1 Kopie
6 Kopie
12 Kopie (1)
15_b Kopie
3 Kopie (1)

Nhu Duong

I sitt skapande experimenterar modeskaparen Nhu Duong med strukturer, material och snitt. Så även i årets höstkollektion.

Denna kollektion handlar bland annat om distorsion, säger Nhu Duong själv om kollektionen. Den handlar om någonting som inte helt kan läsas av. Jag har använt mig av en förvrängd version av min egen logotyp som förekommer i form av folietryck och broderade märken som täcker plaggen. Kollektionen innehåller även element av slitsar, snörningar med öljetter och zickzack-stygn, vilket gör att det inte är helt klart om plaggen hålls samman eller faller isär.

Nhu Duongs design utmärks av både komplexitet och minimalism. Med sin experimentella inställning till strukturer, material och snitt leker hon med betraktarens sinnesupplevelser. Det som på håll kan tyckas vara en enkel siluett blir vid en närmare titt till något betydligt mer komplext. Till höstkollektionen har hon använt sig av material som läder, lack, alpackaull, sidenorganza, neoprene och satin och tryck som både förvillar och förvränger.

– Det finns en rad olika mönster, strukturer och ytor i den här kollektionen som skapar en slags kamouflering eller en känsla av distorsion. När man till exempel tittar på det djurmönstrade ulltyget börjar den förvrängda logotypen att likna zebraränder. De reflekterande och skimrande tygerna drar denna distorsion i en annan riktning, där man nästan kan se sig själv förvrängd när man bär kläderna.

Nhu Duong.
Nhu Duong.

Var har du hämtat inspiration till kollektionen?
– Mitt arbete är ofta ett experimenterande med en viss teknik eller ett visst material som jag driver mot abstraktion. Många av materialen och detaljerna man kan känna igen från källor såsom sportkläder, streetwear eller “cheap fashion”. Jag försöker ta det som kan tyckas vara tekniskt och känslolöst och förvandla det till något mer organiskt, öppet och på ett sätt mer mänskligt.

Nhu strävar ständigt efter att hitta nya sätt att visa sina kläder. Hon har samarbetat med konstnärer och medverkat i konstutställningar, men är noga med att säga att hon inte vill ställa ut sina kläder som konst. Däremot så är hon intresserad av att visa sina kläder i ett oväntat sammanhang för att skapa en intressant kontrast. Bilderna till höstkollektionens är tagna i semioffentliga miljöer som tågstationer, kaféer och parkeringshus.

– Kollektionen plåtades av Max Pitegoff och Calla Henkel, två amerikanska konstnärer baserade i Berlin som arbetar inom fältet av performance, skulptur, text och fotografering. Deras samarbetar ofta med andra konstnärer och iscensätter dem i deras roll som konstnärer. Kläderna bärs av den franska konstnären Juliette Bonneviot, men i några av de bilderna kan man även se glimtar av andra personer.

– Vi ville fotografera kläderna i ett semioffentligt rum – öppet för allmänheten, men samtidigt privat. En tågstation är ett bra exempel, eftersom det är “utanför” och “innanför” på samma gång. En övergående plats där människor rör sig och aldrig stannar för länge.

Här kan du alla bilderna från Nhu Duongs kollektion för A/W 13. Bilderna är tagna av Calla Henkel och Max Pitegoff och modellen är Juliette Bonneviot.