SAND – En kortfilm

Dans är en mäktig uttrycksform där alla känslor ryms. Där alla känslor får rymmas. Dansen är tillåtande, fri och magisk. Fotografen Jessica Sidenros, sångerskan Adna och två unga dansare från operan i Berlin har tillsammans skapat en kortfilm som är just så, tillåtande, fri och magisk i all sin enkelhet.

Jessica, hur kom idéen till filmen till?
– Dans är ett av mina största intressen efter foto och film, därför kom temat väldigt naturligt. När jag sedan fick tag på Dayo och Toyi, pojkarna som dansar i filmen, så kändes det helt rätt. Att filmen skulle handla om två pojkar i tidig tonår, var viktigt för mig.

“Sand” handlar om få känna det man känner, både styrka och sårbarhet, och att få utrycka det. Det för mig är dans, när jag dansar är jag väldigt närvarande i mina känslor och lever ut både styrka och sorg som i dansen blir till harmoni. Som ett utryck för livet själv. Allt kommer upp till ytan för att sedan släppas iväg.

Stylisten Christina van Zon och hennes assistent Elisabeth Kramer har tillsammans gjort stylingen och koreografin skötte jag tillsammans med pojkarna, som normalt dansar på operan i Berlin.

Det här är ett eget projekt, vad är det bästa med sådana?
– Att hela tiden ha personliga projekt vid sidan av kommersiella uppdrag håller poesin vid liv. Konstens poesi, grunden i varför du gör vad du gör. Det är extremt viktigt, utan poesin upphör magin i skapandet. Jag försöker så ofta jag kan arbeta mot dominerande könsnormer och rådande ideal. Ibland är det svårare att få igenom vid kommersiella uppdrag, också därför är det viktigt för mig att alltid hålla igång egna projekt. Att konstant reflektera över mitt konstnärliga skapande och vilka värdegrunder jag vill sprida.

Du är från början stillbildsfotograf, vad är den största skillnaden mellan det och rörligt?
– Att arbeta med rörlig bild istället för stillbild skapar en ny dimension i skapandet. Det är en hel del mer planering, och kräver ofta fler människors medverkan. Det är en kul utmaning, att leka fram på vilka fler sätt budskap och känslor kan förmedlas. ljud, ljus, kameradragningar och regi kan användas på ett helt nytt sätt, vilket jag är så pepp på att utforska djupare.

Musiken i filmen är gjord av artisten Adna, hur kom hon med i projektet?
– Hon kom med i projektet redan från början.  Jag kontaktade henne och hon var pepp. Hon fick tolka min idé kring videon och gjorde om en av sina låtar.

Miljön i filmen ser så magisk ut, var är den inspelad?
Filmen är inspelad en varm sommarkväll, i utkanten av Berlin.

 

Team credits:
Fotograf – Jessica Sidenros @soderbergagentur
Stylist: Christina van Zon + Elisabeth Kramer
Models: Dayo + Toy @agenturlichtkind 
Photography assistent: belen rovegno