Nomaд — ständigt på resande fot

Nomaд(Nomad) är ett konstnärsdrivet och icke-vinstdrivande galleri i Göteborg med fokus på samtida konst och musik. Bakom galleriet finner vi Gunéll Föxx och Pontus Westerberg. De tror på skapande och på utveckling av konstnärsdrivna initiativ som strävar efter att bemöta samtida problem. Nyligen arrangerade de klubb med performancekonst på Yaki Da i Göteborg. Radars Patricia intervjuade duon.

Berätta lite om er själva, hur träffades ni och hur skapades Nomaд?
– Vi är vänner sedan innan, båda har studerat konst och är konstnärer så allt hände mycket organiskt. Nomaд skapades på grund av vår egen frustration att det är alldeles för lite konstnärliga evenemang i Göteborg. Och när det gör det så är det oftast en på ett gammaldags sätt. Vi tror att konstnären själv måste få bestämma hur verket ska visas, att den bästa kuratorn är konstnären själv. Med Nomaд vill vi göra något för staden och de konstnärerna vi jobbar för. 100% ideellt.

Hur uppkom namnet?
– Namnet Nomaд kommer från att vi, och även de flesta konstnärer generellt, inte har någon plats att kalla sin egen – vi är nomader, konstant på resande fot. Så är också vårt koncept.

Vilka konstnärer får delta i Nomaд?
– Någon som kan sin grej.

Ni hade nyligen klubb på Yaki-Da där performancekonstnären Tony Karlsson hade ett performance. Berätta mer!
– Ja! det var ett samarbete med Trunkfunk club som fyllde sex år. Så vi gick ihop och gjorde ett event tillsammans. Total freedom stod för musik & Tony Karlsson för konst. Det blev bra synergi då båda jobbar med samma tema fast på olika sätt.

Tony jobbar mycket med andlighet och psykedelisk filosofi. Han har även jobbat mycket med andra artister inom mode och musik och kan nattklubbs miljön lika bra som det vita rummet.

Ni arrangerar nu event i Göteborg. Kommer ni fortsätta hålla till där eller har ni planer på att röra er till andra platser?
– Vi är baserade i Göteborg och det är här vi helst vill vara. Tanken är att bjuda in olika konstnärer till Göteborg instället. Men vem vet, vi kanske hamnar någon annanstans någon gång.

När är konstupplevelsen som bäst?
– När man blir uppslukad av något tillsammans och det som kommer av den konstiga kraften. Vårt samarbete med Tony och deltagarna i hans performance var en väldigt fin, gemensam, upplevelse.

Vilken är er starkaste upplevelse?
– Tror det är väldigt individuellt och att de därför skiljer sig mycket mellan oss. Det går nästan inte att välja en specifik. Känslan av att uppleva någons arbete och inspireras är så stark i sig.

Hur ser framtiden för Nomaд ut?
– Vi hänger rätt mycket tillsammans och kommer därför på olika idéer och planer hela tiden. Just nu har vi två grejer på gång. Vår nästa utställningsplats kommer vara på 3:e Våningen (Sockerbruket) och är Linda Pedersen’s första solo utställning. Datumet för öppning är inte helt spikat men ni får snart reda på det.

Här kan ni ser mer av dem:
FacebookInstagram