Wang & Söderström: “Inspiration är inte en bristvara”

Anny Wang och Tim Söderström träffades för första gången i oktober 2012. Nu, drygt 5 år senare driver de tillsammans den framgångsrika konst och design studion Wang & Söderström. Deras skapande är både gränsöverskridande, multidisciplinärt, nyskapande och estetiskt sett extremt tilltalande.
Vi har träffat den Köpenhamnsbaserade designduon som på endast 1,5 år redan jobbat åt kunder som Nike, DDB, Dazed Magazine och Adidas, för att nämna några.

För Dazed Magazine

Kan ni berätta lite om er bakgrund?
– Anny studerade rumsgestalning och möbelformgivning på HDK i Göteborg och Tim studerade arkitektur i Köpenhamn på KADK. Vi började tidigt samarbeta och hjälpa varandra under skolåren. Något som utvecklades till frilansprojekt om kvällarna. Efter ett år, då vi arbetade på samma arkitektkontor i Köpenhamn hade frilansprojekten blivit så pass omfattande att vi beslutade att öppna vår egna studio. Detta gjorde vi i september 2016 när vi av en slump kom över en kul lokal att jobba och utveckla våra projekt i.

För Frame Magazine

Varför 3D?
– 3D mjukvara och 3D som tillvägagångssätt var något vi blev introducerade till under våra studier. Vi älskar de oändliga möjligheter dessa verktyg ger och hur verktygen i sig utvecklas och blir bättre, samtidigt som vi gör det.
Det är också ett utmärkt sätt för oss som jobbar multidisciplinärt. I samma program där vi formger, skapar prototyper och jobbar rumsligt kan vi också göra grafiskt material såsom illustration och animation.

Foto: Mishael Phillip

Vad är det bästa med ert jobb?
– Det bästa är nog just det, att vi jobbar multidisciplinärt. Det ger oss en möjlighet att utvecklas på flera fronter som vi brinner för; dels snabba grafiska projekt men också trögflytande fysiska projekt (hantverk, design och arkitektur). Det är fint att saker får ta olika tid. Det är också väldigt roligt att bygga sitt egna företag. Man får kontakt med många människor som utmanar, utvecklar och förstorar ens världsbild.

Ni har en pågående utställning just nu på Volvo Studios, kan ni berätta lite om den?
– På vår utställning ‘Transitional Speculation’ har vi för första gången en solo-utställning där man kan se både våra digitala och fysiska verk i relation till varandra. Vi försöker leka med gränsen mellan fysiskt och virtuellt med hjälp av 3D printrar, reflekterande rum och skulpturer som finns både på digital print, i animation och IRL.
Den pågår fram till februari. Besök den gärna!

Sneakers and Stuff/Adidas

Vilket uppdrag har varit roligast hittills?
– Det är svårt att säga. Några gånger kan själva jobbet vara en stor börda men resultatet och efterlevnaden av projektet har en stor payoff. Andra gånger är det det faktiska jobbet som är glädjen i ett projekt.
Med det sagt hade vi ett väldigt roligt jobb förra sommaren tillsammans med SNS och Adidas. Där fick vi arbeta fram både ett digitalt material (animation och illustration) och utforma fysiska objekt (butiksinstallationer). I den situationen kunde vi koppla ihop de båda världarna och ha en enhetlig helhet genom projektet.

Vad inspireras ni av?
– Vi vet att det är super klyschigt men naturen är ändå vår största inspiration. Speciellt när man arbetar digitalt och med 3D är det ovärderligt med inspiration från den kaosiga och imperfekta naturen. Den har ju allt från fantastiska former till magiska färgpaletter. Men såklart får vi också inspiration från rörelserna framåt inom konst och mode. Speciellt nu när man kan kika in hos lite mer udda och mindre etablerade figurer på instagram och liknande. Inspiration är inte en bristvara.

Anny och Tim på öppningen av deras första egna utställning

Ser ni många copycats ute på internet?
– Hela internet art kulturen tror vi har blomstrat upp och blivit någonting just på grund av möjligheterna att sampla och kolla på tutorials, med andra ord kopiera. Men om det nya verket inte har tillräckligt med originalitet så faller det ofta platt just som en dålig kopia. Det är en ganska tydlig linje mellan att utveckla och inspireras av en idé och att kopiera den rakt av.

Finns det något drömjobb ni suktar efter?
– Nej vi är så spretiga så vi vet inte själva ännu vad som skulle vara vårt drömjobb. Men vi har ändå drömmar och mål: vi vill fortsätta utveckla vår studio och vårt företag så vi utökar möjligheterna och chanserna att få fler roliga jobb i framtiden.

http://wangsoderstrom.com
https://www.instagram.com/wangsoderstrom/