5 boktips

Har läst endel böcker på sistone men inte supermånga, men har blivit några när jag rest. Hatar transportsträckor så att läsa sig igenom dem är mitt bästa knep!

Boken Furiously Happy av Jenny Lawson blev jag tipsad om av min bror och sedan av Erik som gav den till mig. Båda två hade argumentet “hon är helt störd så jag tänkte på dig” Hon var helt störd och helt fantastisk så vet inte om jag ska ta det som en komplimang eller förolämpning.
Jenny Lawson är från början en bloggare och Furiously Happy är hennes andra bok.
Boken handlar om hennes liv och hennes kamp mot ångest, depression och andra mentala sjukdomar. Det låter fruktansvärt, det är fruktansvärt men hon skriver om det så fantastiskt kul att en inte vill skratta men måste. Ni måste läsa för att förstå, men det här var en bok jag ville högläsa ur konstant. Såhär beskriver hon själv vad boken handlar om “It’s the difference between surviving life and living life. It’s the difference between taking a shower and teaching your monkey butler how to shampoo your hair.”

Kan någon snälla läsa så kan vi diskutera sen?? Harry är analfabet!

 

Linjen av Elsie Karlsson är en ganska dyster och sansad bok, meningarna och kapitlerna är korta men språket är vackert och enkelt. Boken handlar om Emma som efter en kort tid som arbetslös, helt slukas upp av sitt nya jobb. Jobbet tar upp mer och mer av hennes tid, och hon umgås konstant med sina kollegor och blir till och med förälskad i en av dem. Allt strålar samman i tillvaron på kontoret och tillslut är det svårt att skilja på vad som är arbete och vad som är livet.
Den här boken ger mig lite ont i magen eftersom jag tycker så himla synd om huvudpersonen vars liv endast fylls upp av arbete, hon är så inrutad i sina rutiner och gör allt för jobbet men samtidigt gillar jag boken, kan dock inte sätta fingret på vad det är. Kanske är det för att den är så verkligt skildrad. Jag tror den kan vara såhär för många. Att en bara jobbar och jobbar och inte vill göra någon besviken.

Himlen börjar här av Jandy Nelson är en ungdomsbok och känns mer som att den skulle passa någon som älskar John Green böckerna, dvs ungdomar. Storyn var superfin men språket var lite barnsligt.
Boken handlar om Lennie som är 17 år och lever tillsammans med sin mormor, morbror och sin bästa vän och storasyster Bailey, tills en dag då Bailey plötsligt faller ihop i en hjärtattack och dör.
Boken handlar sedan om sorgen och saknande efter sin syster, hur hon för första gången måste göra saker utan henne, hur hon tex för första gången i sitt liv blir kär.
Det är en fin och sorglig bok om kärlek, relationer och hur en går vidare när det känns som hela världen stannat.

Kalmars jägarinnor av Tove Folkesson är en bok jag velat läsa så himla länge men att det bara inte blivit av, tills Spanienresan! Kalmars jägarinnor handlar om ett tjejgäng i Kalmar som kallar sig själva för Kalmars jägarinnor. Tjejerna går sista året på gymnasiet och boken utspelar sig någon gång på 90-talet. De lever ut sina sista ungdomsår innan allvaret börjar och gör ungefär vad de känner för, hela tiden med mantrat “vem skulle misstänka oss”
Boken är skriven ur en av tjejernas perspektiv, Eva, vilket är skönt eftersom den redan hoppar fram och tillbaka i tiden.
Det är en berättelse om vilda ungdomsår, vänskap, och allt det där om att växa upp. Jag gillade verkligen boken men hade ganska höga förhoppningar pga var så pepp på den och boken levde inte riktigt upp till de. Tror jag var överpepp.

Elena FerranteThe story of the lost child eller Det förlorade barnet som den heter på svenska. Jag köpte den någon gång i april för jag har läst del 1-3 redan och älskade ju dem och då hade nr 4 inte kommit ut på svenska än men nu tror jag att den har det!
Om ni inte läst Ferrante än så gör det! Jag älskade alla böckerna och är så ledsen att de är slut. Blev inte besviken på någon av de 4 delarna.

I den och avslutande delen i Neapelkvartetten flyttar huvudpersonen Elena, som numera är en etablerad författare tillbaka till Neapel för att kunna vara närmare sin älskare Nino. Hon tvekar länge att ta upp kontakten med sin väninna Lila, som numera är framgångsrik egenföretagare i databranschen, eftersom hon är rädd för att Lila ska ta över hennes liv som så många gånger förr. Men de träffas igen och blir grannar för ett tag och hjälper varandra med barnen. Deras vänskap blir mer jämbördig nu när de båda är vuxna, men än en gång tar båda deras liv dramatiska vändningar.

LÄS LÄS LÄS! Alla 4 delarna!
(ps, googlade nu den 4e boken kom ut 15e juni på svenska)

Har ni några boktips till mig får ni gärna skriva det! Behöver mer böcker nu i sommar!

Leave a comment