Modellpojkar

Bakom modevärldens skimrande yta är tillvaron slitsam och konkurrensen hård. Inte minst för de manliga modellerna. I dokumentärserien Modellpojkar som i veckan börjar sändas i SVT får man följa med in bakom kulisserna till modevärlden. Här berättar seriens producent Nathanel Goldman och modellen Niklas Källman mer om livet bortom strålkastarna.

– Vad tänker du själv när du hör ord som modevärlden och modeller? Man tänker sig ju en massa flådiga bilder av snygga människor i spännande miljöer. Men det är ju också det som är affärsidén.

Det säger seriens producent Nathanel Goldman från produktionsbolaget Nanushka.

– Man måste komma ihåg att modevärlden är en väldigt kommersiell bransch som är duktig på att bygga upp en yta av det glamourösa, det dyra, det framgångsrika. Men det är en bransch som alla andra med en grå arbetsam vardag. Det är en tillvaro av ändlösa castingsköer där modeller får klä av sig och visa upp sig för att sedan kanske få ett jobb. Där man inte bor på fina hotell och har möten med Kate Moss, utan vaknar upp i sunkiga modellägenheter bredvid åtta andra svettiga killar för att sedan springa iväg till nästa långa castingkö.

Nathanel och Nanushka har tidigare producerat serien Klubben som sändes i SVT förra året, där de visade upp både insidan och baksidan av Stockholms klubbliv. Nu har de istället valt att rikta blicken mot modevärlden.

– Vi jobbar mycket med det som intresserar oss själva, säger Nathanel. Sedan tycker vi att det är intressant att fördjupa oss i fenomen som ses som spännande och åtråvärda. Sådant som många unga människor trånar efter att bli en del av. Det finns ju alltid två sidor av saker och det är intressant att skildra den bild som inte brukar visas.

I serien får man följa med modellerna Oscar Spendrup, Niklas Källman, Philip Reimers, Anders Lindström och Andreas Brunnhage till sunkiga modellägenheter och ändlösa castings. Man får ta del av både ångest och hemlängtan, kärlek och äventyr. Modellen Niklas Källman berättar att han ställde upp i serien för att han ville visa hur det verkligen är att vara modell.

– Att jag sade ja till att medverka i Modellpojkar handlade mycket om att jag ville visa hur det faktiskt är att vara modell. När någon hör att man är modell så tänker många att man bara är en korkad kille som råkat få bra gener. Jag ville visa hur mycket slit det faktiskt är bakom kulisserna.

Redan innan Niklas började jobba som modell var det många av hans vänner som sade att han borde testa det. Men det var inte förrän han blev kontaktad på Facebook av modellagenturen MIKAs som han tog det seriöst.

– De ville att jag skulle komma in och bli fotad och en vecka senare hade jag min första plåtning. Efter det har det bara rullat på.

Niklas karriär tog fart när han för två år sedan jobbade sin på modeveckorna i Paris och Milano.

– Det är en upplevelse som har format mig rejält som person. Det var första gången jag var utomlands själv och jag skickades ner till städer jag aldrig varit i innan med en karta, en lista på ställen jag ska till och tider jag ska hinna med och sedan ett lycka till! Det är nog ett av de starkaste minnena jag har från min karriär.

Niklas Källman. Foto: SVT
Niklas Källman. Foto: SVT

Sedan han började jobba som modell har Niklas syn på modellandet och modevärlden förändrats väldigt mycket. Som så många andra tänkte han att det skulle vara så fantastiskt som det framställs i tidningar och TV-serier. Det visade sig att det inte alls var så.

– Efter att jag kommit in i modebranschen så förstod jag rätt snart hur otroligt krävande den är, både fysiskt och mentalt. Visst, det finns fantastiska fester och häftiga jobb, men bakom dem ligger det en hel del hårt jobb och slit. Det hade jag inte någon aning om innan jag började.

Niklas säger att det värsta med modellandet är den konstanta väntan. Väntan på flygplatser, i castingköer, på plåtningar och på visningar. Väntan på telefonsamtal och beslut. Men han säger också att det konstanta slitet och sömnbristen vägs upp av de jobben man sedan får.

– Det bästa med modellandet är helt klart alla resor och alla upplevelser man får ta del av. Jag skulle aldrig besökt så många länder och varit så berest vid tjugotvå års ålder om det inte hade varit för det här jobbet. Sedan är det helt fantastiskt att man hela tiden får träffa så många inspirerande och underbara personer.

När det kommer till objektifieringen och sexualiseringen kring manliga modeller säger Niklas att det är något man måste lära sig att slå bort ur tankarna.

 Objektifiering och sexualisering är en del av jobbet. Vi jobbar ju med att visa upp oss, så det kommer sig ganska naturligt att vi objektifieras. Man är ju egentligen inte mer än en klädhängare eller en musa. Det man lär sig är att slå bort det ur tankarna och inte ta det personligt.

Nathanel säger att han gärna skulle vilja att tittarna reflekterade kring objektifieringen och sexualiseringen, men tror att det kan vara mycket begärt.

– Det hade ju varit kul att höra folk reflektera kring manlighet idag, om sexualisering och objektifiering av unga människor i våra offentliga utrymmen och om vem som bär ansvaret och biverkningarna av detta. Men det är kanske mycket begärt. Främst vill jag ju att folk ska titta på serien, underhållas och förhoppningsvis också beröras.

Oscar Spendrup som också medverkar i Modellpojkar. Foto: SVT
Oscar Spendrup som också medverkar i Modellpojkar. Foto: SVT

Mot slutet av intervjun berättar Nathanel även om ett av hans starkaste minnen från inspelningen.

 Efter en lång inspelningsdag under Paris Fashion Week satte jag mig med modellerna Andreas och Niklas vid Sacre Coeur i Montmarte för att titta på utsikten och sammanfatta dagen. Medan vi spelar in intervjun får Andreas syn på en tjej som går förbi och ropar till henne att komma och slå sig ned. Hon sätter sig med oss och kvällen utvecklas till en lång romantisk Parisnatt. Efter det så fortsätter de att ses, något som man även får se i serien. Det är märkligt hur sådana små ögonblick kan förändra så mycket i livet. Varje ögonblick kan vara livsomvälvande, även om man inte förstår det i stunden. Det är vackert att tänka på tycker jag.

Modellpojkar börjar sändas i SVT1 och SVT Play torsdag den 18 april. Här hittar du sändningstiderna.