Niki de Saint Phalle

Med starka känslor och starka färger satte sig konstnären Niki de Saint Phalle på kartan som en av vår tids mest betydande konstnärer. Nu visas hennes konst i en utställning på Moderna Museet.

Den i Malmö så omtyckta Niki de Saint Phalle-utställningen Flickan, monstret och gudinnan, curerad av Joa Ljungberg har nu öppnat på Moderna Museet i Stockholm. Till och med den 1 december i år presenteras ett stort och omfattande konstnärskap som betytt mycket för Moderna Museet både som institution och museum. Niki de Saint Phalle är kanske mest känd för sina omfångsrika och livsbejakande gudinnefigurer, eller Nanas som hon kallade dem. I skulpturgruppen Paradiset utanför Moderna Museet i Stockholm, uppförd 1966 av Niki de Saint Phalle och Jean Tinguely, dansar de frodiga hippiegudinnorna genom gräs och fontäner. Efter snart femtio år har nu skulpturerna kommit att bli en symbol för museet självt. De monumentala Nanas finns även att ses i bland annat Niki de Saint Phalles egen skulpturpark Tarot i Toscana. Trots världskännedomen kring Nanas är det många aspekter av Niki de Saint Phalles konstnärskap som är mindre kända och det är dessa som utställningen på Moderna Museet vill lyfta fram.

Niki de Saint Phalle – King Kong, 1966.
Niki de Saint Phalle – King Kong, 1966.

Niki de Saint Phalle hade ingen formell utbildning. Istället växte hennes konstnärskap fram genom bildterapi efter ett psykiskt sammanbrott under en tid då hon låg inlagd på en psykiatrisk klinik. Hon sade själv i en intervju att ”resultatet av mitt psykiska sammanbrott var bra i det långa loppet, eftersom jag lämnade kliniken som en målare.” Hon blev internationellt erkänd med sina skjutmålningar eller Tirs. Under lager av gips gömde hon burkar och påsar med färg som hon under en performance-akt sköt sönder med gevär eller revolver. När kulan träffade en av färggömmorna fick det tavlan att blöda, vilket enligt Niki de Saint Phalle själv en njutbar aktivitet. Hennes första skjutmålning King Kong från 1963, utförd på the Dwan Gallery i Los Angeles visar också tydligt på Niki de Saint Phalles politiska engagemang. I skuggan av Kubakrisen och i en värld som stod på randen till ett globalt kärnvapenkrig gifter sig flickan i bilden med Döden och i parets följe finns förutom jultomten även många politiska ledare som Chrusjtjov, Kennedy, de Gaulle och Castro.

Niki de Saint Phalle – Could we have loved? 1968
Niki de Saint Phalle – Could we have loved? 1968

Trots Niki de Saint Phalles politiska ifrågasättande och utforskande är det framför allt hennes egen person som växer fram i utställningen på Moderna Museet. Hennes konst är alltid nära sammankopplad med hennes person, något som blir särskilt tydligt i filmen Daddy från 1973 där Niki återvänder till sina morföräldrars franska slott för att under 83 minuter göra upp med fadern som förgrep sig på henne när hon var flicka. Filmen slutar med en skjutmålning, vilket kopplar även dessa verk till fadern och den ilska hon kände mot honom.

“När kulan träffade en av färggömmorna fick det tavlan att blöda”

En stor del av utställningen är tillägnat HON – en en katedral från 1966 som Niki de Saint Phalle gjorde tillsammans med konstnärskollegan och livspartnern Jean Tinguely och den svenska konstnären Per-Olov Ultvedt. Även detta projekt genomfördes på Moderna Museet och fick enorm internationell uppmärksamhet. Det bestod av en gigantisk Nana låg utsträckt på rygg i ett av museets rum. Besökarna kunde gå in i skulpturens sköte  och inuti fanns bland annat ett galleri med bara förfalskningar, en biosalong, en bar och en guldfiskdamm. I utställningen idag får vi ta del av fotografier och dokumentation av projektet, en mindre modell av HON samt dokumentation av pressmottagandet av verket.

Utställningsvy från utställningen Hon – en katedral på Moderna Museet 1966.  Foto: Hans Hammarskiöld
Utställningsvy från utställningen Hon – en katedral på Moderna Museet 1966. Foto: Hans Hammarskiöld

Även om utställningen på Moderna Museet tar upp en förvånansvärt liten yta på Moderna Museet så ger den en sammanhållen bild av ett komplext och livfullt konstnärskap, från Niki de Saint Phalles tidiga verk under sin tid på kliniken till filmen Daddy som spelas ungefär varannan timme under utställnings öppettider.

Utställningen Niki de Saint Phalle – Flickan, monstret och gudinnan visas på Moderna Museet i Stockholm fram till den 1 december.

Johanna Theander