Manne Björklund Jalilian

Att kunna teckna är nog den vanligaste drömmen många går omkring och bär på. Att kunna skapa i princip vad en vill på en bit papper. Att drömmen är delad av så många gör konkurrensen svår och stor och att sticka ut nästan en omöjlighet. Någon som har drömmen om att teckna som verklighet och som lyckats med det omöjliga, att vara unik i en värld där majoriteten vill vara är illustratören Manne Björklund Jalilian.

Vem är Manne Björklund Jalilian?
– Jag är illustratör, animatör och konstnär från Stockholm som just nu går mitt tredje år på kandidatprogrammet grafisk formgivning & illustration på Konstfack. 

När upptäckte du på att du hade talang för illustration?
– Jag har målat och tecknat så länge jag kan minnas. Det finns nästan bara teckningar och olika graffiti tags i mina skolböcker från när jag var liten. Jag har alltid mått väldigt bra av att illustrera, det har liksom funkat som en annan, lite roligare, värld där jag får bestämma själv hur saker ska vara och se ut. Men det var nog när jag pluggade musik i Los Angeles för några år sen och skulle formge mina grejer som jag märkte att det jag målade var mycket mer spännande än musiken jag gjorde. 

Hur skulle du beskriva din stil?
– Jag skulle säga ganska lekfull, färgglad och dekorativ. Jag försöker nog behålla nån slags intuition i det jag gör, det som kommer direkt inifrån mig själv och inte rätta till saker för mycket. Om något blir lite fel eller ser lite konstigt ut, kan det ändå vara nice behålla det, för det händer ofta något med bilden då. Jag gillar detaljer, allt från en blick eller en rörelse till en struktur på en växt.

Du jobbar mycket med starka färger, hur kommer det sig?
– Färg för mig är kopplat till mina känslor. Kontraster är kul, det händer någonting. Jag tycker att det borde finnas mer färg i t.ex. arkitektur i Sverige, det fyller en viktig funktion.

Vad inspireras du av?
– Allt möjligt. Jag försöker kika på allt som händer runt omkring mig och tar ofta för mycket bilder, det är alltid fullt i min lur. Under den senaste tiden har jag kollat massor på gamla Persiska miniatyrmålningar. Dom var sjukt duktiga på bildberättande. Annars är naturen, arkitektur, musik, film och mönster väldigt inspirerande tycker jag. Och, om jag har cash, att byta miljö, resa, se nya ställen och få lite andra vibes.

Har du några favoritkonstnärer?
– Det finns ju så många som är duktiga! Josef Frank är en stor idol. Sara Andreasson och Bendik Kaltenborn är fantastiska. Jag tycker allt som Bastion Agency gör är väldigt fint och viktigt. 

Vilket av dina verk är du mest nöjd med?
– Jag tror att det är min sexiga panter. Den känns mysig, flirtig, lite farlig men ändå snäll. Den har många lager. Den tycker jag om.

Om du fick drömma fritt hur ser framtiden ut?
– Om jag fick drömma skulle jag vilja starta ett mönsterimperium, illustrera och animera för massa spännande projekt. Samarbeta med grymma människor. Bo i ett varmt, exotiskt land på vintern och i Stockholm på sommaren och pyssla med konst vid sidan om och skaffa en hund. 

instagram.com/mannejalilian/
https://mannebjorklundjalilian.myportfolio.com

Manne har även vernissage på Restaurang Ljunggren på Götgatan den 10e Januari. Utställningen pågår sedan i 3 veckor framåt.