Diane von Furstenberg

När modeskaparen Diane von Furstenberg slår igenom i mitten av sjuttiotalet är det med en enkel klänning i jersey. Men det är en klänning som skulle att bli en symbol för kvinnlig makt och självständighet. En klänning som skulle bli en ikon.

År 1970 kommer Diane von Furstenberg till New York med en resväska fylld av klänningar i jersey som hon själv tillverkat. Några år senare designar hon den klänning i omlottmodell som skulle komma att bäras av kvinnor över hela världen. Med sin första kollektion 1974 tar hon det slutgiltiga steget in i modevärlden och får snabbt erkännande och stöd, inte minst från Vogues redaktör Diana Vreeland. Hennes kunder och umgängeskrets kommer från den amerikanska societeten och kultureliten. Tidningarna jämför henne med Coco Chanel och menar att de båda skapat kläder för den moderna kvinnan. Hennes kreationer beskrivs som enkelt eleganta och hennes omlottklänning blir till en symbol för karriärkvinnan och hennes sexuella frigörelse. Idag har klänningen nått sådan ikonstatus att den finns med i the Metropolitan Museum of Arts samlingar.

Diane von Furstenberg i en av sina egna klänningar.
Diane von Furstenberg i en av sina egna klänningar, 1972.

Men efter Dianes storhetstid under sjuttiotalet blir försäljningssiffrorna allt sämre och under åttiotalet kraschar företaget helt. Det är inte förrän under nittiotalet som ett det andra kapitlet i Diane von Furstenbergs karriär tar sin början. Då börjar en ny generation kvinnor upptäcka Dianes klänningar i vintagebutiker världen över och faller för hennes sofistikerade och feminina design med starka färger och mönster. Efterfrågan gör att företaget återupplivas 1997 och sedan dess har det varit en självklar del av den internationella modescenen.

Trots Diane von Furstenbergs framgångar har hon inte haft någon egen butik i Skandinavien. Tills nu. I mars öppnar märket en shop-in-shop på Nordiska Kompaniet i Stockholm. I butiken kommer man att kunna köpa hela kollektioner, limiterade utgåvor och accessoarer. Och Diane von Furstenberg skapar fortfarande kläder för den moderna kvinnan, med enkel elegans, djuriska mönster, starka färger och lediga siluetter. Eller som märket själva beskriver henne – ”her energy is contagious. She is the rock star and the muse of her own life; her clothes are her friends… life is a party”

Natalie Olenheim