Mika Rottenberg – Sneeze to Squeeze

Kroppar som svettas och sliter. Naglar som klipps. Hår som tvättas. Med monotona kroppsrörelser blir kvinnorna i Mika Rottenbergs videokonst till en del av ett maskineri. Nu visas den i utställningen Sneeze to Squeeze på Magasin 3 i Stockholm.

Inträngda i märkliga mekaniska strukturer tillverkar kvinnorna enkla men begärliga ting, såsom maraschinokörsbär, smink och återfuktande näsdukar. Monterade i trånga utrymmen som trädkojor och lastbilsflak ger scenerna en känsla av klaustrofobi, en känsla som förstärks av de rumsspecifika installationerna där filmerna visas. De trånga utrymmena, kartongerna och de gråa gipsväggarna har smugit sig ut från filmerna och in i utställningshallen.

Felicia från Mika Rottenbergs video Tropical Breeze, 2004
Felicia från Mika Rottenbergs video Tropical Breeze, 2004

Utställningen Sneeze to Squeeze på Magasin 3 i Stockholm blir till en helhet, en värld av svett, kartonger och naglar, av kroppar, kitsch och konsumtion. Det är en surrealistisk värld som väcker både skratt och skam, både åtrå och motvilja. Utställningen visar ett tiotal av Mika Rottenbergs videos tillsammans med en mängd skulpturer och installationer. Här visas filmen Tropical Breeze, där två kvinnor tillsammans tillverkar återfuktande, väldoftande näsdukar inträngda i lastutrymmet på en lastbil och filmen Mary’s Cherries, där tre kvinnor i separata produktionsled skapar maraschinokörsbär av Marys långa, röda naglar. I Squeeze visas en lång och komplex tillverkningsprocess som sträcker sig både ner i underjorden och över kontinenter. Isbergssallad från USA blandas med gummi från Indien och rosa smink som skapas när en rödrosig och svettig kvinna bokstavligen trycks samman i det trånga maskineriet. En mängd kvinnor är inblandade i den märkliga tillverkningens många steg, kvinnor som svettas, trampar och tvättar. Det som till en början verkar vara ett mischmasch av scener utvecklas efter hand till en strukturerad tillverkning som steg efter steg skapar det som visas på en stillbild i utställningen. En kub av salladsblad, rosa smink och gummi.

Mika Rottenberg – Barbara från videon Mary's Cherries, 2004
Mika Rottenberg – Barbara från videon Mary’s Cherries, 2004

Med sin bisarra konst visar Mika Rottenberg på det bisarra i samhällets konsumtionshets och snedvridna kroppsideal. Kvinnorna Rottenberg använder i sin konst bryter alla mot dessa ideal, men exceptionellt långt hår, stora muskler eller extrem fetma. När de trycks samman, svettas och sliter blir man som betraktare medveten om sin egen kropp och sin del i det bisarra konsumtionssamhällets maskineri. Med både skratt och skam.

Mika Rottenberg föddes 1976 i Argentina och växte upp i Israel, men bor och verkar nu i USA. Hon har medverkat i en mängd utställningar världen över och finns representerad i många stora museisamlingar. Utställningen Sneeze to Squeeze visas på Magasin 3 i Stockholm fram till den 2 juni 2013.