Tre boktips!

Jag älskar att läsa, gör det så fort jag får tid över. Nu på sistone har jag mest jobbat så mycket jag kan när jag är i Sverige och läst på flyget eller tåget. Sen februari har jag iaf plöjt tre böcker!
Den första var Gå Vilse. En fälthandbok av Rebecca Solnit.

Pocketshop hade lite rea i januari och då köpte jag b.la denna, visste inte vad den handlade om då men älskade hennes Män förklarar saker för mig, så bestämde mig för att slå till.
Den här boken handlar om hennes egen resa och om andras, den rör sig både i den fysiska och psykiska världen och det känns som hon undersöker saker samtidigt som hon skriver vilket gör att en får följa med i hennes tankebanor. Hon berör mycket sin ungdomstid i San Francisco under 70 och 80 talet vilket är väldigt spännande att läsa om.
“Platserna blir minnets konkreta landskap, det som formade oss, och på något vis blir även vi till platser. Det är dem vi kan ta i besittning och de som i slutändan gör detsamma med oss”


Det är svårt att sammanfatta den här boken för trots att den inte är speciellt tjock så hinner den beröra så mycket. Ibland är hon konkret och ibland väldigt utsvävande. Jag gillade boken mycket och tyckte att den var sjukt spännande men har även läst att vissa tycker att den är för utsvävande och saknar en röd tråd. Det är en bok om att gå vilse, vilket enligt henne är väldigt bra att göra ibland!

Att sörja för de sina av Kristina Sandberg är en fristående fortsättning på Att föda ett barn som jag läste för några månader sedan. I den boken lärde en känna Maj som då blev gravid, gifte sig med en man hon knappt kände och skulle helt plöstligt bli både mamma och hemmafru. I början på förra boken var jag irriterad på Maj för hon var så himla orolig av sig men då jag läst klart boken kände jag att jag saknade henne så behövde därför läsa uppföljaren.
Boken berör vardagslivet på 40 och 50 talet men utan att det blir tråkigt. Boken är tjock och detaljerad men ändå känns det för kort då den är klar. Det är svårt att sälja in den här boken för “vardagslivet på 40 och 50-talet” låter inte supersexigt, men jag lovar, det är en bladvändare. När en väl börjat läsa går det inte att sluta.
I en recension i SVD läste jag att “det som imponerar mest är förmågan att bygga dramatik kring en tillvaro som på ytan framstår som ganska händelsefattig” Vilket jag helt håller med om. Ja jag måste läsa nästa bok i serien med! Liv till varje pris heter den!

Hennes nya namn av Elena Ferrante är också en fortsättning fast inte fristående, den förra boken ( min fantastiska vännina) slutade så att en direkt ville läsa denna, och samma sak nu, jag läste klart den här på flyget så det första jag gjorde när jag kom hem igår var att kasta av väskorna och springa till bokaffären…
Alla dessa böcker, det finns fyra (den fjärde kommer på svenska i juni och den här har precis kommit i storpocket) handlar om de två väninnorna Elena och Lila, berättat ur Elenas perspektiv. Förra boken berörde deras barndom tills det att Lila, 16 år gammal gifte sig. Den här boken tar vid efter bröllopet och slutar när de är i början på 20års åldern.
I den här boken har de två väninnorna ganska stora glapp i sin vänskap och ses inte på mycket lång tid i vissa perioder, i slutet av boken känns det dock som att det är påväg att ändras.

Det här är en bok om Italien på 50-talet, om tonårstid, om vänskap, om kvinnors rättigheter, om passion, drama, fattigdom, livsöden. Det är en bok som har det mesta, skrivet på ett helt fantastiskt språk. Jag rekommenderar alla att läsa den här och börja med ettan i serien! De flesta jag pratat med säger att den här boken är mycket bättre än nr 1 men jag älskade båda och nu ska jag läsa nr 3! Så pepp!

Comments

  1. Malin

    Jag håller med dig om vartenda ord du skriver om de här tre böckerna som jag också har läst. Om du inte hunnit börja på trean av Ferrante så hoppas jag du gör det snart för den är verkligen verkligen lika bra som tvåan!

  2. Jessica

    Åh du har så bra boksmak! Älskar också Maj-böckerna och Elena Ferrante. :) Ska verkligen läsa Solnit-boken, har hört mycket fint om den. Jag har verkligen haft en lässvacka i februari och mars, vet inte varför. Håller på med “Is” av Anna Kavan och “Den sårade divan” av Karin Johannisson, superintressanta böcker men har liksom ingen ro att läsa för ovanlighetens skull. Men det kommer nog tillbaka när jag minst anar det, det brukar ju vara så. Gillar du serier? Alltså Liv Strömquist och sådana?

Leave a comment