5 boktips

Har läst endel böcker på sistone men inte supermånga, men har blivit några när jag rest. Hatar transportsträckor så att läsa sig igenom dem är mitt bästa knep!

Boken Furiously Happy av Jenny Lawson blev jag tipsad om av min bror och sedan av Erik som gav den till mig. Båda två hade argumentet “hon är helt störd så jag tänkte på dig” Hon var helt störd och helt fantastisk så vet inte om jag ska ta det som en komplimang eller förolämpning.
Jenny Lawson är från början en bloggare och Furiously Happy är hennes andra bok.
Boken handlar om hennes liv och hennes kamp mot ångest, depression och andra mentala sjukdomar. Det låter fruktansvärt, det är fruktansvärt men hon skriver om det så fantastiskt kul att en inte vill skratta men måste. Ni måste läsa för att förstå, men det här var en bok jag ville högläsa ur konstant. Såhär beskriver hon själv vad boken handlar om “It’s the difference between surviving life and living life. It’s the difference between taking a shower and teaching your monkey butler how to shampoo your hair.”

Kan någon snälla läsa så kan vi diskutera sen?? Harry är analfabet!

 

Linjen av Elsie Karlsson är en ganska dyster och sansad bok, meningarna och kapitlerna är korta men språket är vackert och enkelt. Boken handlar om Emma som efter en kort tid som arbetslös, helt slukas upp av sitt nya jobb. Jobbet tar upp mer och mer av hennes tid, och hon umgås konstant med sina kollegor och blir till och med förälskad i en av dem. Allt strålar samman i tillvaron på kontoret och tillslut är det svårt att skilja på vad som är arbete och vad som är livet.
Den här boken ger mig lite ont i magen eftersom jag tycker så himla synd om huvudpersonen vars liv endast fylls upp av arbete, hon är så inrutad i sina rutiner och gör allt för jobbet men samtidigt gillar jag boken, kan dock inte sätta fingret på vad det är. Kanske är det för att den är så verkligt skildrad. Jag tror den kan vara såhär för många. Att en bara jobbar och jobbar och inte vill göra någon besviken.

Himlen börjar här av Jandy Nelson är en ungdomsbok och känns mer som att den skulle passa någon som älskar John Green böckerna, dvs ungdomar. Storyn var superfin men språket var lite barnsligt.
Boken handlar om Lennie som är 17 år och lever tillsammans med sin mormor, morbror och sin bästa vän och storasyster Bailey, tills en dag då Bailey plötsligt faller ihop i en hjärtattack och dör.
Boken handlar sedan om sorgen och saknande efter sin syster, hur hon för första gången måste göra saker utan henne, hur hon tex för första gången i sitt liv blir kär.
Det är en fin och sorglig bok om kärlek, relationer och hur en går vidare när det känns som hela världen stannat.

Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson är en bok jag velat läsa så himla länge men att det bara inte blivit av, tills Spanienresan! Kalmars jägarinnor handlar om ett tjejgäng i Kalmar som kallar sig själva för Kalmars jägarinnor. Tjejerna går sista året på gymnasiet och boken utspelar sig någon gång på 90-talet. De lever ut sina sista ungdomsår innan allvaret börjar och gör ungefär vad de känner för, hela tiden med mantrat “vem skulle misstänka oss”
Boken är skriven ur en av tjejernas perspektiv, Eva, vilket är skönt eftersom den redan hoppar fram och tillbaka i tiden.
Det är en berättelse om vilda ungdomsår, vänskap, och allt det där om att växa upp. Jag gillade verkligen boken men hade ganska höga förhoppningar pga var så pepp på den och boken levde inte riktigt upp till de. Tror jag var överpepp.

Elena FerranteThe story of the lost child eller Det förlorade barnet som den heter på svenska. Jag köpte den någon gång i april för jag har läst del 1-3 redan och älskade ju dem och då hade nr 4 inte kommit ut på svenska än men nu tror jag att den har det!
Om ni inte läst Ferrante än så gör det! Jag älskade alla böckerna och är så ledsen att de är slut. Blev inte besviken på någon av de 4 delarna.

I den och avslutande delen i Neapelkvartetten flyttar huvudpersonen Elena, som numera är en etablerad författare tillbaka till Neapel för att kunna vara närmare sin älskare Nino. Hon tvekar länge att ta upp kontakten med sin väninna Lila, som numera är framgångsrik egenföretagare i databranschen, eftersom hon är rädd för att Lila ska ta över hennes liv som så många gånger förr. Men de träffas igen och blir grannar för ett tag och hjälper varandra med barnen. Deras vänskap blir mer jämbördig nu när de båda är vuxna, men än en gång tar båda deras liv dramatiska vändningar.

LÄS LÄS LÄS! Alla 4 delarna!
(ps, googlade nu den 4e boken kom ut 15e juni på svenska)

Har ni några boktips till mig får ni gärna skriva det! Behöver mer böcker nu i sommar!

Marbella

Efter Malaga åkte vi i någon timme till, mot vårt sista stopp, Marbella. Där finns inte så mycket att göra vilken är ganska skönt när en rest omkring i 8 dagar.
Vi stannade vid en mataffär och köpte massa goda saker att grilla + snacks + vin. När vi äntligen var framme vid huset ville vi bara lägga oss i soffan men exakt när Mattias satte nycklarna i låset smsade mamma och sa att grillen hade slut på gasol. Så vi packade upp maten och satte oss i bilen igen för att åka ut på gasol jakt.

Efter 3 bensinmacksbesök och lite bilköer kunde vi äntligen sätta oss i soffan

och se på utsikten

och efter ett tag fixa med maten

och grilla i en grill med nypåfylld gasol (efter lite youtube hur en fyller på)

 

allt blir gott när en grillar, det är ju lätt den godaste maten. Vi grillade så mycket vi kunde när vi var där nere. I Sverige har jag hittills gjort det noll gånger.

godaste på tallriken: Mango och räkor grillade i olja och vitlök.

Njutaren

Megalyxig mat, megalyxigt väder, megalyxigt lån av hus <3

Harry till låns

I torsdags kom min bror förbi och lämnade Harry till mig! Som jag saknat honom, jordens bästa hund!
Vi hängde hemma och gosade ett tag innan vi mötte upp Mattias och åt lunch i parken.

Harry ville också ha men han hade redan ätit

köpte med sallad från Tonys igen, så bra med världens bästa salladsställe i porten bredvid

och Mattias köpte från Kalf och Hansen

tycker han ligger lite som ett sånt egyptiskt lejon

sen fick vi en krans av en kvinna som Harry inte ville ha på sig

så Mattias fick ha den istället

vi tog bussen ut till Kvarnholmen för att kika in hur det ser ut där nu. På bussen hittade Harry ett tuggummi som han började tugga på, inte så bra men hans andedräkt luktade mint sen

jag ville mest se den här basketplanen som jag tycker ser så fin ut

2 tokar

finaste planen jag sett irl, sett en rosa och vit på insta, det är den finaste ever

<3 <3 <3

önskar jag aldrig behövde lämna ifrån honom

sen promenerade vi hela vägen tillbaka till söder, gick förbi Mattias kontor och Harry blev kelad med, sen sa vi hej då och vi gick hem och vilade och åt sushi till middag, eller Harry åt hundmat.

Mot Malaga

Efter en natt i Nerja gick vi upp och åt frukost, packade ihop allt för femtioelfte gången och satte oss sedan i bilen mot det näst sista stoppet, nämligen MALAGA!

Ok, ljög lite, först ville vi se en strand som vi trodde skulle vara fin och låg precis i utkanten av Nerja

den va helt ok

men den i själva staden var mycket finare så vi gick ned och sen upp igen och sen åkte vi till Malaga

Det första stoppet blev Malagas matmarknad, vi besökte alltså 3 stycken under resan om jag inte minns fel, kanske fler men de ser ju ungefär likadana ut

Mattias beställde in något helt sjukt som jag tyckte såg ut som dinosauriefötter men som tydligen hette percebes. Jag vågade inte smaka men det stänkte på mig hela tiden när Mattias öppnade så jag vet hur de känns på huden iaf!

Störd

sen köpte han en megagod pilgrimsmussla med räkor som vi delade på, extremt lyxigt mellis

sen gick vi igenom hela marknaden men det kändes som vi sett det mesta förut. Färsk fisk, grönsaker, nötter, kryddor ostar etc

en vill ju köpa det mesta men svårt när en ska hem någon dag senare

när vi kände oss klara där gick vi ned mot hamnen. Sånna här blommor växte precis överallt i spanien, så fina. De och de blå som växte överallt på Island är mina nya favoriter

vi gick omkring ganska länge och letade lunch på fel ställen, tillslut fick vi nöja oss med hamburgare och sallad från ett halvtrist ställe med tråkig servitris

efter maten som var mat gick vi ned till stranden för det måste en ju i alla städer

sista stoppet i Malaga som vi ville se var centre pompidou! Finns ju i Paris med och här har de öppnat ett pop up museum! Så fint och färgglatt

äkta turister som fotade detta ur alla vinklar

det var så himla megavarmt och vi stannade bara till i Malaga påvägen till Marbella där mina föräldrar har hus som vi skulle låna i två nätter så efter några timmar var vi ganska trötta och ville bara åka till slutdestinationen och vila och dricka vin

så det gjorde vi! Det var ett kort kort näst sista stopp men vi hade sett så många platser att ögonen och benen var helt slut av alla intryck så vi pallade  helt enkelt inte mer och hoppade istället in i bilen och körde mot Marbella