Jimmy Loutfi: ”Louis Abel kom till från en inre längtan av att skapa”

Sedan drygt ett år tillbaka har de stora drakarna på Sveriges accessoarhimmel utmanats av uppstickaren Louis Abel. Med utgångspunkten i den gamla textilstaden Borås har grundaren och ingenjören Jimmy Loutfi skapat moderna smycken som rör sig i gränslandet mellan konst, mode och design och den 21 oktober släpptes märkets andra kollektion Mother Earth. Vi på Radar tog ett snack med honom inför lanseringen – om Louis Abels första levnadsår, om den nya kollektionen och hur de senaste årens teknikutveckling skapat nya möjligheter för formgivning av smycken.

Först och främst, vem är Jimmy Loutfi?

Haha så svår fråga att svara på! Jag är 28 år, bor i en lägenhet i Borås med min sambo Hanna och driver smyckesmärket Louis Abel.

I grunden är jag utbildad Maskiningenjör och har främst jobbat med mekanisk design de senaste 5 åren på olika företag och än idag konsulter jag inom branschen vid sidan av arbetet med Louis Abel. Jag har dock alltid haft ett stort intresse för mode, form och design och har alltid varit intresserad av modebranschen i sig. Men hade någon frågat mig för kanske 4-5 år sedan om jag skulle driva ett modeföretag idag hade jag nog antagligen svarat nej, haha. Jag var ganska insnöad på ingenjörsyrket då.

När började ditt arbete med Louis Abel?

Arbetet med Louis Abel började för ungefär 2,5 år sedan. Det var från början jag tillsammans med två nära vänner som kickade igång företaget. Vi ville skapa något kul projekt ihop och det blev många sena kvällar och kreativa workshops med halvt galna idéer innan vi bestämde oss för att syssla med just smycken. Men på grund av både jobb och flytt till andra städer och länder har företagskonstellationen förändrats lite sedan dess, och därför har jag det senaste året drivit företaget på egen hand, och gör så än idag.

Varför startades märket?

Varumärket Louis Abel kom till från en inre längtan av att skapa, och att på något sätt kunna bidra med något eget. Själva namnet Louis Abel var från början bara vad vi döpte ”typ-kunden” till i skapandeprocessen för att ha något/någon att designa emot.

Personligen tror jag starkt på att det inom oss alla finns en källa för kreativitet som längtar efter att få skapa och uttrycka sig. Vissa gör det genom att göra musik eller skriva poesi, för andra kan det vara så enkelt som att se efter sin trädgård eller måla husväggarna. Jag tror att det är viktigt att kunna känna att man på något sätt har gjort avtryck och lämnat något efter sig. För mig har Louis Abel blivit en symbol för just detta. Varumärket har utvecklats det senaste året och jag satsar väldigt hårt – och hoppas – på att det är den känslan som folk skall känna och inspireras av när man tänker på Louis Abel framöver.

Hur ser processen ut när du tar fram nya smycken?

Skapandeprocessen är en stor och viktig del för företagets produkter. Jag tycker det är otroligt intressant med teknik och hur man kan använda den stora teknikutvecklingen som skett de senaste åren tillsammans med klassisk design för att få fram produkter som hade varit väldigt svåra att formge för bara 5-10 år sedan.

Designprocessen börjar oftast med att jag skissar fram lite olika former och ytor i ett 3D-modelleringsverktyg. När designen känns rätt använder jag 3D-printers för att få fram en prototyp. Det är denna prototyp som mina duktiga silversmeder sedan använder och utgår ifrån, när de för hand tillverkar smyckena i Stockholm.

Du nämner att ni tillverkar era smycken för hand och i Sverige. Var det viktigt för er att hålla produktionen lokalt?

Ja, verkligen. Dels för att kvalitén som svenska silversmeder uppnår håller en väldigt hög nivå, men även ur ett hållbarhetsperspektiv. Alla våra smycken görs av återvunnet silver och då produktionen sker inom Sverige minskas transportsträckorna, samtidigt som att vi kan vara säkra på att våra leverantörer arbetar under rättvisa villkor.

Din flickvän Hanna är stylist och jobbar också med mode, har det hjälpt dig i ditt arbete med Louis Abel?

Ja, Hanna är verkligen en inspirationskälla. Det är bland annat hon som har stylat både förra och nya kampanjplåtningen, och det är även henne som jag vänder mig till när jag har snurrat mig in på en ny tanke och behöver feedback eller bolla med någon. Men då hon själv är en entreprenörskvinna och har väldigt mycket att göra med sina egna projekt så handlar det främst om att försöka stötta varandra i alla situationer och hjälpa varandra på de sätt vi kan.

Lite drygt ett år har gått sedan ni lanserade er första kollektion Celestial. Hur har varumärkets resa varit hittills?

Louis Abels första år har varit otroligt kul och spännande. Varumärket och produkterna har uppskattats och mottagits väldigt bra, vilket självklart är otroligt roligt. Förutom att underhålla den nuvarande kollektionen och utveckla nästa, har jag har under det gångna året lagt ner väldigt mycket tid och själ på att forma Louis Abel som varumärke samt den känsla som jag vill att människor ska få när de kommer i kontakt med Louis Abel framöver. Det har varit ett väldigt hårt jobb med många sena kvällar, speciellt eftersom jag behållit mitt ”vardagsjobb” som ingenjör för att kunna driva företaget självständigt, slippa ta in investerare eller ta stora lån i ett så tidigt skede av företaget. För mig har det varit väldigt viktigt att kunna stå på egna ben och ha fria händer för att forma Louis Abel i den riktning som känns rätt och autentiskt.

Igår lanserade er nya kollektion, kan du berätta mer om den?

Ja, har sett väldigt mycket fram emot att äntligen få lansera denna kollektion.

Kollektionen heter ”Mother Earth” och inspirationen för smyckena kommer från fem utvalda fenomen och platser runt om på jorden som jag tycker är otroligt vackra och inspirerande. För denna kollektion har jag valt att arbeta mycket med organiska och oregelbundna former och ytor, för att fånga den vackra slumpmässigheten som man så ofta kan se i naturen. Jag har dessutom valt att bredda produktfloran med örhängen och halsband samt lagt till fler storlekar.

I samband med ”Mother Earth” släpps även ett jättespännande samarbete med konstnären Astrid Wilson senare i höst. Det tycker jag ni ska hålla utkik efter.