To Be Perfectly Frank

Med Svenskt Tenn skrev Estrid Ericsson och Josef Frank ett stycke svensk designhistoria. Nu skriver Michael Anastassiades om den i utställningen To Be Perfectly Frank.

De lyckliga tillfälligheternas filosofi, det var så Estrid Ericsson och Josef Frank kallade sitt inredningsideal och det var den filosofin som fick Svenskt Tenn att blomstra. År 1924 slog teckningsläraren Estrid Ericsson upp dörrarna till butiken Svenskt Tenn i Stockholm. Med mod, vilja och ett sinne för skönhet skapade Estrid Ericsson vad som skulle komma att bli ett stycke svensk designhistoria. I början av 1930-talet inleder hon ett samarbete med den österrikiske arkitekten och formgivaren Josef Frank. Det är ett samarbete som kommer att hålla livet ut. Han designar möbler och textilier, hon ser till att de exponeras och säljs. Tillsammans skapar den konstnärliga entreprenören och den fantasifulle designern inte bara ett framgångsrikt företag, men också ett stilideal som lever än idag. De bröt mot den rådande tidens minimalistiska och standardiserade inredning med sina konstnärliga mönster och starka färger. Mest känd blev Josef Frank för sina sagolika textilier med blommor och frukter och sina enkla men spännande möbler.

Michael Anastassiades själv.
Michael Anastassiades själv.

Som en hyllning till Josef Frank har nu Michael Anastassiades skapat en designkollektion med utgångspunkt i några av Josef Franks föremål. I Michael Anastassiades händer har produkterna blivit både mindre och större och ändrat material, utseende och funktion. Michaels filosofi är att skapa exceptionellt designade föremål av bestående värde, något som inte ligger så långt ifrån Estrid Ericssons och Josef Franks filosofi. I snart två decennier har Michael arbetat med bland annat möbler, belysning och smycken och nått stora framgångar på den internationella designscenen. Han befinner sig någonstans mellan designen och konsten och eftersträvar dialog, deltagande och interaktion. Hans verk finns med i samlingarna på museum som Museum of Modern Art i New York och Victoria and Albert i London. Verken som han skapat för Svenskt Tenn visas just nu i utställningen To Be Perfectly Frank i Svenskt Tenns butik i Stockholm där de även finns till försäljning. Några av föremålen har endast tillverkats i en begränsad upplaga medan vissa av produkterna kommer att säljas i Svenskt Tenns ordinarie sortiment. Utställningen visas fram till den 31 mars.