Bedazzled

När Jennie Rhönnstad inte hittade halsbandet hon ville ha bestämde hon sig för att göra det själv. Det blev startskottet till smyckemärket Bedazzled.

– Jag har alltid varit en person som gillar att skapa nya saker, säger Jennie. Men jag hade inte hållit på med smycken förrän jag för tre år sedan sprang runt på stan och letade efter ett stort halsband. Jag hade en idé om hur det skulle se ut, men jag hittade inget som jag tyckte var fint. Då kom jag på att jag hade en massa knappar hemma och tillverkade mitt första knapphalsband. Efter det fick jag mersmak och sökte in till metallformgivning på Nyckelviksskolan. Det var där jag lärde mig att arbeta med metall. Men knapphalsbanden som jag gör med mässingstråd har jag hittat på min egen teknik till.

Namnet Bedazzled kom Jennie på under skoltiden. Efter att hon tyckte sig gjort någonting finare, pimpat det eller slängt på lite glitter så sa hon alltid att hon hade bedazzlat det.

– Namnet kom ganska naturligt under skoltiden, eftersom jag alltid sa att jag bedazzlade saker. Sedan gillar jag allt som är fulsnyggt. Det är den snyggaste formen av snyggt. Något som är lite tacky, roligt och bara blir finare om man tittar igen.

DSC_0858
Krage från kollektionen Shallow Shell. Foto: Viktor Erlandsson och Jennie Rhönnstad

Nu är det två år och fyra kollektioner sedan Jennie startade Bedazzled. Hennes smycken har setts i både modemagasin och musiksammanhang och säljs i butiker som Tjallamalla och Nyström Persia vid sidan av den egna webshopen. Hon säger att hon vet ungefär vem hennes kund är, men att hon bara utgår från sig själv när hon skapar.

– Jag började göra smycken för mig själv och jag har fortsatt så. Jag gör bara smycken som jag själv verkligen vill ha på mig.

Inspirationen till smyckena hämtar Jennie från människokroppen och djurriket. Och från ordvitsar.

– Jag hämtar inspiration från saker runt omkring mig. Sådant jag tycker är både fult, fint och roligt. Människors och djurs kroppar. Och att ta in något i smyckevärlden som inte brukar finnas där. Sedan tycker jag att det är roligt att inspireras av ordvitsar.

Ringar från kollektionen Every Great Story Has a Tail. Foto: Viktor Erlandsson
Ringar från kollektionen Every Great Story Has a Tail. Foto: Viktor Erlandsson

Inspirationen från ordvitsarna märks även i namnen på kollektionerna, som Origin Orgy eller Shallow Shell. Den senaste kollektionen bär namnet Every Great Story Has a Tail.

– Inspirationen till Every Great Story Has a Tail är en blandning av svenska lantdjur och människokroppens kurvor. Med enkla, hårda material och humoristiska namn har jag velat skapa en rolig historia med smycken. Materialen skiftar från stål och mässing till silver, samt knappar i metall och plast. Från den nya kollektionen är jag nog mest kär i ringarna som kallas Farm, fyra ringar i silver utformade som en ko, en gris, ett får och en tupp.

Trots att den senaste kollektionen just släppts så har Jennie redan tankarna på nästa.

– Den närmaste framtiden kommer fokuset ligga på att få ut Bedazzled i fler butiker. Samt börja rita, ordna och planera nästa kollektion. I dagsläget har Bedazzled en småskalig produktion där varje smycke är unikt och handgjort av mig. Nu vill jag hitta ett sätt att komma vidare och göra Bedazzled både större och bättre än innan.

Bedaxxled 3
Jennie själv. Halsband från kollektionen Shallow Shell. Foto: Viktor Erlandsson och Jennie Rhönnstad

Här kan du se och köpa Jennies smycken.