redigeringstips – lightroom

En av de mest önskade rubrikerna var att jag skulle göra mer redigeringstips. Jag redigerar alla mina fotografier olika, och använder mig ibland av Lightroom, ibland av Photoshop och ibland av båda. Till att börja med: Båda programmen kostar pengar att införskaffa, alternativt kan de laddas ner men hur ni löser den saken vill jag inte lägga mig i. Jag tänkte att jag gör ett par olika inlägg om hur jag redigerar mina fotografier, och vi börjar med ett om hur jag använder mig av programmet Lightroom, som jag gör i kanske 30% av mina foton.

_MG_5837

Detta foto visade jag i inlägget med nyårsbilderna, och tänkte visa mitt absolut bästa sätt att fixa svartvita fotografier på. Ibland gör jag på andra sätt men detta är det enklaste och enligt mig bästa sättet att få till den perfekta svartvita bilden.

svartvit1

1. Ladda upp bilden i Lightroom, välj en färdig grundredigering till höger (inzoomning på nästa bild)

svartvit2

2. Välj alltså snabbframkallningen “Kreativ – svartvitt hög kontrast”, gå in under fliken “Framkalla” till höger om “Bibliotek” om du vill göra ytterligare justeringar

svartvitexp

3. Importera bilden i Photoshop och lägg på önskade lager, detta fall ville jag matta till svärtan i bilden en aning så jag la på ett lager “Exposure” och drog ner inställningen “Exposure” en aning (minskar vitheten i bilden) och upp “Offset” en aning (minskar svärtan i bilden).

Skärmavbild-2014-01-09-kl.-10.29

4. Färdig!

Att redigera en bild i färg är snäppet svårare givetvis, då det inte är lika självklart när bilden enligt en själv är perfekt, som när det bara handlar om kontraster och svärta. Här är i alla fall ett exempel på hur jag redigerat ett av mina färgade fotografier i Lightroom:

_MG_4962

ds

1. I detta fall använde jag mig ännu en gång av en snabbredigering, “Kreativ – åldrat foto” till att börja med, egentligen mest bara för att få något lite roligare att utgå från än originalbilden, som var fotad inomhus i ett kasst ljus och därmed behövde redigeras mycket.

ddd3

2. Jag konstaterade snabbt att bilden var på tok för gul, och ändrade detta i inställningarna som jag jag markerat med rött till höger.

dd

3. Drog alltså i temperaturen och gjorde bilden betydligt kallare.

nastan

4. Egentligen tycker jag detta foto är rätt bra så här, men jag var visst inte riktigt nöjd ändå så jag importerade bilden till Photoshop och fixade lite mer detaljer där.

Skärmavbild-2014-01-09-kl.-10.57

5. Jag är allmänt sjukt ostrukturerad när det kommer till mina lager i photoshop, men hur som helst slängde jag på ett gäng lager med exponering/kontrast och färginställningar tills jag kände mig nöjd med fotot. Småpill som man kan sitta med i evigheter.

klar

6. Men till slut blev bilden i alla fall så här!

Detta var inte fullkomligt grundläggande, men hur ni importerar/exporterar fotografier genom programmen osv tror jag ni klurar ut själva med lite tålamod. Hoppas detta hjälper något i alla fall! Lycka till!

Comments

 1. Fan club boss

  Går det att sudda flinten i spegeln?

 2. Ebba Möll

  Tack för tipsen! Gillar också att dra upp “Offset” lite.

 3. Michelle

  Åh, toppen! Har aldrig testat snabbredigeringsfiltren, men de verkar ju rätt användbara i så fall!

 4. Amanda

  Tack för ett jättebra inlägg! :) nu ska jag ta tag i att köpa något redigeringsprogram!

 5. Emilia

  Så fina bilder! Tack för tipsen, har försökt att få till den sortens redigering som du har på sista bilden i Lightroom men inte fått till, så tack! (:

Leave a comment