Mats Gustafson

Han har illustrerat till modemärken som Comme des Garçons, Dior och Yohji Yamamoto och synts i tidningar som Vogue. Nu visas Mats Gustafsons bilder i utställningen Fashion Figures Faces på Millesgården i Stockholm.

I mer än trettio år har Mats Gustafson fångat den flyktiga modevärlden med sina penslar, pennor och kritor. Med enastående skicklighet och en till synes självklar enkelhet har han skildrat säsong efter säsong av modekollektioner. Hans teckningar utmärks av en sensibilitet både inför tidsandan och inför modeskaparens bakomliggande tankar. Trots det enkla formspråket visar teckningarna även på Mats Gustafsons förmåga att fånga såväl modellernas hållning och rörelse som klädernas silhuetter och strukturer. Vare sig det handlar om skira akvarellmålningar, teckningar med pastellkritor eller collage visar bilderna tydligt hur tygerna böjer sig och böljar kring modellernas kroppar. Det är teckningar som är lika poetiska som personliga.

Mats Gustafson – Yohji Yamamoto, 1997 och Romeo Gigli, 1990
Mats Gustafson – Yohji Yamamoto, 1997 och Romeo Gigli, 1990

Under sina många år som modeillustratör har Mats Gustafson fått uppdrag från modeskapare som Yohji Yamamoto, Romeo Gigli, Dior, Comme des Garçons och Hermès och hans bilder har regelbudet publicerats i italienska, franska och brittiska Vogue och liknande inflytelserika modetidningar. Men i Mats Gustafsons motivkrets ryms även nakenstudier och porträtt av såväl modeskapare, modeller och kulturpersonligheter som vänner och familjemedlemmar. Det är också här man kan se ett stråk av mörker bland de rosa kjolarna och stora hattarna i utställningen på Millesgården. I de sinnliga och sensuella aktstudierna finns en skugga av sorg från åren då hiv och aids tog många ungas liv, inte minst i modevärlden.

Mats Gustafson – Dior, 2013 och
Mats Gustafson – Dior, 2013 och Linda Evangelista, Harper’s Bazar, 2004

Mats Gustafson föddes i Mjölby år 1951, men har sedan 1980 bott och verkat i New York. Hans bilder har förutom att ha publicerats i mängder av modemagasin även visats i en rad internationella utställningar, både enskilt och i grupp.

Utställningen Fashion Figures Faces visas på Millesgården fram till den 18 augusti i år.