HI ON LIFE

Klädmärket HI ON LIFE startades som en kommentar och motreaktion mot den rådande modeindsutrin för att främja hållbara märken. Deras första kollektion visades på Köpenhamns modevecka 2015 och sedan dess har det gått fort. Märket har hyllats av Amerikanska Vouge och annan internationell press och nu i somras fick de även ta emot Rebel Pins stora modepris på Berlins modevecka.
HI ON LIFE är ett street-couture märke, grundat i Sverige av designer Malin Busck och producerat i Ghana. Vi på Radar kände oss otroligt nyfikna på hjärnan bakom detta färgsprakande, magiska märke att vi bestämde oss för att ställa lite frågor till Malin.

Dina fantastiska kläder har synts lite överallt men om du skulle berätta lite om dig själv, vem är du? 
– Oj…vilken svår fråga. Jag får ringa en livlina. Malena Sjöstedt som varit med mig i vått och torrt de senaste 10 åren säger så här: ”Malin är en livsbejakande person som är mån om sin omvärld vilket synts genom åren med hennes arbete med just den schyssta metoden att skapa och producera mode. Malin tackar inte nej till ett dansgolv med reaggeton eller afrobeats. Ligger det ett äventyr bakom grinden så e hon på och fler får hänga med om de vill… hon är målmedveten men den kärleksfulla, schyssta, roliga vägen.”

Vet du varför du blev modedesigner? 
– Jag har fortfarande svårt att kalla mig själv för modedesigner…men folk säger att det är så. Jag skulle egentligen bli veterinär men var lite för rädd för blod och sprutor så halkade in på Textilekonom och fick då erfara hur jäkligt det oftast ser ut i modebranschen med ohållbar produktion, miljöförstöring och oetiska arbetsförhållanden. Så mitt kall blev att försöka hitta bättre alternativ.

Namnet HI ON LIFE, var kommer det ifrån?
– Det kommer från tiden då jag och Arvid Greifeneder startade HI ON LIFE som en butik för hållbar design i Malmö 2009 och kom hem från Cph FW höga på livet av alla nya spännande märken och människor vi träffat som delade våra visioner. Det är väl oxå mitt livs-motto.

Vem gör du kläder för?
– Den som vill ha något speciellt och som vill kunna känna dig stolt över vad den bär.

Var får du inspirationen till dina kreationer ifrån? 
– Gatan. Livet. Musik och musikvideos. Vardagen i Ghana är väldigt inspirerande med oväntade kreationer och udda händelse om vartannat. Jag har nog också sedan barnsben med mig inspiration från 80 och 90-talets modeshower som jag satt klistrad framför varje söndag när Ingrid Schrewelius rapporterade om det senaste från catwalks värden över i Sköna Söndag.

Hur skulle du beskriva din stil som modeskapare? 
– Maximalistisk minimalism kanske…någon sorts fusion mellan skandinaviskt rena snitt och överdådigt afrikanskt prål. Streetcouture brukar jag använda som term.

Hur kommer det sig att kläderna tillverkas i Ghana?
Jag är inte utbildad designer utan textilekonom och kass både på mönster och sömnad. Så när jag upptäckte hur skräddarna i Ghana jobbar utan mönster och med enstycks-produktion såg jag lösningen på hur jag skulle kunna få utlopp för mina idéer…och samtidigt kunna jobba hållbart, etiskt och småskaligt…i solen.

Av allt du åstakommit hittills har du något som känns extra ”wow”, som du är extra stolt över?
– När jag fick förfrågan om att göra en krinolin-klänning i HI ON LIFE-tappning till en maskeradbal och jag något nervöst sa ja utan att någonsin ha gjort en…och det blev skitbra! Vinsten av Rebelpin Fashion Award på Berlin FW i somras satt också bra. Och att jag lyckats klämma ut en gullig dotter mitt i alltihop känns nästan overkligt.

Hur gick det till när dina kreationer hamnade i amerikanska Vouge?
– Det var under Space by Rmh på Sthlm FW som jag blev intervjuad av en journalist från Anerikanska Vogue första gången och sen har det blivit fler gånger och sen även i Italienska Vogue.

Har du någon drömperson du skulle vilja klä?
– Erykah Badu var väl en av dom…men det är ju avklarat. Beyonce skulle vara kul. Men annars är faktiskt alla som bär H.O.L-plagg drömpersoner. Det är en väldigt speciell känsla att se någon bära en kreation jag hittat på och som vi lagt ner själ och hjärta i att tillverka. Och hur kreationen får ett eget liv och uttryck beroende på bäraren.

Om du fick drömma fritt hur ser framtiden ut?
– Fred på jorden. Öppna gränser. Rättvisa. Och mindre massproduktion.

Photo: @schneltser
Model: @joymbatha
Hair: @tcha.v
Make-up: @jennybeckman
Clothing: @hionlife_2.0
Styling: @malinbusck
Tailoring: @sexivs123rex

https://www.hionlifebrand.com