Köpenhamnsguide

Nedan följer en Köpenhamnsguide, med mina absolut bästa smultronställen i Köpenhamn. Jag har samlat dem i en karta för att skapa överblick över vilka ställen som ligger i samma område, och missa inte att alla namn är länkade till google-maps-kartor så ni enkelt ska kunna hitta rätt. Hoppa på tåget och åk dit för bövelen <3


Lunch/Middag:

1. Neighbourhood – Läcker pizza med oväntade pålägg

2. Sticks’n’sushi – Lyxig sushi (förtärs helst i en park om sommaren)

3. Juicy burger – Saftiga (obs icke vegetariska) burgare

4. Sliders – Smarriga miniburgare och dögod sötpotatispommes

5. Ramen To Bíiru – Ramensoppa (kallas i folkmun för ”Mikkellers ramenställe”)

6. Fætter Fætter – De godaste grillade mackorna (finns bra vegetariska)

7. Stefanos pizzeria – Bästa, billigaste och godaste pizzan på Nørrebro. Köp med egen öl och sätt er på uteserveringen om sommaren.

8. Grød – Långkok och gröt med smarriga pålägg, funkar lika bra till frukost som till lunch.

9. Papirøen – Hyr cyklar, eller ta båten från Nyhavn över till Papirøen och käka något av allt gott i den fabulösa matmarknaden. Förtärs helst ihop med en drink, i en solstol på uteserveringen i gassande eftermiddagssol.

10. La Banchina – Ett riktigt sommarställe som är en blandning av restaurang/bar/brygga/café. Hyr cyklar, packa ner badkläder och cykla ut hit om sommaren. Har ni tur spelar ett gäng gubbar jazz på bryggan i solnedgången och ni får den mest minnesvärda kvällen på hela sommaren.


Finmiddag:

11. Osteria 16 – Italienska, enkla men utsökta smårätter där råvarorna får tala

12. Pluto – Har aldrig själv varit här, men ryktesvägen talar mycket gott om detta ställe.

13. Paté Paté – Ruskigt mysigt ställe i Kødbyen med smårätter

14. Baest – Lyxpizza av fina råvaror

 


Brunch:

15. Dyrehaven – Bästa brunchen på Vesterbro, missa inte avokadomackan och eggs benedict (som även går att få vegetarisk)

16. Café Tænk – Här beställer man in flera små portioner av det man är sugen på. Mycket smakligt!

17. Møller kaffe og køkken – Samma koncept som café tænk, men något bättre och lite dyrare.

18. Granloa – Brunchhak på Verndamsvej med allt man kan önska i matväg och mysig atmosfär.

 


Dryck:

19. Bang & Jensen – Mysigaste och mest bohemiska stället på Vesterbro

20. Jolene – En bar i Kødbyen, med billig öl och groggar som övergår från till klubb när småtimmarna nalkas. Bara att kliva upp från stolen och vifta på höfterna!

21. Bakken – Exakt samma koncept som Jolene (ovan), fast något större och klubbigare.

22. Lidkoeb – Hänger man på Vesterbro och vill dricka Cocktails och drinkar, är det hit man ska gå.

23. Kind of blue – Väldigt mysigt, murrigt, ofta fuktigt och proppat med folk om kvällarna.

24. Depanneur – Min kvarterskrog när jag bodde på Nørrebro. Sjukt mysigt och med fatöl som blir billigare när man tar påtår <3

25. Kolsters tolv haner – Samma koncept som Mikkeler (nedan), dvs finöl på tapp med olika, mer eller mindre knasiga, smaker. Något mindre turistigt och snäppet mysigare dock.

26. Mikkeller – Det finns ett två olika Mikkellerbarer, denna på Vesterbro och en på Nørrebro. Ganska turisttäta (oftast mest svenskar där), men av en anledning pga väldigt mysiga och god öl.

 


Områden/platser:

27. Vega – Kolla in Vegas konsertkalender innan du bokar din Köpenhamnsresa, har du tur lyckas du pricka in någon av alla de grymma bokningar de har här.

28. Istedgade – Första halvan (från stationen sett) av Istedgade är ett rövhål, men därefter blir den riktigt mysig. Småbutiker varvas med barer och restauranger, och så ligger Kødbyen bara ett stenkast bort.

29. Værndamsvej – En hipstrig gata på gränsen mellan Vesterbro och Frederiksberg, med mysiga butiker och restauranger.

30. Botanisk have – En av Köpenhamns många, fina parker, som är trevlig att promenera i och som proppas med folk om våren. Är du i Köpenhamn en under en kall säsong, är det världens bästa grej att gå in i Palmehusets tropiska värme och tina upp fingrar och tår. Plus överdosera gröna nyanser och klorofyll.

31. Dronning Louises bro – Är du i Köpenhamn i sällskap av vårsol, är det nästan ett måste att köpa med sig öl/kaffe och klämma ned sig på Dronning Louises bro bland alla vårlyckliga hipsters som spelar musik och trollar.

32. Blågårdsgade – En mysig gata som om aftonen förvandlas till bargata. Många små, mysiga och lite random barer där det bara är att slinka in på vilken som helst och köpa en billig öl eller två.

33. Assistens kirkegård – En väldigt vacker, rätt vild kyrkogård med märkliga gravstenar, som om våren (trots att det är en kyrkogård) proppas av sol-lapande människor. Här finns även H. C Andersens grav, som är lite av en turistattraktion.

34. Jægersborggade – Kanske Köpenhamns mysgiaste gata, proppad med små hipsterhak med tveksamma koncept så som en butik med bara kaktusar, ”kaffe & sneakers” eller ”vinylskivor & øl”.