Feministiska böcker!

Imorgon är det ju den 8e mars, vilket även betyder att det är den internationella kvinnodagen! Ja, alla dagar borde vara kvinnodagar men så länge kan vi glädjas åt den imorgon. Tänkte att jag därför skulle passa på att tipsa om mina bästa feminist böcker! Jag har ju samlat på mig en del under åren. 

060A3030

-Författaren Maria Sveland har skrivit många bra böcker om ämnet och hennes mest kända är antagligen Bitterfittan som kom 2007. Boken är en slags blandning av en självbiografi och en roman.
Boken handlar om 30åriga Sara som lämnat man och barn hemma för en ensam semester/tanke paus på Teneriffa. Hon har nämligen precis nått insikten om att hon är en bitterfitta och behöver tid att fundera över hur vi ska kunna leva i ett jämställt samhälle om vi inte ens kan leva jämställt med den vi älskar.

-En annan bok av Maria Sveland som jag läst är Systrar och Bröder. Boken handlar om tre syskon i 20-30 års åldern som lever i minnet av föräldrarnas fruktansvärt kassa äktenskap. Boken är skriven som tre paralella historier, ur varje syskons verklighet och synvinkel. Sveland  skriver ofta om familjelivet, kärnfamiljer och samhällets normer, hur vi förväntas vara och hur vi är. Boken är ganska deppig men jag gillade den ändå.

Happy, Happy är en bok med samlade historier av b la Maria Sveland, Gudrun Schyman, Mia Skäringer och Åsa Larsson. Boken handlar i kort om skilsmässor, historierna som berättas är av kvinnor som på ett eller annat sätt har en lycklig historia att berätta om just separation. Jag kan tänka att boken fyllde en plats som saknades, den får en att se positivt på skilsmässor och efter att jag läst klart den blev jag faktiskt riktigt glad, skilsmässa i mina öron har alltid låtit sorlgligt och lite negativt, men inte längre. Det var en Happy bok.

Andra böcker av henne som jag inte läst men vill läsa är Att springa, Hatet: En bok om antifeminism, och Befrielsen.

060A3025

Under det rosa täcket är ju en feministisk klassiker av Nina Björk (Trots att den kom ut 1996). På baksidan av boken står det “Min bok är ett inlägg i den samtida feministiska debatten. Den har en önskan om en feminism som inte gör kvinnan till en utopi om ett bättre samhälle, som inte gör henne till en naturlig identitet – utan som istället kämpar för en frigörelse från fasta könsidentiteter.” Boken är bland annat influerad av Judith Butlers syn på kön som en social konstruktion och queerteori. LÄS.

-Lyckliga i alla sina dagar, också av Nina Björk, kändes inte alls som under det rosa täcket utan var mer en samhällskritisk sakprosa, och jag kan inte riktigt bestämma mig om jag hänger med/håller med kritiken. Hon för många smarta diskussioner fram och tillbaka och jag tror jag förstår vad som säger, men måste det vara så deppigt. För det är faktiskt så boken känns, deppig. Boken behandlar pengars och människor värde, och det kanske inte är de mest o-deppiga ämnena men ändå. Boken är en diskussion kring de senaste årens politiska och ekonomiska utveckling (i sverige).

bild6

-100 brev som inte?!? förändrade världen av Gudrun Schyman. Behöver ingen närmare presentation, men 100 tänkvärda små brev från Gudrun. 

bild-33

-Sjösala förlag – Av oss blev det aldrig några riktiga damer
Det här en är bok med samlade texter av 18 olika personer med helt olika liv, erfarenheter och saker i bagaget, 18 olika feminister. Det är människor som Kakan, Linda Skugge, Sara Märtha Höglund, Andy Candy, Klara Force mfl. Det är personliga olika korta/långa berättlser om vitt skilda saker som författaren valt att ta upp för att hen ville dela med sig av det. Vilket är så himla fint. Detta är en bok som handlar om 18 personers feministiska kamp i vardagen.

Kerstin ThorvallDet mest förbjudna.
Jag läste lite om Kerstin Thorvall innan jag började läsa boken och läste på många ställen att boken ansågs vara väldigt privat och självbiografisk, att mycket ur boken är hämtat från hennes eget liv. Med det i bagaget började jag läsa boken och blev chockad över hur mycket sexfixering det var, det var inte “herregud vad är det här för skit” utan en mer positiv chock att någon skrivit så utlämnande,  och direkt från hjärtat utan att bry som om vad folk ska tycka, 1976. Det är fan coolt. Boken handlar om Anna, vars pappa dör innan hon hunnit bli tonåring och därför uppfostras ensam av sin stränga och förtryckande mamma. I vuxen ålder gör Anna revolt mot sin mor och allt förvanldas till en ständig jakt på kärlek, bekräftelse och sex.

-Kerstin Thorvall: Ett uppror i skärt och svart av Beata Arnborg
Jag ville verkligen läsa om Kerstin Thorvall och få en mer fördjupad bild av den här älskade och hatade kvinnan som betytt så mycket för så många. Boken beskriver författaren, illustratören, debbatören, modern, kvinnan med alla dessa roller samt samtidens syn på kvinnlighet och kvinnoroller. Den här biografin är nog den bästa jag läst, den är heltäckande och djupgående och fantastiskt välskriven. Är ni sugna på att veta mer om Kerstin så LÄS!

-Kvinnor ritar bara serier om mens – Av massa kvinnliga svenska serietecknare
Den här boken blev till efter Liv Strömqvist fantastiska sommarprat om mens förra året. Sommarpratet gav inspirationen och ideén att göra en seriebok enbart om mens. Boken är så rolig och jag rekomenderar den verkligen. Den är tjock för att vara en seriebok men tar ändå slut på en knapp timme.

bild-1

-Kunskapens frukt – Liv Strömqvist
Älskar ju Liv! Läser allt av henne, lyssnar på hennes poddar och ser alla program hon är med i <3 Därför hade jag ju ganska höga förväntningar på den här boken och jag blev definitivt inte besviken (samtidigt som jag kanske är partisk eftersom jag har en girlchrush på henne?) Hennes nya bok handlar iaf om det som brukar kallas för det kvinnliga könsorganet. Boken är underhållande och upplysande. Allt hon gör gör hon som vanligt med humor och hennes böcker får en att vilja ha högläsning för alla jag känner.

-Andra fantastiska serier av Liv är, Einsteins fru, Prins Charles känsla, Ja till Liv och Hundra procent fett.

liv

-Not that kind of Girl av Lena Dunham.
Det här är en ganska lättläst bok som går snabbt att plöja igenom. Man skulle kunna säga att det är en självbiografi av Lena Dunham, mycket av det hon skriver/skapar är ju ofta det, när hon skapar serien girls utgår hon också från sig själv. Jag tycker att boken är riktigt rolig och intressant, jag har nämligen länge tänkt “hur fan blev hon såhär” och genom att läsa boken tyckte jag att man delvis fick svar på det. Hon tar upp olika händelser/ delar i hennes liv, från tidig barndom till nutid, hur det gick till när Girls skapades, hennes college tid, hur knepig och annorlunda hon var som barn, hennes tid hos olika psykologer, summercamp, extrajobb, relationen med familjen. Allt.

MG_29511

-Alla borde vara feminister är en förkortad version av Chimamanda Ngozi Adichie Ted-talk för något år sedan. Det Ted-talket har setts över 2 miljoner gånger och samplats i Beyonces låt Flawless. Boken är kort och går fort att läsa men är till för att läsas om och om igen. Chimamanda Ngozi Adichie skriver så självklart och intellektuellt att en direkt sugs in i texten och åter igen påminns om att världen är helt sjuk. Det är lätt att glömma när en lever i ett patriarkat och det därmed blir normen.

060A9202

Nanna Johansson har gjort det fantastiska seriealbumet , hur man botar en feminist. Kan vara min favorit serie, är helt genialisk. Garvar åt i princip alla illustrationer. Hon har även skrivit Fulheten, Mig blir du snart kär i och Välkommen till din psykos.

MG_4973

-Rosa den farliga färgen av Fanny Ambjörnsson. Min favoritbok utseendemässigt! Boken är rosa och texten är rosa <3 Fanny Ambjörnsson skriver om den rosa färgens laddning, om en färg som innehåller både kön, klass, etnicitet och sexualitet. Hon skriver om färgens historia och om synen på den idag. Extremt intressant läsning!

11787418_10156615767950298_1638461593_n

-Män förklarar saker för mig av Rebecka Solnit, en sjukt viktig bok om hur vardagen för kvinnor ser ut idag. Inte speciellt munter men viktig som sagt.

Jag är Malala av Malala Yousafzai och Christina Lamb
Den här boken handlar om Malalas kamp för flickors skolgång innan och efter den 9e oktober 2012,  det är extremt facinerande att läsa om en värld som är så otroligt religiös när ens eget liv är och samhället vi levet i inte alls fungerar så. Sen har Christina Lamb som skrivit boken med Malala gjort ett extremt bra jobb med att få ihop den här boken utan att få den rörig och ointressant.

Bad feminist av Roxane Gay är en ganska personlig bok om ras, kön, populärkultur och politik. Den handlar om hur vi är så formade av patriarkatet att i pricip alla är en “bad feminist” hur enkelt det är att ryckas med i de spännande serierna på tv eller i den svängiga musiken som spelas på radio. Sjukt intressant och ögonöppnande.

12483437_10156400289550298_2023738809_n

Ok hoppas ni inte tröttnade av den här långa listan. Andra författare som är värda att nämnas men som jag inte tog med är Agnes von Krusenstierna, Nina Hemingsson, Simone de Beauvoir, Joyce Carol Oates, Caitlin Moran, Sylvia Plath och Märta Tikkanen. Det finns så sinnesjukt många och viktiga böcker och författare och jag vet att jag missat hur många som helst, har ni tips får ni gärna kommentera! <3

Comments

 1. […] feministiska boktips (även om jag önskar att fler kända titlar var skrivna av women of […]

 2. Wilda

  TACK för det här inlägget! Vilken jäkla bra boklista!

 3. chrissy

  hurra vilket bra inlägg!!

 4. Jennifer

  Vill höja detta inlägg mot skyarna. JAAA!!!

  1. beata cervin

   <3

 5. malin

  sjukt bra lista! tack för jättemånga boktips <3

 6. R

  alltså vad fan. ärligt talat. världen är sjukt jävla deppig, om en bara ska ta in information som e “peppig” så ljuger en för sig själv? sjukt dålig kritik att böcker är “för deppiga”. kan förstå om en vill hålla på med typ reklam att en gärna vill blunda för hur vidrig kapitalismen är men kom igen.

 7. josefine

  så bra sammanfattning! jag har läst några av böckerna men blev väldigt sugen på att läsa typ alla nu.

 8. Mikaela

  Vilken jäkla bra lista! Har hört talas om en del av böckerna men faktiskt inte läst en enda (eller kommit halvvägs genom rosa täcket). Det här ska jag spara!

Leave a comment