eklund eklund

eklund eklund är ett Stockholmsbaserat märke grundat av Johanna Eklund. Märket skapades som en motreaktion till mode- och skönhetsindustrin samt till de rådande genusnormerna. Tanken är att skapa ickesensuella kläder för alla som vill bära dem. Vi möttes på Ica i Liljeholmen tillsammans med modellerna Freja och Ayan, samt Johannas flickvän Ingrid och passade samtidigt på att ställa lite frågor till hjärnan bakom detta up-and-coming märke.

Johanna, berätta lite mer om eklund eklund?
–eklund eklund startades våren 2016 i och med att jag fick förfrågan om att sälja mina kläder på Cixous 72s webshop i New York. Jag har gjort kläder innan dess också men inte under något varumärke. Men när jag skulle sälja mina kreationer behövde jag ett namn. En klasskompis till mig på konstfack skriver sitt efternamn med stora bokstäver på allt som är hennes och jag började göra detsamma som skämt, men med Eklund x 2. Jag bytte sedan namn på min instagram till eklundeklund3000 för att ta skämtet till en ny nivå. När jag sedan skulle döpa mitt företag kändes eklund eklund som ett kul namn! Många (framförallt män) har döpt sina uppfinningar, företag och upptäckter i historien efter sitt namn vilket jag ser som ett uttryck för egocentrering och storhetsvansinne. Genom att döpa mitt brand till eklund eklund driver jag med det.

Vad inspireras du av?
– Alla som vågar sticka ut på ett eller annat sätt! Människor som uttrycker sitt jag oavsett vad omgivningen tycker om det. Jag inspireras främst av andras stil, samt spännande färg- och materialkombinationer. Jag går inte ut i naturen och inspireras av växtlighet och vackra vyer. Jag gillar staden och everything humanmade.

Har du alltid varit intresserad av kläder och kläddesign?
– Jag har alltid haft ett öga för kläder och färger. När jag var liten kunde jag minnas exakt vilka strumpor jag hade kombinerat med vilka skor flera veckor tidigare. Min mamma gick en sömnadskurs när jag var runt 1 och jag satt på sybordet med henne när hon sydde kläder åt mig och min syster. Min favoritlek när jag var liten var att styla mina barbies och mamma sydde kläder till dem som jag designat. Jag har alltid älskat kläder.

Varför så mycket gult och rött?
– Förra hösten gjorde jag en kollektion utifrån minnen av min bortgågna mamma och min mormor Elly. Mamma älskade gult under 90-talet. Vi hade gula tapeter och gula gardiner hemma. Jag hade en gul magtröja med texten Naughty but nice som jag älskade som fick döpa kollektionen. Det var en hyllning till min familj och ett undersökande av vår historia, våra egenskaper och personligheter. Både mamma, mormor och jag har en snuskig humor, men är också snälla, vilket jag tycker att Naughty but nice står för. Jag återskapade denna tröja och säljer den nu på min webshop. Många andra plagg i kollektionen blev gula efter den tröjan. Det röda kom in senare då jag hade en röd fas. Det är en vacker färgkombination som dessutom syns väldigt väl. Båda är varningsfärger som det mänskliga ögat fångar upp snabbt. Det gäller att synas i denna bransch.


Vad skulle du säga att eklund eklund står för?
–Jag vill att eklund eklund ska stå för det personliga fria uttrycket. Ens rätt att se ut som en vill oavsett vilka normer som råder. Det är ett humanwear brand. Det är viktigt för mig att inte “köna” kläderna utan låta bäraren bestämma vad den bär och hur! Jag gör kläder jag tycker om när jag känner för att göra dem och släpper dem kontinuerligt istället för att jobba med säsonger. Det är inte rimligt eller hållbart med 2-4 säsonger per år tycker jag. Jag hoppas att folk inte tröttnar så snabbt och gör en det så tror jag på att sälja vidare och ge plaggen längre liv. Jag har precis startat en streetwear couture store Salient Selection med min flickvän Ingrid Kempe där vi säljer ett kurerat urval av vintage samt nyproduktion av mindre företag.


Vem gör du kläder för?
–För dem som gillar stilen samt trivs med att synas! Plaggen är ej så diskreta.

Har du någon drömperson du skulle vilja klä?
–Rihanna & Björk.


Hur ser framtiden ut?
–Jag ska gå klart mitt sista år på konstfack textil och fortsätta utveckla mina företag! Inom en snar framtid kommer mer couture upp på eklund eklund! Sthlm kommer se rött och gult.

eklund eklunds hemsida —-> http://eklundeklund.eu