Patouf

Som liten sydde Anna Angseryd söta volangklänningar och snodde sin pappas skjortor att ha över. Idag driver hon märket Patouf som riktar sig till den som är självsäker och vågar blanda stilar. Radar fick möjligheten att intervjua henne mellan visningarna i Paris och New York.

Efter åratal av hårt arbete är Patouf nu märket på mångas läppar och i mångas garderober. Med influenser från stilblandningarna och kontrasterna på Paris gator designar Anna kläder för den som vågar bära mönster och blanda stilar. Många har förälskat sig i de lekfulla mönster som blivit standard i Patoufs kollektioner och tillsammans med både feminina och maskulina snitt skapar de en bekväm och sofistikerad elegans. Det är mode att växa i.

Med Patouf vill Anna skapa miljövänliga och etiska kläder, skor och accessoarer i bra kvalité och med hög modegrad. År 2009 utnämndes märket till Rookie of the year av Svenska Moderådet och har sedan dess sakta men säkert vuxit och spridit sig över världen.  Men ingenting långsiktigt sker över en natt och det är just Annas hårda arbete och kaxiga do it yourself-attityd som gör Patouf till ett intressant företag idag och ett att räkna med i framtiden. När Radar får tag i henne mellan visningarna i Paris och New York blir därför den första frågan om hon är den ultimata do it yourself-personen.

Du sköter det mesta inom företaget själv, även PR och försäljning.  Är du den ultimata do it yourself-personen?
– Att driva eget företag inom modebranschen är absolut det svåraste och mest tidskrävande jag har gjort i hela mitt liv. Det har medfört att jag blivit ett totalt kontrollfreak. Patouf är en så stor och viktig del av mitt liv så de få personer jag släpper in och litar på blir lite som en familj för mig. När jag väl litar på någon så ger jag dem däremot väldigt fria händer, och jag uppskattar verkligen att få in nya influenser i företaget. En annan förklaring till varför jag tvingas göra mycket själv är den ekonomiska aspekten, det är väldigt dyrt att driva företag i Sverige.

Vad och vem inspireras du av?
– Jag är en lite av en materialnörd, jag kan spendera timmar på att titta på olika mönster och strukturer. De flesta av mina mönster jag gjort själv har jag först drömt om och sen tagit fram tillsammans min vän Michelle Christiansen som är vår art director. Hon gör alla våra tryck och mönster. Förutom material, strukturer och mönster så är Michelle en av de personer jag inspireras mest av och som hjälpt Patouf att växa och utvecklas.

Patous S/S 2013
Patous S/S 2013

Vem designar du för?
– En person som är självsäker i sin stil och som vågar bära mönster och blanda stilar. Trender är inget vi tar någon direkt hänsyn till på Patouf utan vi arbetar för att skapa kollektioner som går att matcha med våra tidigare kollektioner och som går att bära året runt i flera år. Vår kund är en person som bryr sig om kvalité, hur och vart produkten är tillverkad.

Dina senaste kollektioner har även innehållit en herrlinje, hur kommer det sig att du började med herrmode också?
– Min stil har förändrats mycket under åren men en sak som alltid varit konstant är att jag alltid gillat kontraster. Som liten sydde jag söta volangklänningar och snodde min pappas skjortor och jackor att ha över. En av grundstenarna till Patouf är just kontrasten mellan det feminina och det maskulina, och jag har länge funderat på att göra unisex plagg. Många av mina närmaste vänner är killar och de har varit en stor inspiration och hjälp för att få det att funka.

Vilken känd person skulle du helst vilja se din design på?
– Om Diana Vreeland var vid liv så hade hon varit den ultimata drömmen! Hennes personlighet och humor avspeglas alltid i hennes stil vilket jag beundrar. Att kunna kombinera mönster, färg och skräddade plagg på ett lekfullt och samtidigt elegant och chict sätt är en konst som hon behärskade.

År 2009 utnämnde Svenska Moderådet dig till Rookie of the Year. Hur skulle du beskriva skillnaden mellan ditt märke då och nu?
– År 2009 var Patouf mer en väldigt rolig men tidskrävande och dyr hobby då jag arbetade heltid på annat håll. Stilen har alltid reflekterat min personlighet och vad jag går igenom och den var mer naiv och romantisk på den tiden. Man kan säga att Patouf har växt upp med mig och det har hänt mycket de senaste fyra åren. Idag känns märket mer vuxet och sofistikerat.

Patouf har länge haft en internationell fan base och kundkrets, men det är inte förrän under senare tid ni även fått uppmärksamhet här hemma. Varför tror du det tagit längre tid för svenskarna att upptäcka ditt märke?
– Vi har valt att inte “ge gåvor” till bloggare och redaktörer för att de i sin tur ska ge press till märket, utan att endast samarbeta med de som är genuint intresserade av märket, och det har varit övervägande internationell press som har varit det. Jag tror att det kan vara en av förklaringarna. En annan att vi arbetar mycket med mönster och färg vilket är svårsålt i Sverige.

Patouf A/W 2013.
Patouf A/W 2013.

Varför är det viktigt för dig med att producera etiska och miljövänliga produkter?
– Jag vill kunna stå till 100% för allt jag sätter mitt namn på. Jag vill veta hur och av vem mina produkter tillverkas. Därför har vi all vår produktion inom EU, och vi har en nära kontakt med våra fabriker som vi även besöker flera gånger per år. Jag jobbar endast med svenska agenter för alla tyger och garn och större delen av våra material tillverkas i England, Frankrike och Italien. Jag har väldigt svårt att förstå mig på dagens konsumtionssamhälle och den hets människor har över att konstant behöva köpa nya plagg och produkter, utan att ens fundera över hur och av vad det är tillverkade. Jag tror att de flesta skulle må mycket bättre av att äga mindre och använda sin kreativitet för att förändra sin stil istället. Personligen skapar jag ett känslomässigt band till de få saker jag äger och jag gillar att se mina kläder, skor och väskor åldras och förändras.

Vad kan vi förvänta oss av Patouf i framtiden?
– Till höst/vinter 2013 gör jag min andra herrkollektion så det är något jag absolut vill fokusera mer tid på att utveckla framöver. Skor är något annat jag verkligen brinner för och hoppas ha mer tid för i framtiden. Så förhoppningsvis en större och starkare herrdel, en fortsatt utvecklande och mer dynamisk damlinje och mer fokus på accessoarer och unisexplagg.

Här kan du se och köpa Patoufs kollektioner.

Natalie Olenheim