stor del av hela alltet och skapar kvällen tillsammans.

Slutligen, vad kan vi förvänta oss av kvällen?
– Alla våra artister har en alldeles särskild scennärvaro, vilket är inspirerande att uppleva. Vi önskar erbjuda en kväll med överraskningar som gör att du vill stanna länge. Atlas Television vill att du är både bekväm men också närvarande i ett sammanhang snarare än en social kontext. Vi kan lova att du inte sett något liknande förut.

 

Made By kommer att gå av stapeln fyra gånget under året! Den andra upplagan är redan planerad och sker den 16 juni på Yaki-Da i Göteborg. Vid detta tillfälle är det istället fotografen Frida Vega Salomonson och hennes plattform samt kreativa rörelse NUDA (som vi ju tidigare skrivit om) som står bakom kurerandet av kvällen. NUDA består av flertalet unga kreatörer som alla verkar inom olika områden. Gemensamt utforskar de och hittar nya vägar för att skapa samtida kultur.

Se mer om Made By: Atlas Television på evenemanget här.
Evenemanget är öppet för alla över 20 år och gratis, här kan man anmäla sig direkt.

Här kan ni också följa Duda samt Alexandra på Instagram.