Motion Dazzle

I utställningen Motion Dazzle som nu öppnar på Galleri Bon väver konstnären och modeskaparen Martin Bergström samman målningar, fotografi, dans och mode med mönster som kamouflerar och förvirrar.

I Martin Bergströms kreativa universum ryms såväl mode och kläder som konst och möbler. Ända sedan utbildningen på Konstfack och Universität der Künste i Berlin har han skapat sitt eget universum av mode och mönster, kläder och konst. Han har ställt ut sina kollektioner i Tokyo och London, gjort kostymer till koreografen Kenneth Kvarnström, scenografier till tidningar som Bon och New York Magazine och scenkläder till artister som Robyn och Loreen. Martin Bergströms design utmärks av kontraster mellan det minimalistiska och det mönstrade, det dramatiska och det återhållsamma. Han kombinerar sällsynta material med traditionellt hantverksmässiga tekniker och motsätter sig modeindustrins massproduktion med små kollektioner av kläder som sys upp på beställning. Inspirationen kan han hämta från så vitt skilda håll som döden, rymden och grönsaksdisken, men kollektionerna hålls samman av en känsla för det konceptuella och berättande. Själv har Martin Bergström jämfört sina kollektioner med utställningar där tygerna blir till hans färg och kläderna till hans målningar. Den tanken följer även med i utställningen Motion Dazzle, där Martin väver samman målningar, fotografi, dans och mode.

Martin Bergström.
Martin Bergström. Foto: Per Kristiansen

Begreppet motion dazzle kommer från naturens sätt att kamouflera sig genom förvirrande mönster. Ett exempel är zebrans tydliga svartvita mönster. När zebran rör sig snabbt blir ränderna till en kamouflering som gör det svårt att se vilket håll den är på väg, hur fort den rör sig och hur stor den är. I utställningen har Martin arbetat med just mönster som kamouflerar och förvirrar i en installation som smälter samman fotografi, målningar och klädesplagg. Utställningen sträcker sig från golv till tak i galleriet och suddar ut gränsen mellan konst och rum. Under vernissagekvällen kommer dansarna Virpi Pahkinen, Cilla Olsen, Janne Marja-aho, Annika Hyvärinen och Kenneth Bruun Carlsson iklädda Martins design att delta i installationen och fotograferas av Thomas Klementsson.

Martin Bergström. Foto: Tomas Klementsson
Konst av Martin Bergström. Foto: Thomas Klementsson

– Jag har länge befunnit mig i en slags värld av väldigt organiska och grafiska mönster, där naturen och biologin varit jätteviktiga inspirationskällor, säger Martin i en intervju på bon.se. Alla verk är skapade utifrån samma tema och samma grafiska mönster, vilket har gett utställningen flera olika dimensioner. Jag gillar när allt flyter ihop, när man inte riktigt vet var saker och ting börjar eller slutar. Eftersom jag har lyxen att få visa upp mina plagg på fem fantastiska dansare, har jag jobbat med väldigt dynamiska material som mesh, satin, chiffong och plast. Det kommer vara stora former och stora penseldrag.

Utställningen Motion Dazzle visas på Galleri Bon i Stockholm mellan den 3 maj och den 1 juni. Här kan du läsa hela intervjun med Martin Bergström på bon.se.