Nhu Duong

I ett samarbete med Weekday för modeskaparen Nhu Duong samman mode och sport. Kanske inte så konstigt med tanke på att hennes pappa är mästare i kung fu och hennes mamma sömmerska.

Namnet på det svenska modehuset Weekdays nya varumärke är hämtat från antalet minuter på en dag. 1440. Tillsammans med Nhu Duong har de tagit fram en sportigt elegant kollektion med inspiration från högteknologiska och funktionella träningskläder. När Radar träffar Nhu Duong ska kollektionen just visas. I ett gym.

– Jag har hämtat inspiration från extremsporten och kläder för high performance, berättar hon. Tanken är att man ska kunna ha de här kläderna under en hel dag och att de kan anpassas till olika situationer, till exempel från gymmet till klubben. Jag ville skapa en öppen kollektion där man kan styla och bära kläderna efter eget behov.

Hur ser du på relationen mellan mode och sport?
– Mode handlar om kroppen så det har en naturlig koppling till sport. Varför jag personligen är intresserad av sport och mode är för att det är i sporten man tydligast kan se resultatet av teknologin. Sportkläder är ett möte mellan laboratoriet och gatan – mainstream mode. Det handlar också om vad man behöver snarare än hur man vill se ut. Hela den här kollektionen bygger ganska mycket på hur jag själv är – jag har inte så mycket tid och jag är praktisk och bekväm. Jag behöver den här ”utrustningen” för att klara mig genom dagen.

1440 från Weekday.
1440 från Weekday.

På ytan är kläderna i kollektionen eleganta och minimalistiska. Men tittar man närmare ser man influenserna från sporten i både materialen och de tekniska lösningarna. I vissa plagg handlar det bara om en subtil detalj som en dragkedja eller en dragsko, medan det i andra är tydligare, som i anoraken som kan bli till en resekudde.  

– Jag är intresserad av den förvandlande makten i mode. Hur ett plagg kan gå från att vara en sak till att bli något annat, och hur ett plagg kan få dig att känna dig. Vissa plagg har bokstavligen flera funktioner i sig, men min tanke var att göra kläder som var transformerande beroende på hur man använder dem. Det är så hela kollektionen är tänkt. Även om den är inspirerad av sport så handlar det mer om en attityd än något bokstavligt. Som att man kan ha högklackat till löpartights.

Sportar du mycket själv?
– Inte just nu, men jag är uppvuxen med det. Jag började träna kung fu med min pappa när jag var åtta. Min uppväxt har gjort mig väldigt kroppsmedveten.

1440 är inte det första samarbetet mellan Nhu Duong och Weekday. Redan när hon tog examen från Beckmans Designhögskola 2008 bjöds hon in att skapa en kollektion exklusivt för Weekday. Samma år debuterade hon med en egen kollektion under modeveckan i Stockholm och blev den första vinnaren av Mercedes-Benz Young Fashion Industry Awards. Sedan dess har hon medverkat i en mängd samarbeten, utsetts till årets nykomling av ELLE, blivit huvuddesigner för Elin Klings märke Nowhere och gjort flera hyllade kollektioner under eget namn.

Nhus design utmärks av både komplexitet och minimalism, och i sitt skapande experimenterar hon med strukturer och snitt. Hon säger själv att hon strävar efter att hitta nya vägar och testa nya saker, både när det gäller att skapa och att visa sina kläder.

– Jag gillar att ta material och sätta dem i ett annat sammanhang. Experimentera mig fram. När jag gick i skolan var kanske inte materialkunskap min starkaste sida. Men nu har jag lärt mig att jobba med material på ett mer visuellt sätt och vänt det till min styrka.

1440 för Weekday.
1440 för Weekday.

Under den närmaste framtiden kommer Nhu att fortsätta samarbetet med Weekday med en uppföljare till kollektionen för 1440. Samtidigt kommer hon att jobba med sina egna kollektioner, hålla en presentation i New York och medverka i några konstutställningar.

– Jag är inte intresserad av att ställa ut mina kläder som konst. Men många av mina vänner är konstnärer och bjuder in mig till utställningar och samarbeten. Det handlar om att vi delar samma värderingar och tankesätt. Nu ska jag vara med på en utställning i Los Angeles där jag medverkar med accessoarer till ett performance. Jag är fortfarande intresserad av att göra mode, jag vill inte göra mode som ser ut som konst. För mig handlar det mer om att jag vill presentera det i ett annat sammanhang för att skapa en intressant friktion.

Den intressanta friktionen är även något hon strävar efter när hon ska hålla sina visningar. Kollektionen för Weekday visades i ett traditionellt gym i Stockholm och just nu funderar hon på hur hon ska visa sina kläder i New York.

– Jag vill hitta andra sätt att presentera mina kollektioner än bara den traditionella catwalken. Jag tror att folk kan komma att uppskatta mitt arbete på ett annat sätt när jag inte visar det på en catwalk. Så det är det jag håller på att utforska nu.

Nhu säger också att hon skulle vilja utforska det sportiga modet ännu mer i framtiden.

– Jag är inte intresserad av sport utifrån en livstilsaspekt, utan jag är intresserad av den tekniska sidan. Jag skulle vilja skapa kläder där jag verkligen får använda teknologin. Nu nuddar jag ju vid det, men jag skulle vilja gå hela vägen.

Kollektionen för 1440 säljs nu i Weekdays butiker och i deras webshop.