Philip Dufva om utställningen Ardor som går av stapeln under Pride

Det är Pridevecka och Stockholm är regnbågsfärgad. Överallt skymtar flaggor och vimplar, och eventen är många. Taverna Brillo är en av dem som satsar under veckan. Imorgon, onsdag, inleds utställningen Ardor med målningar av konstnären Philip Dufva. Utställningen berör intimitet, gemensamhet och förväntningar. “Pride för mig är en plats för revolution och demonstration, det är viktigt att inte glömma bort den politiska aspekten av Prides historia.”


Philip Dufva är uppvuxen och verksam i Stockholm och studerar på Kungliga Konsthögskolan. Han har tidigare studerat på Pernbys målarskola, där han byggde upp sitt konstnärliga vokabulär.

I utställningen Ardor visar Philip Dufva upp en samling målningar från sitt arkiv som berör intimitet, gemenskap och förväntningar. Genom att arbeta upplöst och intuitivt bygger Philip Dufva upp en fragmentarisk minnesbild istället för en fotorealistisk avbildning. Med det utmanas betraktaren att se förbi råhet, och vidare se inslag av ömhet och ömtålighet. Där bryts en klassisk bild av manlig, homosexuell intimitet som ofta målas upp som antingen heteronormativ eller aggressiv.

Motiven har sitt ursprung i bilder, minnet och fantasin, utan avgränsningar eller tydliga sömmar. Fiktion, dokumentation, erfarenhet och åtrå vävs samman i Dufvas verk. Det skapar en diskussion där olika platser, publikt och privat möts, smälts samman och skapar en realitet som betraktaren bjuds in att röra sig igenom. Vi passade på att ställa lite frågor till Philip.

Hej Philip! Vad har du för förväntningar på utställningen?
– Jag hoppas på att med mina verk kunna skapa en extra känsla av hbtq+ gemenskap på Brillo. Att man också som betraktare ska komma ihåg att queer sexualitet inte är ensidig eller för den delen bara parallel, utan att det finns en mångsidighet som inte alltid representeras.

Vad innebär Prideveckan för dig?
– Pride för mig är en plats för revolution och demonstration, det är viktigt att inte glömma bort den politiska aspekten av Prides historia. Prideveckan blir en extra vecka av reflektion kring vad hbtq+ innebär idag.

Vad inspirerar dig i ditt skapande?
– Utforskande och nyfikenhet är nog nyckelorden där. Samt ett behov av att visuellt ifrågasätta olika strukturer.

Vad händer framåt?
– Jag kommer fortsätta studera på KKH(kungl.Konsthögskolan) men gör ett utbyte till Antwerpen under hösten. I framtida projekt undersöker jag vad som händer mellan kropp och arkitektur, platser mellan publikt och privat.

Utställningen Ardor öppnar imorgon onsdag 1a augusti, mellan klockan 17.00-20.00. All information om utställningen finns på Facebook-evenemanget här. Utställningen är framtagen i samarbete med Jesper Dahl/OGRAFY, men ett tack riktas också till Carl Carboni, Jonas Andersson och Mattias Vural.

Se mer av Philip Dufva här.