© Rainer Torrado.
Denis_Farley_2011
© Rainer Torrado
©Rainer Torrado

Jean Paul Gaultier

Jean Paul Gaultier är modeskaparen som med både stil och skicklighet brutit mot modevärldens konventioner. Nu visar Arkitektur- och designcentrum, före detta Arkitekturmuseet, en utställning med hans skapelse, vision och produktion i fokus.

På utställningen The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk ges besökaren en unik möjlighet att beundra haute couture på nära håll, något som annars varit reserverat för ett litet antal lyckligt lottade. Många av de 120 originalkreationerna har aldrig tidigare ställts ut. Det är en personlig utställning som presenterar Jean Paul Gaultier på ett intimt och vänskapligt sätt, men den ger även besökaren en insyn och en överblick av haute couture i stort. Tidigare visad i Dallas, San Fransisco, Madrid och Amsterdam har den lockat hundratusentals besökare. För Stockholm skapades ett inslag om Gaultiers relation till Sverige, unikt för just denna utställning.

Jean Paul Gaultier har sedan sin första kollektion 1976 beundrats för sin tekniska skicklighet och uppmärksammats för sin exceptionella kreativitet. Strutbehån han skapade åt Madonnas Blond Ambition Tour väckte stor uppmärksamhet. Likaså hans kollektion av manskjolar och hur han brukade casta okonventionella tatuerade, korpulenta och äldre skönheter till sina catwalks. Hans produktivitet är anmärkningsvärd och han har i snitt hunnit med mellan tolv och sexton kollektioner varje år. Utöver sina egna parfymer, barnkläder, haute couture och prêt-à-porter gästdesignar Gaultier även för andra märken. I år stod han exempelvis bakom Petra Medes klänningar under Eurovision Song Contest och har även skapat festivalarmbandet för Stockholm Pride. Men denna utställning presentar inte Gaultier som ett märke utan som kreatör. Det är hans skapelse, vision och produktion som står i fokus.

Perou Dita Von Teese Flaunt, i kläder från kollektionen Buttons, 2003 © Perou och Tanel Bedrossiantz i en klänning från kollektionen Barbès, 1984–1985 © Paolo Roversi
Perou Dita Von Teese Flaunt, i kläder från kollektionen Buttons, 2003 © Perou och Tanel Bedrossiantz i en klänning från kollektionenBarbès, 1984–1985 © Paolo Roversi

Privata fotografier och anekdoter från Gaultiers barndom varvas med skisser, scenkläder, filmer, modevisningar, musikvideos och TV-program. Utställningen sammanfattar en del av Gaultiers imponerande karriär men visar också var han hämtat sin inspiration ifrån. Även modefotografier av bland andra Andy Warhol, David LaChapelle, Cindy Sherman och Paolo Roversi ställs ut. Men det mest spektakulära är ändå kläderna. Vissa plagg är daterade fyrtio år tillbaka i tiden, men känns än idag kontroversiella och nyskapande. Samtidigt uppmärksammar utställningen det traditionella hantverket, där en klänning kan kräva att tio sömmerskor jobbar i 1000 timmar.

Gaultier sa att han var rädd för att hamna på museum eftersom det då skulle kännas som att hans karriär var över. I utställningen på Arkitektur- och designcentrum betonas det också många gånger att detta inte rör sig om en retrospektiv utställning, utan om en installation. Konceptet blir tydligt när man ser skyltdockorna, på vilka ljud och bild projiceras. De tar en mänsklig, interaktiv och levande form vilket i sig blir en representation av Gaultiers innovativa, kreativa och humoristiska förhållningssätt till mode. Utställningen är precis som Gaultier, lekfull och opretentiös samtidigt som den med respekt framhåller haute couturens perfektionism. Det är de två linjerna i Gaultiers arbete som betonas, From the Sidewalk to the Catwalk. Det handlar om inspirationen från gatorna. Berättelser som utspelar sig i skumma delar av Paris och London. Punkarnas gator. Rebellernas kvarter. Det handlar också om de storslagna kläderna som skapas ur den inspirationskällan.

Jean-Paul Gaultier © Rainer Torrado och en korsett buren av Madonna, 2012 © Emil Larsson
Jean Paul Gaultier © Rainer Torrado och en korsett buren av Madonna, 2012 © Emil Larsson

I sitt skapande bjuder Jean Paul Gaultier in till ett fantasivärld. Genom sjöjungfrur, sjömän och oskulder leker han med bibliska teman, med moral och med maskulinitet och feminitet. Han flörtar ständigt med surrealismen och genom att blanda S&M med fransk elegans skapas en macho feminism med rustningar i form av korsetter. Det är kreativitet i ett felfritt utförande. Man glömmer bort att det handlar om kläder. Skapelsen blir något större.

Gaultiers verk sägs kritisera samhället, men här finns ingen negativitet eller oro utan en uppmuntran till människor att vara öppna och toleranta. Fokuset på individen och samhället går som en röd tråd genom utställningens sex olika delar. Etnicitet, religion, kön, sexualitet och klass beblandas och precis som kraften i en storstad bildas en smältdegel av multikultur. Jean Paul Gaultiers värld är tankeväckande. Den angriper inte könsnormer, kroppsuppfattningar eller idéer om sex och sexualitet utan belyser och utforskar det som ligger utanför normerna. Det är ett underhållande äventyr.

Utställningen The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk visas på Arkitektur- och designcentrum i Stockholm fram till den 22 september.

Ida Widlund