frågor & svar – utbildning, foto och om en snurr

Vad är det exakt du pluggar?
Grafisk design, en treårig utbildning på Malmö högskola. Just vad grafisk design innebär är kanske är lite svårt att veta om man inte hört det tidigare, men i korta drag handlar det om visuell kommunikation.

Är det mycket praktiskt eller mer teori?
Alltså, så här är det ju. Eftersom min utbildning är då kallat ”akademisk” ingår det även en del skrivande då det är obligatoriskt inom den akademiska världen. Men i övrigt är nästan allt vi gör dator- eller hantverksjobb. Men jag skulle ändå säga att det är ca 70% praktiska uppgifter och 30% teoretiska.

Är det ett krav att kunna måla eller rita?
Absolut inte! Jag är verkligen ingen fena på det och jag har klarat mig ändå. Man läser en kurs som heter ”teckning och visuell gestaltning” första terminen dock så det gäller att inte bli skrämd när man känner sig bortkommen bland alla illustratörer. Dock känner inte jag att detta varit något jätteproblem (jag tänker istället att det är okej att jag inte är så bra på det då jag tycker att jag är bättre på annat istället). Så kör på ändå för sjutton!

9b2356a4202911e2a4431231380f90e2_7

Har du gjort någon praktik och i så fall var?
Nej, icke ännu. Men nästa höst ska jag antingen läsa en utbytestermin eller göra praktik en termin, lutar åt praktik om jag hittar något som verkar kul!

Gick du någon förberedande utbildning innan?
Inte alls faktiskt. Det har jag kunnat ångra lite så här under utbildningen då jag haft en del att ta igen jämfört med många andra när det kommer till datorprogram och annat grundläggande. Men med riktigt hjälpsamma klasskamrater och mycket jävlar-anamma har det gått vägen ändå.

Vilka tekniker ingår? (måleri, skiss eller foto)
Allt ifrån byggande i verkstad till foto till dator till kroki.

bf8d866af5de11e1aaa222000a1e95e9_7

Lär du dig några bildbehandlingsprogram? (Photoshop, In design etc.)
Egentligen är det ett grundkrav när man söker utbildningen att man kan bemästra dessa program, och jag hade koll på photoshop innan men hade aldrig ens öppnat de andra programmen förrän jag började. Som sagt gjorde ju det att jag låg lite efter med det från början, så jag skulle absolut rekommendera att man har pillat i alla fall lite i det tidigare (då det bara ingår ett par enstaka lektionstillfällen i datorprogrammen).

Jag har en helt annan fråga, som du kanske har svarat på innan, men jag undrar hur du fixade “snurren” när du hade lång lugg? Så himla fint!
Tack! Det är busenkelt – ta en plattång (jag har en liten en så det är kanske extra smidigt) och ”dra” den utmed luggen i en snäv cirkel uppåt tills den fått rätt form. Lite klurigt första gången men man får absolut in tekniken! Och glöm inte hårsprayet, för sjutton.

MG_2395

Hur tror du utbildningen står sig om man jämför med alla som går på Berghs och sånna “fancy” skolor haha? Kanske svårt att svara på..
Grejen med det jag pluggar är ju att det är en högskoleutbilnding och därmed gratis, vilket gjorde den till ett självklart val för min del. Jag tror absolut det finns bättre utbildningar inom grafisk design (har inte så himla bra koll på dem alla), men det handlar ju egentligen främst om vilka kunskapsmässiga verktyg man får med sig ut i arbetslivet. Och i slutändan är det dock som med allt annat; Det krävs kunskap, tur och en gnutta begåvning för att lyckas.

Vet du om det är antagningsprov till utbildningen fortfarande? Har för mig det är rätt högt intagningspoäng annars!?
Så vitt jag vet kan man komma in på både betyg och antagningsprov. Just betygsmässigt har det varit en av de svåraste utbildningarna att komma in på i Malmö, och nivån på antagningsproverna ligger rätt högt tror jag, men det är bara att kämpa på så går det säkert vägen!

Hur är studentlivet i malmö, får man vara med på det dom har i Lund och sådär?
Dåilg nyhet: Studentlivet i Malmö är näst intill obefintligt. God nyhet: skaffar man studentleg på en nation i Lund i stället för på Malmö högskola får man gå ut så mycket man vill i Lund. Kostar väl en 200 kr/termin och en vända fram och tillbaka till Lund, men är man sugen på studentliv är det helt klart värt det.

HUR FÅR MAN BOSTAD I MALMÖ?
Haha, känner igen den där desperationen. Mitt bästa tips är att lägga ut en annons på Blocket under kategorin ”lägenhet sökes”, det kostar 120 kr eller så men är lätt värt det. Skriv ner några rader om vad du gör, dina bästa egenskaper och vart du söker lägenhet så kommer du få en massa mail, vissa mer relevanta än andra. Ett tips är dock att dölja sitt telefonnummer, då man kan få sjukt skumma sms/samtal annars. Jag glömde det första gången och det första sms jag fick var ”Hej, jag bor i Västervik, vill ni komma och bo i min källare?”. Men bortsett från det har jag fått alla mina lägenheter i Malmö på detta sätt!

Hur blir ni betygsatta? Vanliga tentor eller hur funkar det?
Vi har bara haft en klasisk skriftlig tenta, i övrigt har vi skrivit ett par uppsatser och några mindre skrivuppgifter men främst är det genom delredovisningar och presentationer av praktiska uppgifter vi bedöms.

63621daeb55711e2ac7c22000a1f96a8_7

Hur är lärarna?
Lärarna är, precis som på de flesta ställen, väldigt varierade. Vissa är f a n t a s t i s k a och vissa är helt lost. Men i stora drag känner jag mig väldigt nöjd med lärarna faktiskt, de flesta kommer ifrån branschen och är både duktiga pedagoger och kunniga inom sitt ämne.

Hur kan man själv göra ett portfolio på hobbynivå om man tycker om att fota? Är det något speciellt man ska tänka på?
Köp en portfolio”pärm” med plastfickor i, jag köpte min på Matton i Malmö men det finns säkert liknande i hobby/konstbutiker i andra städer. Min är i formatet A3 och det rekommenderas starkt! Skriv ut dina foton/arbeten på A3papper, skriv en liten kort beskrivning som förklarar varje arbete och sätt ihop till en portfolio. Fyll på, ta bort och ändra allt eftersom du gjort nya saker så blir portfolion förhoppningsvis bara bättre och bättre!

efad0ce0565911e2a95722000a9f09e9_7

Jag undrar vad du hade läst om din utbildning inte fanns?
Jag var väldigt inne på barnmorska eller något inom psykiatri tidigare, vilket ju är helt tvärt emot vad jag läser nu. Ibland tänker jag fortfarande att det kanske är något jag kommer utbilda mig inom senare i livet, om jag tröttnar på det jag håller på med idag. Men just nu känner jag mig faktiskt på rätt bana!

Hej Emmy! Du som är SÅ bra på att fotografera, vilket objektiv kan du verkligen rekommendera? Något som funkar för det flesta tillfällena och som inte kostar allt för mycket!
Hej, åh tack! Jag rekommenderar mitt Sigma 30 mm 1.4 som funkar till ALLT. Det är det enda objektiv jag har tagit med mig på mina senaste resor och det fungerar verkligen både som porträtt-, detalj- och miljöobjektiv. Kostar ca 3500 kr men det är det lätt värt.

Är det mycket foto?
Det är verkligen ingen fotoutbildning, men det är absolut bra att vara duktig på att fotografera. Dels för att man har försprång i de kurserna som behandlar fotografi, och för att det är väldigt användbart inom ämnet både för att fota av de produkter man skapar, för dokumentation och för att man förhoppningsvis även har ett gott öga för detaljer och komposition.

Jobbar ni mycket enskilt eller i grupp?
Det är ungefär 50/50 med det faktiskt. Ganska bra blandning av grupparbeten och egna projekt tycker jag, både och är så lärorikt på olika sätt.

Jag tänkte bara passa på att fråga om du är nöjd med din Sony nex kamera? Har du några bilder som du tagit med den du kan visa?
Ja det är jag verkligen! Dock hamnade den i skymundan för min stora systemkamera så har numera sålt den till en vän, men vill man ha en lite mindre kamera med bara lite sämre kvalitet så är den toppen. Dessa bilder har jag till exempel tagit med den:

litenDSC028042

DSC01360

litenDSC030821

Comments

 1. Rebecca

  Hurra! Fantastiskt bra info då jag kanske ska söka just det du går så fort jag kommer hem från Australien!

 2. Juliana

  åh det här inlägget var perfekt! har lixom på senaste tiden drömt om att studera i malmö så det var intressant att läsa!

 3. elise

  superspännande att läsa lite om grafisk design-utbildningen! jag jobbar själv inom psykiatrin, som ju är helt annorlunda, precis som du skrev. tycker grafisk design verkar urkul/kreativt, men själv hade jag fått så himla mycket prestationsångest om jag höll på med det.

 4. Klara

  Sjukt inspirerande blogg du har!

 5. Stefan Nilsson

  Instämmer i kören. Verkligen fantastiska bilder. Intressant att få en inblick i andra utbildningar och jag kan tyvärr bara bekräfta åsikten om Malmös studentliv.

Leave a comment