Made By: Nuda intar Yaki-Da

Pistonhead Foundation och Lugers satsning Made By fortsätter. Ett koncept där de vill möjliggöra för kreativa individer att leva ut sina idéer till fullo. Inför den andra upplagan har konstkollektivet Nuda bjudits in att sätta ramarna. Ikväll intar de klubben Yaki-Da i Göteborg och låter konst, musik och mode mötas på klubbens fyra våningsplan. Med sig har det ett flertal olika konstnärer, DJs och live-akter. Vi tog ett litet snack med gänget bakom Nuda för att höra mer om kvällen.

Kollektivet Nuda grundades av Frida Vega Salomonsson år 2016. Nuda har idag vuxit till en kärna på fem personer som förutom Frida består av Nora Hagdahl, Erica Lindberg, Minda Jalling och Annie Jensen, och utgör idag en independent-printad tidning, ett kreativt space samt även en digital plattform. Målet med med festen är att återskapa Nuda i fysisk och festlig form, och de har därför producerat festen som om det vore ett nummer av tidningen, med fokus på innehåll, innehåll, innehåll!
“Det har varit en utmaning att inkorporera konst, mode och musik på ett naturligt sätt. Jag ogillar egentligen konst på klubb, den åsikten står jag för. Ofta hängs lite tavlor upp i en mörk bar, vilket känns poänglöst. Ska man låta konst och klubb mötas måste konsten addera till och fungera i klubbmiljön. Det måste vara något som ökar klubbupplevelsen, som syns och hörs och som gästerna kan interagera med. Därför har vi inför kvällen lagt fokus på video, laser, stora skulpturer och performance”, berättar Frida.

Kvällen rymmer åtta olika musikakter, och det kommer att bjudas på en salig blandning mellan hårt och dansant. Philippa Pacho, som till vardags håller till i Berlinklubben Tresor, har bjudits in för att spela sin mörka och hårda musik i ett av Yaki-da’s mindre, mer intima rum. Tillsammans med Esperanto-kollegan Johanna Schneider bildar hon även duon STHLM Murder Girls. I resten av lokalens olika utrymmen kommer ni bland annat kunna avnjuta musik av Dold från Arsenik Records, rap, reggaeton och hård dancehall spelad av den Madridbaserade designern samt DJ ‘n Silvia Bianchi, toner från Destination Unknown (Ingrid Solman Kempe & Sofi Pousette) samt Maria Menfors, men också ett DJ-set från Nuda själva. På innergården kommer Göteborgsproducenten Ishi Vu att spela – en DJ som de senaste året hunnit starta eget skivbolag och spela internationellt i städer som Berlin, Chicago, New York, London och är nu tillbaka på hemmaplan. På innergården kommer det att bjudas på livemusik från två akter: MissMotor, som tidigare spelat på queerklubbarna Queer Noise och Fist, samt Arvid Wretman, aka Your planet is next! En live-artist som alltid bjuder på show med sin catchig house, karäkteristiska röst och texter vilka både är komiska, men samtidigt betraktande. Han är återkommande artist hos skivbolaget Studio Barnhus.

Nora, Annie, Erica och Frida

Hur har det varit att arbeta med Made By?
– Så. Jävla. Roligt. Vi har ju fått skapa vår ultimata klubbkväll! Vi har bokat DJs och konstnärer från Gbg, Italien, UK, Berlin och Stockholm. Det är kul att försöka skapa något som man kanske inte ser eller upplever varje utekväll annars. Vår ambition har varit att väva samman klubb, musik, konst och mode.

Hur känns det inför ikväll?
– Det känns bra, vi kommer spendera hela lördagen på Yaki och rigga upp alla verk och grejer. Vi har ju inte bara bokat DJs, utan det är mycket rumsliga saker som händer också. Men när allt är uppe ser jag så mycket fram emot att knäcka första ölen och bara dansa.

Jag är dessutom lite nervös inför att jag och Nora ska spela musik på Gården mellan 22-23. Noras ambition är att återskapa känslan av att vara på Elverket i Stockholm som minderårig fjortiz. Elverket, idomin och strul är en viktig del av Stockholms kulturarv, så det vill vi visa för GBG. Som en del av kulturutbytet, Sthlm och Gbg emellan. I utbyte hoppas vi att Göteborg visar oss hur man dansar och har kul. Det är 08or generellt dåliga på.

Mitt bland all musik kommer ni under lördagens Made By: Nuda få vistas i omgivningar fulla med konst, videoverk och lasrar. Här är konstnärerna som Nuda bjudit in för att ge er en kväll ni aldrig någonsin sett tidigare. Timothy Wilson kommer att bjuda på installationer som ligger mellan ljusdesign, skulptur och performance. Han har tidigare ställt ut på galleri Belenius och Scenkonstmuseet i Stockholm. På Yaki tar Tim sig an trappan. I samarbete med NSFW/SVILOVA som drivs av Oscar Ramos och Alida Ivanov har  konstnärerna Hannah Quinlan and Rosie Hastings (f. 1991, Newcastle/ London) samt Josefine Östberg Olsson bjudits in. I kärnan av Hannah och Rosies praktik finns frågor om queerhet och motstånd. Under kvällen kommer vi visa deras verk UK Gay Bar Directory, ett arkiv med filmer från gaybarer i Storbritannien. Josefine har låtit låna ut rester från hennes utställning THROW-UP and TRANSFORM som visats på NSFW/Svilovas 3:e Våningen. Förutom dessa har också Silvia Bianchi, en italiensk dj, konstnär, grafisk designer och curator, bosatt i Madrid bjudits in. I sina set mixar hon rap, reggaeton och hård dancehall. Dessutom kommer kvällen att bjuda på verk av konstnärerna Ylva Howard och Yoyo Nasty.

Vad kan vi förvänta oss av kvällen?
1 dl Laser
3 dl Dans
3 msk Konst
100g Mode
En nypa Naket
Sätt Yaki-Da på 200 grader och grädda i 6 timmar.
Vi har aldrig gjort det här receptet förut, vi höftade bara lite. Men kombinerar man saker man gillar så kan det ju inte bli annat än gott?

Hatar man techno ska man hålla sig långt borta från Sovrummet, där har vi bokat Pacho, Dold och Martina Menfors. Dom brukar annars spela på klubbar som Tresor, about:blank, OHM och Sisyphos, Under Bron, Rottweiler etc. Men då kan man istället hänga på Golvet där Silvia Bianchi spelar rap, reggaeton och dancehall 00-02. Eller på Gården, där blir det lite mjukare och gosigare.

Vad ser ni mest fram emot?
1. Your Planet Is Next, live på Gården 23-00
2. Modevisningen av Gudfreja <3 EklundEklund, pågår i hela huset 00-01
3. Timothy Wilsons enorma laserskulptur, den går inte gå att missa

Ännu finns det möjlighet att skriva upp sig på gästlistan. Mer info om kvällen finns också på FB-eventet här. Se också till att följa kvällen genom Nudas kanaler, samt via Pistonhead Foundation.